ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Ναρκωτικά πόλεμος ή ειρήνη;

Είναι δυνατόν τα ναρκωτικά να συσχετιστούν με την οικονομία και την ανάπτυξη; Τα ναρκωτικά υπάρχουν στην ζωή μας ως έγκλημα . Παγκοσμίως  επιτελούν  ένα οικονομικό θρίαμβο της τάξεως των 500 δις. δολαρίων στην υπηρεσία της μαύρης οικονομίας (Οι πόλεμοι του αύριο Pascal Boniface εκδόσεις Παπαζήση 2004 σελ. 162).

Η αύξηση της κατανάλωσης των ναρκωτικών ουσιών δεν σταμάτησε παρά την δέσμευση τεράστιων κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού για την καταπολέμησή της. Επίσης η αυξανόμενη κατανάλωση αποποινικοποίησε στον δυτικό κόσμο την χρήση τους. Παράλληλα το κράτος δεσμεύει κεφάλαια για την συντήρηση των κρατουμένων εμπόρων των οποίων συνήθως οι ποινές είναι γιγάντιες. Ένας στρατός από αστυνομικούς, εισαγγελείς, δικαστές απασχολούνται με την καταδίωξη τoυ εμπορίου ναρκωτικών . Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα οι κρατούμενοι για αδικήματα του νόμου περί ναρκωτικών αριθμούν τους 3.500 . Απαιτούνται δε για την ετήσια διαβίωση τους στις φυλακές περίπου 42.000.000 ευρώ . Το κόστος για την ανάσχεση του φαινομένου κρύβεται μέσα στις γενικές δαπάνες που απορροφάει η Αστυνομία και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί αριθμητικά. Εν ολίγης το Ελληνικό κράτος δεσμεύει τεράστιους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Οι καταναλωτές ναρκωτικών αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι. Εξακολουθούν όμως να τις καταναλώνουν, συνέπεια που καθιστά αδύνατη την καταπολέμηση του εμπορίου τους.

Η Ελληνική οικονομία επιβαρύνεται από το κόστος ενός άσκοπου πολέμου.

Πρέπει να απαλλαγεί από τον πόλεμο αυτό.

Είναι  αποτελεσματικότερο οικονομικά να επιτραπεί η οργανωμένη καλλιέργεια ινδικής κάνναβης (μαριχουάνα) σε όλες τις μορφές της (βιομηχανική, ιατρική, αναψυχής). Η οργανωμένη και ελεγχόμενη καλλιέργειά της θα απελευθερώσει αναπτυξιακές δυνάμεις στην εμπορική της χρήση. Σε οποιαδήποτε μορφή θα φορολογείται. Υπάρχουν παραδείγματα υψηλής κερδοφορίας σε Αμερική (Ουρουγουάη, Κολοράντο, Ουάσινγκτον, Όρεγκον και Αλάσκα) και Ευρώπη (Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία) όπου η νομιμοποίησή της παραγωγής και χρήσης ινδικής κάνναβης έχει φέρει απτά οικονομικά αποτελέσματα σε κράτος και ιδιώτες. Το περιοδικό NATIONAL GEOGRAPHIC τεύχος Ιουνίου 2015 , είχε ως κύριο τίτλο το άρθρο  THE NEW SCIENCE OF MARIJUANA. Στους σχετικούς στατιστικούς πίνακες της έρευνάς του για την θεραπευτική μαριχουάνα προβλέπει ότι ο τζίρος του κύκλου εργασιών από $2,9 δις το 2014 θα ανέβει στα $11δις το 2017 και στα $22 δις το 2020 (σελ 45 της αμερικανικής έκδοσης).

Παραμένει το πρόβλημα των «σκληρών» ναρκωτικών ουσιών . Είναι καιρός το κράτος να αναλάβει την παραγωγή και διακίνηση τους. Σε μηδενικές τιμές  και σε οργανωμένους τόπους. Την παραγωγή τους ας την αναλάβουν Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Θα καταρρεύσει όλο το σύστημα της παραοικονομίας των ναρκωτικών . Το άμεσο κέρδος για την οικονομία θα είναι η αποδέσμευση οικονομικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων και η κοινωνική ειρήνη με την κάθετη  μείωση της εγκληματικότητας.

Σήμερα δεν υπάρχει πρόληψη ενάντια στην χρήση ναρκωτικών ουσιών . Με την αποδέσμευση των οικονομικών πόρων που αφορούν την καταστολή της χρήσης ουσιών θα ενισχυθούν οι μονάδες απεξάρτησης με προσωπικό. Η αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που ηγούνται των κέντρων απεξάρτησης είναι κορυφαία και θα χρησιμοποιηθεί στον τομέα της πρόληψης.

Η Ελλάδα της οικονομικής  κρίσης δεν μπορεί να σκέπτεται με όρους προ κρίσης. Δεν μπορεί να ανέχεται μια οικονομική αιμορραγία με σκοπό μόνο την καταστολή. Ήδη επιτρέπεται η υπό όρους καλλιέργεια της βιομηχανικής ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα . Το ένα βήμα παραπάνω, θα δώσει θέσεις εργασίας και οικονομικό αποτέλεσμα για το κράτος και τους ιδιώτες. Για τους κανόνες υπάρχουν παραδείγματα στην διεθνή πρακτική για όσους δεν εμπιστεύονται τα Ελληνικά διανοητικά κεφάλαια.

 

Related Posts

Ναρκωτικά πόλεμος ή ειρήνη;

Είναι δυνατόν τα ναρκωτικά να συσχετιστούν με την οικονομία και την ανάπτυξη; Τα ναρκωτικά υπάρχουν στην…