Τέλος τα σενάρια αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ

Κολλημένοι με τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι το 2021 θα παραμείνουν περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μετά το… προσύμφωνο της Μάλτας δημοσιονομικά περιθώρια είτε για αντικατάστασή του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας είτε για σημαντική μείωση του συνολικού ποσού που θα βεβαιωθεί δεν υπάρχουν.

Όλοι οι προϋπολογισμοί των επόμενων τεσσάρων ετών –από το 2017 μέχρι και το 2020- θα περιλαμβάνουν τη βεβαίωση τουλάχιστον 3,2 δις. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ ενώ στην καλύτερη περίπτωση για τους ιδιοκτήτες, θα υπάρξει μια μικρή ελάφρυνση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ το 2020.

Η ευρύτατη φορολογική βάση επιβολής του φόρου και τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας έκαναν του δανειστές να επιμείνουν μέχρι τελευταία στιγμή στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τελικά να περάσουν τη θέση τους καθώς και η φοραπαλλαγή που αναμένεται να ενσωματωθεί στο «καλό πακέτο» του 2020, ουσιαστικά θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα.

Από το νέο έτος, η Ελλάδα μπαίνει σε μια δύσκολη τριετία κατά την οποία θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά δεν υπάρχει οπότε οι δανειστές δεν ήθελαν να πειραχτεί ένα από τα πιο αντιλαϊκά μεν αλλά και ταυτόχρονα πιο αποδοτικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί ποτέ. Κάθε χρόνο αποστέλλονται περισσότερα από έξι εκατομμύρια ειδοποιητήρια γεγονός που καταδεικνύει την ευρύτατη φορολογική βάση υπολογισμού του φόρου.

Από την άλλη, η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ έφτασε στο τέλος του 2016 στο 74,12% το οποίο μεταφράζεται σε είσπραξη 2,845 δις. ευρώ με το ποσό της βεβαίωσης να διαμορφώνεται στα 3,838 δις. ευρώ (σ.σ με τον ετήσιο ΕΝΦΙΑ, βεβαιώνονται περίπου 3,2 δις. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο το 2016 οι ιδιοκτήτες χρεώθηκαν και με δύο δόσεις από τον ΕΝΦΙΑ του 2015). Τέτοιο ποσοστό εισπραξιμότητας δεν έχει ούτε ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται μόλις στο 68,62%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκκαθάρισης του περυσινού ΕΝΦΙΑ, σε σύνολο 6,39 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, τα 5,958 εκατομμύρια (ποσοστό άνω του 93%) επιβαρύνονται με λιγότερα από 1000 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτούς τους ιδιοκτήτες, βεβαιώθηκαν φόροι 1,6 δις. ευρώ δηλαδή περίπου το 60% του συνολικού ποσού που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα. Πάνω από 1000 ευρώ κατ’ άτομο, πληρώνουν 432 χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως πληρώνουν 1,1 δις. ευρώ. Όπως φαίνεται, οποιαδήποτε προσπάθεια να μεταφερθούν βάρη από τους πολλούς στους λίγους, θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση του κατά κεφαλή φόρου των «πλουσιότερων» (σ.σ ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 2535 ευρώ για τους έχοντες τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία) κάτι όμως που θα έθετε σε κίνδυνο τον συντελεστή εισπραξιμότητας του φόρου.

Τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ που ενέταξε η κυβέρνηση στο πακέτο των θετικών μέτρων του 2020, επαρκούν μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από κάθε φορολογική επιβάρυνση οι ιδιοκτήτες που πληρώνουν αυτή τη στιγμή έως και 170-180 ευρώ κατ’ άτομο. Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ότι δεν θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 9000 ευρώ τον χρόνο. Με δεδομένη τη «φτωχοποίηση» της χώρας που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του αριθμού των φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από αυτό το όριο, ακόμη και αυτή η μικρή ελάφρυνση κοστίζει δημοσιονομικά περίπου 80-100 εκατ. ευρώ. Ακόμη και αυτό το μέτρο, αναμένεται να μετατεθεί για το 2020 εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει να εντάξει από φέτος στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων τα αγροτεμάχια μέτρο που μπορεί να αποφέρει έως και 200 εκατ. ευρώ.

πηγη the toc.gr