Ποιος βάζει το Δ.Ν.Τ να ζητά συνεχώς περικοπές στην Ελλάδα ;

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου να πάνε για 2019 και 2020, μπαίνουν συνεχώς νέα εμπόδια.

Σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλείται δικές του πηγές και ρίχνει τη «βόμβα»: Το ΔΝΤ, με την παρότρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητά να επιβληθούν περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο από το 2018!

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εντατικές προσπάθειες για την άρση των νέων εμποδίων που εμφανίστηκαν χθες και απειλούν τη δυνατότητα επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup καταβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο. Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να ζητήσει αύριο ανοιχτά την εφαρμογή των μέτρων ήδη από το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.

Σε κάθε περίπτωση, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup. Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Σημειώνεται, πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε εξαρχής στόχο να είναι σε θέση αύριο να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών, στη Βαλέτα, μία «κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία», η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο.

Aπό την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωνε νωρίτερα πως «βρίσκεται σε επαφή με τους υπόλοιπους θεσμούς και τις ελληνικές Αρχές», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος κατά το αυριανό Eurogroup. «Είναι αναγκαίο όλοι οι εταίροι να συνεχίσουν να εμπλέκονται με καλή πίστη, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό. Η Επιτροπή ελπίζει ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος κατά την αυριανή συνεδρίαση στη Βαλέτα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Αννίκα Μπράιντχαρτ», καταλήγει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Τσίπρας: Τελειώνουν εδώ τα παιχνίδια των καθυστερήσεων

Ο Τσίπρας «φωτογράφισε» κι εκείνος τον Σόιμπλε -και το ΔΝΤ- ως υπεύθυνο για «παιχνίδια των καθυστερήσεων», όπως είπε, στη συμφωνία, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων των συρράγγων στα Τέμπη, το μεσημέρι της Πέμπτης, 6 Απριλίου:

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Το κλείσιμο της αξιολόγησης που είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι είναι πάρα πολύ κοντά.
Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν οι ατέρμονες συζητήσεις για τα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα κατακτά συνολική συμφωνία για έξοδο από κρίση και παρά τις Κασσάνδρες ανακτά δυνάμεις για να σταθεί στα πόδια της. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα μας εμποδίσει».

Σόιμπλε: Είμαι αισιόδοξος για συμφωνία, ίσως όχι αύριο

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα αισιόδοξος ότι σύντομα θα συναφθεί συμφωνία για την αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σίγουρος εάν αυτή θα επιτευχθεί στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα γίνει στη Μάλτα.

Συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ σήμερα στο Βερολίνο

Πάντως, οι υπό διαμόρφωση λεπτομέρειες της συμφωνίας θα κριθούν ενδεχομένως και σήμερα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, γύρω στις 6 το απόγευμα.

Πηγή: Iefimerida.gr /φωτογραφία AP