Κυριάκος Μητσοτάκης : Έρχεται τέταρτο μνημόνιο

Βατερλώ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συμφωνία της Μάλτας για τη 2η αξιολόγηση καταγγέλλοντας, κατά τη συζήτηση για την Εξεταστική στο χώρο της Υγείας, ότι την 7η Απριλίου συμφωνήθηκε ένα 4ο Μνημόνιο που δεσμεύει τη χώρα χωρίς χρηματοδότηση.

«Πίσω από το προπέτασμα του λευκού καπνού της Μάλτας υπάρχει πολύ γκρίζο…» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι τα μέτρα που έρχονται θα είναι οδυνηρά για όλους τους Έλληνες. «Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος χωρίς μέτρα και δεχθήκατε μέτρα χωρίς χρέος και χωρίς καμία εξασφάλιση, ένα 4ο Μνημόνιο χωρίς λεφτά» είπε και επανέφερε το αίτημά του για εκλογές. «Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών: επιλέξατε τη συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές» διεμήνυσε στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση συνεχίζει να έχει τεράστιο κόστος στην ελληνική οικονομία και ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για τα χρόνια μετά τη λήξη της θητείας της. «Υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας ως αντίμετρο για την αναξιοπιστία της κυβέρνησης» ανέφερε στα κυβερνητικά έδρανα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα κάνατε θάλασσα και πήγατε τη χώρα στο βυθό» είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επισήμανε μάλιστα ότι στη Μάλτα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές μέτρα 3,6 δις ευρώ για το 2019 και το 2020 τα οποία προστίθενται στα 9 δις ευρώ που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση. Μίλησε δηλαδή για 12,5 δις νέων μέτρων που ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ παροχών που «έταζε» ο ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς καμία ντροπή στη Θεσσαλονίκη. «Συμφωνήσατε αφορολόγητο πάνω-κάτω στα 6.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις» είπε και σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πως ένας συνταξιούχος θα δει να χάνεται και η 12η και η 11η σύνταξη, εκεί που η κυβέρνηση «έταζε και τη 13η σύνταξη». «Η μείωση του αφορολόγητου» έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποδέχτηκε πώληση μονάδων που αντιστοιχούν στο 40% της επιχείρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε, όμως, κριτική και στους δανειστές για το οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στη Μάλτα. Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι «με την ανοχή των θεσμών» χρηματοδοτεί το κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε ταυτόχρονα την κυβέρνηση για την έμφαση που δίνει στα αντίμετρα λέγοντας ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν ξεπεραστούν οι στόχοι του πλεονάσματος. Υποστήριξε επίσης ότι πρόβλεψη για αντίμετρα υπήρχε από την αρχή των μνημονίων.