«Διαπλοκή» και «4ο Μνημόνιο» στο στόχαστρο της Φώφης Γεννηματά

Το 4ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά μαζί και η αριστερή διαπλοκή όπως αυτή εξελίσσεται μετά και τη συνέντευξη του κ. Ιβάν Σαββίδη στην εφημερίδα «πρώτο Θέμα» είναι για τη Φώφη Γεννηματά ο δρόμος της συνεχούς πολιτικής πίεσης που πιστεύει και ίδια ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι πρέπει να πιέσει ακόμη πιο έντονα ώστε να αποκαλυφθεί στην ολότητά της.

Κατά τη συνεδρίαση με στελέχη της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα δύο αυτά θέματα που θα αποτελέσουν από εδώ και πέρα το επίκεντρο της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση και τον κ. Αλ. Τσίπρα. Είπε σύμφωνα με πληροφορίες απευθυνόμενη στα στελέχη της: «Στη χώρα μας εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος που λέγεται «Β’ αξιολόγηση». Αυτό και η αποκάλυψη της αριστερής διαπλοκής». Μάλιστα χαρακτήρισε όπως και άλλα στελέχη τη συνέντευξη του κ. Σαββίδη ως απαράδεκτη και προκλητική. Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο που με δήλωσή του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή τη συνέντευξη του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Οι γνωρίζοντες τώρα λένε ότι με όλα αυτά άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με συνέπεια να υπάρχει και αντίδραση όχι μόνο μέσω της πολιτικής αλλά και των γηπέδων καθώς πρόεδροι ΠΑΕ θα επιχειρήσουν και ήδη είναι σε εξέλιξη αυτό να αποκλείσουν κάθε ευνοϊκή μεταχείριση της πολιτείας έναντι της ομάδας του βορρά.

Ξέρουν όλες τις πλευρές ότι ο κ. Σαββίδης είναι παίκτης γερός και αποδίδουν τον αυθορμητισμό του στις γερές πλάτες που διαθέτει, όπως αναφέρουν, αλλά και σε ένα άλλο γεγονός: Κάποιοι από την κυβέρνηση φαίνεται να «φουσκώνουν» τα μυαλά του μεγαλοεπιχειρηματία ότι «θα κάνουν και θα δείξουν σπουδαία πράγματα» ότι δηλαδή δεν έγινε με τον κ. Καλογρίτσα και γι αυτό ίσως λόγω χαρακτήρα ο κ. Σαββίδης να χρειάστηκε την ανάγκη να χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Μονόδρομος η αντιπαράθεση για μέτρα και διαπλοκή ενόψει του συνεδρίου

Για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική συμπαράταξη φαίνεται λοιπόν πως είναι μονόδρομος και το αφήγημα τους από εδώ και τώρα είναι πως η κυβέρνηση επέλεξε τη διαπλοκή για να μπορέσει να σταθεί όρθια από τη συμφωνία με τους δανειστές που φέρνει τα πάνω κάτω στην κοινωνία.

Παράλληλα η κ. Γεννηματά προετοιμάζει και το επικείμενο συνέδριο ενώ σε ότι αφορά τα οργανωτικά απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους άλλους πρόσωπα ή κινήσεις, κόμματα και φορείς που θέλουν να μετέχουν στην ενοποίηση της κεντροαριστεράς να συμβάλουν με τις ιδέες και τις απόψεις τους ώστε η παράταξη που ηγείται να μεγαλώσει και να διευρυνθεί. Αυτό το έκανε ακόμη πιο σαφές μιλώντας στα στελέχη των Ν.Ε όλης της χώρας που σε μεγάλη τους πλειοψηφία ενέκριναν τους σχεδιασμούς της ηγεσίας. Όπως είπε άλλωστε και η κ. Γεννηματά, η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στην Κοινωνική του Βάση, δεν ήμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες αυτού του χώρου.

Για τους λόγους αυτούς και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην λαϊκή μας βάση, αποφάσισα να προκηρύξω σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Καταστατικού μας Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Προκρίνω την καταστατική προβλεπόμενη λύση και με δημοκρατικές διαδικασίες, πολιτική λύση-απέναντι στο ζήτημα που δημιουργήθηκε. Συνέδριο που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, σύμφωνα και με την πρωτοβουλία που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016.

Πρωτοβουλία θυμίζω που περιλαμβάνει:

· Εκλογή του Επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση
· Συνέδριο και εκλογή οργάνων

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική μας. Κανείς δεν θα πάρει αποφάσεις για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς το ΠΑΣΟΚ!

Την ίδια ώρα και στο «στρατόπεδο» του κ. Νίκου Ανδρουλάκη επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους αφού βλέπουν και οι ίδιοι ότι στην ουσία η δική τους πρόταση πλέον δεν διαφέρει από εκείνη της κ. Γεννηματά. Ο συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος τονίζει στο thecaller: «Η αγωνία μας είναι η προοπτική, η ενδυνάμωση και η διεύρυνση της παράταξης. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες ικανές να μας φέρουν πιο κοντά στους πολίτες».

Καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πλέον ότι η λογική της πόλωσης απ όπου και αν καλλιεργείται δεν έχει προοπτική και γι αυτό το λόγο φροντίζουν να ρίξουν τους τόνους και να μην είναι διχαστικοί από καμία πλευρά. .