Ανησυχία για τα έσοδα που έκαναν βουτιά

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η ανησυχία για την πορεία των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2017 -και ιδίως τον Μάρτιο- δεν λέει να κοπάσει. Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ταμειακό έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ως γνωστόν, ο τρόπος μέτρησης των ταμειακών στοιχείων από την ΤτΕ διαφέρει από αυτόν του υπουργείου Οικονομικών και άρα τα στοιχεία δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα. Για παράδειγμα, η ΤτΕ περιλαμβάνει στα ταμειακά στοιχεία του τριμήνου και τα 432 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν τον Μάρτιο για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις περασμένων ετών τα οποία δεν λογίζονται στα δελτία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από το ΥΠΟΙΚ σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. Παρά ταύτα το κενό, αν και μικρότερο, φαίνεται ότι υπάρχει.

Ο «γρίφος» για την τάση των εσόδων θα λυθεί σύντομα καθώς την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία του α’ τριμήνου του 2017 όπου θα φανεί ποια ήταν η ακριβής πορεία των φορολογικών εσόδων τον Μάρτιο.

Προ τριών ημερών, την Τρίτη του Πάσχα, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα του α’ τριμήνου του 2017 είναι χαμηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο στην ανακοίνωσή του αποδίδει την κάμψη «κυρίως» στην καθυστέρηση της είσπραξης των 1,23 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων η οποία θα καταγραφεί τον Απρίλιο.

Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11,42 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1 δισ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου, ενώ «η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε τον Μάρτιο ποσό 1,23 δισ. ευρώ, όπως είχε εκτιμηθεί στον Προϋπολογισμό 2017, από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων».