Στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών του Νότου το ελληνικό χρέος

Πρόσφορο έδαφος στους κακοπροαίρετους για δηκτικά σχόλια και στους καλοπροαίρετους να αντιληφθούν καλύτερα την οπτική και την διαπραγματευτική τακτική του, πρόσφερε ο Αλέξης από τη Μαδρίτη, που έλαβε χώρα η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των χωρών του Νότου.
Ανάμεσα στους φιλικούς ηγέτες του Νότου, εμφανώς πιο ήρεμος καθώς η συμφωνία με τους δανειστές δείχνει να μπαίνει και πάλι στις ράγες, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τον ισπανό συγγραφέα του Δον Κιχώτη, Θερβάντες για να εξηγήσει τι εστί «παράλογο». «Παράλογο είναι να βλέπει κανείς τον κόσμο όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι, έλεγε ο Θερβάντες» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι μυημένοι δεν θα δυσκολεύθηκαν να διακρίνουν τη ρήση ενός άλλου συγγραφέα, ιδιαίτερα οικείου στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν τον κόσμο, το ζήτημα, όμως, είναι να τον αλλάξουμε» έγραφε περίπου δύο αιώνες μετά τον Θερβάντες ο Κάρολος Μάρξ στις περίφημες «Θέσεις για τον Φόυερμπαχ».

Κατά μία περίεργη ειρωνεία της τύχης και σύμφωνα με μία εκδοχή, ο Θερβάντες έγραψε το πασίγνωστο έργο του σε μια ιδιαίτερα άσχημη για τον ίδιο περίοδο, καθώς ήταν… καταχρεωμένος. Το θέμα ενός άλλου, και αρκετά μεγαλύτερου χρέους, βρέθηκε στο επίκεντρο πλήθους δηλώσεων την Δευτέρα, με τη μεν ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι τα περίφημα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν πριν την εφαρμογή των σκληρών μέτρων ύψους 3,6 δισ. που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να παραπέμπει… στη συμφωνία του Μαϊου του 2016 και να λέει πρώτα θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδοθούν σε μια απλή διαφορά διατυπώσεων, ωστόσο οι παρελθούσες εμπειριες, σύμφωνα με τις οποίες τέτοιες διαφορές συνήθως λειτουργούν εις βάρος της Αθήνας, θα πρέπει ίσως να μας υποψιάσουν. Σε κάθε περίπτωση, η παραπομπή στον Θερβάντες μαρτυρά και κάτι ακόμη. Τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί -και θα επιχειρήσει την επόμενη περίοδο- να δικαιολογήσει και να «αμπαλάρει» τη συνολική συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή, όταν αυτή οριστικοποιηθεί. Μπορεί τα μέτρα να είναι σκληρά τώρα, αλλά μπροστά στον γενικότερη και πολύ μεγαλύτερης διάρκεια μάχη αλλαγής της πραγματικότητας και των συσχετισμών στην Ευρώπη αποτελούν απλώς ένα στάδιο, αν και επώδυνο.

Ένα άλλο στάδιο αυτής της πορείας είναι, σύμφωνα με αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, οι γερμανικές εκλογές, που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάδειξη του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς στην καγκελαρία. Οι δηλώσεις, ωστόσο, του τελευταίου ότι ήταν ενήμερος για τη γερμανική στρατηγική στη Μάλτα αλλά και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθούν «από το βαθμό στον οποίο θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα» δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρεμηνειών.

Όπως άλλωστε και οι περίφημοι «γίγνατες» του Δον Κιχώτη που αποδείχθηκαν τελικά… ανεμόμυλοι.

Μέτρα για το χρέος, ζώνη ασφαλείας για την κυβερνητική πλειοψηφία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Νότου, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την απαίτηση της Αθήνας για λογικό χρονοδιάγραμμα ως προς τα πλεονάσματα και ουσιαστική λύση στο χρέος καθώς και το νέο κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο περιελήφθη και στην απόφαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο η εφαρμογή των μέτρων 2% του ΑΕΠ θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση συμφωνίας και στα μέτρα για το χρέος.

Τα μέτρα για το χρέος -ή έστω μια συγκεκριμένη υποσχετική για την διαδικασία ελάφρυνσης- εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ζώνη ασφαλείας για την κυβερνητική πλειοψηφία όταν έρθει η ώρα της ψήφισης των άγριων δημοσιονομικών μέτρων. Ιδίως αν υπάρχει και η γνωστή αίρεση για τα αντίμετρα. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης Τσίπρα ότι και με την πίεση του ΔΝΤ, το Βερολίνο θα οδηγηθεί σε αλλαγή στάσης για το χρέος φαίνεται να είναι «ελαφρώς» στον αέρα, αν λάβει κανείς υπόψη του όσα διαμήνυσαν σχεδόν ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι της Καγκελαρίας και του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Μηνύματα από το Βερολίνο: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις

«Η συμφωνία του Μαίου του 2016 έχει θέσει τον οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» απάντησε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ η Κριστίν Λαγκάρντι βρισκόταν στη γερμανική πρωτεύουσα. Η αναφορά του Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν μια υπενθύμιση στο Ταμείο σε όσα συνομολόγησαν ΔΝΤ- Τσίπρας και Ευρωπαίοι τον Μάιο του 2016, δηλαδή ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εξειδικευτούν το 2018, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τα συμφωνημένα μεταρρυθμιστικά μέτρα πριν εξεταστεί το θέμα του βάρους του χρέους» είχε υπογραμμίσει και η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ακυρώνοντας έτσι την ρητορεία Τσίπρα στην Κ.Ε. «Θέλουμε πρώτα να υπάρξει εκτέλεση των μέτρων που συμφωνήσαμε» είπε η εκπρόσωπος του κ. Σόμπλε για να μην υπάρχει παρερμηνεία των προθέσεων του Βερολίνου.

Καθώς η γερμανία βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο κανείς από τους διεκδικητές της καγκελαρίας – Μέρκελ και Σούλτς – δεν επιθυμούν να δώσουν σήμα υποχωρητικότητας έναντι της Ελλάδας με δεδομένες τις διαθέσεις της γερμανικής κοινής γνώμης. Η Μέρκελ ακόμη και αν παράσχει κάποιες επιπλέον δεσμεύσεις στην Λαγκάρντ για να αποσπάσει την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αυτό δεν θα γίνει με τρόπο που να επιτρέπει την ανάγνωση ότι υποχώρησε από την πάγια θέση: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά το 2018 βλέπουμε το χρέος.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, εκείνο που ίσως μπει στο τραπέζι είναι μια δέσμευση ότι εάν έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος, τότε οι δανειστές θα εξετάσουν το 2018 την αναγκαιότητα κάποιών μέτρων που θα αφορούν τη ρύθμιση της αποπληρωμής του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν το 2018, όταν θα τεθεί στο τραπέζι και το εάν η Ελλάδα πιάνει τον στόχο του 3,5% για το 2018 ή όχι και άρα το αν εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να εφαρμόσει και τις περικοπές στο αφορολόγητο από 1/1/2019.

Ο Σούλτς στη γραμμή Σόιμπλε – ξέχασε και τα ευρωομόλογα

Εξάλλου όσα είπε τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Μάρτιν Σούλτς σε συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές διαλύουν τις όποιες «αυταπάτες» για αλλαγή στάσης της γερμανικής πολιτικής τάξης σε περίπτωση νίκης του.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχεδόν υιοθέτησε την λογική Σόιμπλε καθώς ανέφερε: «η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα εξαρτηθούν «από το βαθμό στον οποίο θα εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα.» Δεν πέρασε απαρατήρητο επίσης ότι άλλαξε γνώμη και πλέον δεν είναι υπέρ των ευρωομολόγων. Την έκδοση ευρωομολόγων ως γνωστόν απεχθάνεται ο Β. Σόιιμπλε.

Ο Τσίπρας ζητά αμοιβαιοποίηση κινδύνων δηλαδή ευρωομόλογο

Την ολική στροφή Σούλτς προς το…Βερολίνο δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος από την Μαδρίτη (θεωρώντας ως κλεισμένη την β΄αξιολόγηση) μίλησε και πάλι για τα πλεονάσματα του Βορρά που χτίστηκαν από τα ελλείμματα του Νότου και γι αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγων

«Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε «Τελειώνοντας τη 2η αξιολόγηση ανοίγει η δυνατότητα να θέσουμε επί τάπητος μια σειρά από θέματα για την οικονομική σύγκλιση και κοινωνική συνοχή όπως την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων με την έκδοση ευρωπαϊκού ομόλογου. Την τραπεζική ένωση με εγγύηση καταθέσεων Τον κοινό ευρωπαϊκό προυπολογισμό, και τις επενδύσεις.

Πηγη the toc.gr