Παζάρι με αντίπαλο τον χρόνο οι διαπραγματεύσεις

Σε ένα σκληρό παζάρι με αντίπαλο τον χρόνο έχουν μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται πλέον με την πλάτη στο τοίχο προσπαθεί να πετύχει δύο στόχους:

  • Να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα μέτωπα αφού πλέον συνειδητοποιεί ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα.
  • Να περισώσει ότι περισώνεται ώστε το κοινοβουλευτικό μέτωπο να παραμείνει αρραγές.

Οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει χθες, αλλά και οι εκτιμήσεις ξένων οίκων ότι η Ελλάδα φλερτάρει επικίνδυνα –αν δεν έχει μπει ήδη- σε υφεσιακή τροχιά, έχουν χτυπήσει «κόκκινο» συναγερμό στο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι παρά τους αισιόδοξους τόνους θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι της φετινής χρονιάς εάν η χώρα δεν ξεκολλήσει άμεσα από τον «βάλτο» των διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη το 2017 και το Α΄ εξάμηνο να κλείσει με ύφεση» παραδέχεται στο «THETOC» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Για να αποφευχθούν τα χειρότερα οι υπουργοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα με βασικό στόχο- εάν δεν υπάρξουν νέες δυσμενείς εξελίξεις- το νέο πακέτο να ψηφιστεί ακόμη και πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Η παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και άλλων υπουργών την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες έγινε για να γεφυρωθούν τα κενά αλλά και να οριστικοποηθούν τα συμφωνηθέντα.

Πού βρισκόμαστε σήμερα

Η βασική επιδίωξη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου να σφραγίσει τη συμφωνία και στη συνέχεια το λόγο να πάρει άμεσα η Βουλή όπου με συνοπτικές διαδικασίες θα ψηφίσει το νέο πακέτο των μέτρων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε χθες στη Βουλή ότι «η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα επιβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες που γίνονται έχουν καταληκτική ημερομηνία το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ή τη σύνοδο του Διοκητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στα τέλη του ίδιου μήνα.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ των πιο συγκαταβατικών Ευρωπαίων και των πιο σκληροπυρηνικών εκπροσώπων του ΔΝΤ, με φυσικό επακόλουθο να γίνουν υποχωρήσεις.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι θα υπάρξει μείωση του αφορολόγητου. Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις θα πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ (5.700- 5.900), ενώ σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες θα αγγίξει τις 6.500- 6.800 ευρώ.

Βέβαιο είναι επίσης ότι θα υπάρξει νέα μείωση συντάξεων, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να επιμυκηνθεί ο χρόνος περικοπής τους. Να ξεκινήσει δηλαδή από 1/1/2019 αλλά να γίνει τμηματικά και σε βάθος χρόνου μέχρι το 2024. Κάτι που φέρεται να συναντά τις ενστάσεις του ΔΝΤ που θέλει η περικοπή να λάβει τον χαρακτήρα του «μια κι έξω» έως το 2020.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά. Γίνεται προσπάθεια ώστε να μην μείνει άλλο ένα «κενό γράμμα» η δέσμευση για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση φέρεται να ακολουθεί τώρα μια πιο μετριοπαθή γραμμή που προωθεί την επαναφορά τους όχι άμεσα αλλά μετά το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί να κάνει μερικά βήματα πίσω στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εργασιακά αποτελούν το πιο κρίσιμο κομμάτι στο «παζάρι» που γίνεται. Και αυτό διότι αποτελούν την κύρια «κόκκινη γραμμή» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος αλλά και την ιδεολογικοπολιτική «ραχοκοκαλιά» των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους προσβλέπει το Μαξίμου για να επιβιώσει πολιτικά όταν και όποτε γίνουν εκλογές.

Για τα ενεργιακά έχει συμφωνηθεί και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις (βλ. Σκουρλέτης) να εκχωρηθούν κάποιες από τις παραγωγικές μονάδες αλλά να υπάρχει ως αντίβαρο μια υψηλή επιστασία από το Δημόσιο.

Αντίμετρα

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα ψηφιστούν μαζί με το πακέτο μέτρο και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επαλαμβάνουν σταθερά και αυστηρά ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% ώστε να υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών.

Και στα αντίμετρα η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σειρά υποχωρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ. Αντίθετα κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποια ανοχή με τον ΕΝΦΙΑ. Ωφελημένοι ωστόσο θα βγούν μόνο ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων με ισχνά εισοδήματα.

Στον αέρα θα μείνει όπως όλα δείχνουν η εξαγγελία του Ευκλείδη Τσακαλώτου για μείωση του ποσοστού συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα αφού σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος σχεδόν βέβαιη θεωρείται η εφαρμογή προγραμμάτων φτώχειας για παιδιά.

Πηγή The toc.gr