ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΔΗΣ

Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού

Ο αλιευτικός τουρισμός είναι πολύ διαδεδομένος στο Εξωτερικό, εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιοι μπαίνουν στα επαγγελματικά σκάφη ψαρέματος, κάποιοι μαγειρεύουν πάνω στο σκάφος, κάποιοι διδάσκουν παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος, κάποιοι ψαρεύουν, γίνεται μια γιορτή.. και κάποιοι, ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες…

Στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2015 οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες άδειες αλιευτικού τουρισμού. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη με άδεια, (ενώ πάρα πολλοί είναι στην διαδικασία της αδειοδότησης) και το περασμένο καλοκαίρι δούλεψαν πολύ καλά, ιδιαίτερα στους δημοφιλής τουριστικά προορισμούς (Κρήτη, Σαντορίνη, Κεφαλονιά, Σκιάθο κ.α.).

Εκείνο όμως το οποίο δεν το γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι έχουμε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό, πολύ σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενδεικτικά αναφέρουμε:

Tην ναυτοσύνη των Ελλήνων, τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη, μεγάλη παράδοση στην επαγγελματική αλιεία και στην κατασκευή πανέμορφων παραδοσιακών σκαφών, ήπιο κλίμα, δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κ.α., συνεπώς, μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε, ότι θα μπορούσαμε πολύ γρήγορα, όχι απλώς να πάρουμε ένα μικρό κομμάτι της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, αλλά να γίνουμε ηγέτες της αγοράς.

Ας μην ξεχνάμε, ότι είναι πολλοί αυτοί παγκοσμίως, που ταξιδεύουν για να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες.. και εμείς μέχρι πρόσφατα δεν τους θέλαμε στην Ελλάδα.

Παράλληλα, μέσα από μια τέτοια πλατφόρμα, όπου θα συμμετέχουν πολλοί επαγγελματίες ψαράδες, από όλη την Ελλάδα, θα μπορούσαν να θέτουν και να συζητάνε και προβλήματα που έχουν σχέση με την αλιεία και την θάλασσα (π.χ. μείωση ιχθυαποθεμάτων, εκπαίδευση επαγγελματιών ψαράδων, επιδοτούμενα προγράμματα όπως το ΕΠΑλΘ 2014 – 2020, εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκά όργανα κ.α.).

Πιθανές δυσκολίες, ή ‘κίνδυνοι’, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, για παράδειγμα:

Πολλοί εδώ στην Χώρα μας, μπερδεύουν τον αλιευτικό τουρισμό, με τον θαλάσσιο και μάλιστα για να το υποστηρίξουν, λένε: ‘Σιγά μη βάλουμε τους τουρίστες στα ψαροκάικα, θα μπερδευτούνε με τα δίχτυα και θα πάνε στην θάλασσα…, ενώ με τα γιωτ είναι διαφορετικά τα πράγματα..’.

Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλοί, που μιλάνε για αλιευτικό τουρισμό, χωρίς να έχουν μπει μέσα σε επαγγελματικό σκάφος ψαρέματος, ώστε να δουν από κοντά.., ποιο πραγματικά είναι αυτό το προϊόν  και πως αυτό, θα μπορούσαμε να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τους τουρίστες…

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω και αναζητώντας τα επόμενα βήματα, που θα μπορούσαν να γίνουν, θα λέγαμε:

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι συμπολίτες μας, που πιστεύουν, ότι έχουμε ένα πολύ σημαντικό προϊόν, που λέγεται αλιευτικός τουρισμός, (βλέπετε και τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν..) και εάν αυτό αναπτυχθεί και προβληθεί σωστά στο εξωτερικό, θα μπορούσε να φέρει σημαντικά οφέλη στην χώρα μας (προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών..) και να βοηθήσει ουσιαστικά, στην πολυπόθητη ανάπτυξη, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε…

Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε ‘ναυμαχίες με καρχαρίες’ αλλά μια κακαβιά στο σκάφος, ή κουτσομούρα και μαριδάκι τηγανητό, ή χταπόδι για μεζέ με κρασί ή ούζο.., μαζί με λίγο καθετί, (με πετονιά ή καλάμι) και τους παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος.., (παραγάδι, ή δίχτυ..),  θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ καλό και ελκυστικό πακέτο….

Πηγές των παραπάνω στοιχείων – Βιβλιογραφία.

  • Discussion Document for Public Consultation Challenges and Opportunities for Maritime and Coastal Tourism in the EU.
  • Perspectives for the Development of Tourism Activities Related to Fishing Julio Fuster Bragado Corporate Solutions S.A (Spain)
  • ‘Ψαροκάικα στις φλόγες’. (Η μελέτη εκπονήθηκε από συνεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών).
  • Συγκριτική μελέτη ανάπτυξης αλιευτικού τουρισμού στις Κυκλάδες και τον Αμβρακικό κόλπο (Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών).
  • Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014 – 2020

 

Related Posts

Αλιευτικός τουρισμός/ ψαροκάικο

Στην Ελλάδα, μόλις τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του απαραίτητου Νομικού Πλαισίου, (βγήκε το 2015), τα Επαγγελματικά…