Τα τελικά αποτελέσματα στις εκλογές της Γαλλίας

Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξελέγη χθες το βράδυ νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ο 8ος της 5ης Δημοκρατίας σε ηλικία μόλις 39 ετών. Αυτό τον καθιστά τον πιο νεότερο στην ηλικία της χώρας μετά τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η επικράτησή του στον β’ γύρο των εκλογών έναντι της Μαρίν Λεπέν δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας (στις 02: 50 το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος), ο Εμανουέλ Μακρόν συκέντρωσε ποσοστό 66,06% λαμβάνοντας 20.703,631 εκατ. ψήφους.

Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 10.637.183 εκατ. ψηφοφόρων και ποσοστό 33,94%.

Ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας – ο νεότερος στην ιστορία της – στις πρώτες του ομιλίες διακήρυξε ότι νίκησε η χώρα του και η Ευρώπη και έστειλε μήνυμα ενότητας, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους που επέλεξαν την Λεπέν. Ολοι οι ηγέτες της Ευρώπης αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτησαν τον θρίαμβο του Μακρόν. Εντυπωσιακό ποσοστό-ρεκόρ κατέγραψε το άκυρο και το λευκό, το οποίο επέλεξαν 4,2 εκατ. ψηφοφόροι της Γαλλίας.

Δείτε live τις εξελίξεις:

02: 08: Υπομονή για το όνομα του Πρωθυπουργού του Μακρόν
Ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα αποκαλύψει το όνομα του Πρωθυπουργού του στην τελετή αλλαγής σκυτάλης της ηγεσίας με τον Ολάντ, την άλλη Κυριακή, στις 14 Μαΐου.

Τρία ονόματα -μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες – ακούγονται ως πιθανά να αναλάβουν την πρωθυπουργία υπό τον νέο πρόεδρο:

Συλβί Γκουλάρ – η γεννημένη στη Μασσαλία πολιτικός προέρχεται απ’ το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) του Φρανσουά Μπαϊρού. Η Γκουλάρ είναι ευρωπαϊστρια, οπαδός ενός μεγαλύτερου φεντεραλισμού κι απόφοιτος της Ecole Nationale d’ Administration, όπως και ο Μακρόν. Μιλά άπταιστα Γερμανικά, ήταν μέρος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την επανένωση της Γερμανίας τη δεκαετία του ‘90 κι ήταν αυτή που κανόνισε τη συνάντηση του Μακρόν με την Άνγκελα Μέρκελ.
Αν Μαρί Ιντράκ – διετέλεσε υπουργός Μεταφορών τη δεκεατία του ‘90 και πρόεδρος των κρατικών εταιρειών μεταφορών RATP και των σιδηροδρόμων SNCF. Η 65χρονη Ιντράκ είναι επίσης απόφοιτος της Ecole Nationale d’ Administration κι ανήκει στο κόμμα «Νέο Κέντρο» (Nouveau Centre).
Φρανσουά Μπαϊρού – ο βετεράνος κεντρώος και ηγέτης του Δημοκρατικού Κινήματος (MoDem), ήταν ένα απ’ τα πρώτα γνωστά ονόματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής που έσπευσε να στηρίξει την υποψηφιότητα Μακρόν. Πρώην καθηγητής ιστορίας ο 65χρονος Μπαϊρού ήταν υποψήφιος στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.
01:35: Ο Μακρόν προηγείται και ενόψει βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου
Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου.

 • Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.
 • Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).
 • 01:21:Στο 92% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μακρόν συγκέντρωσε το 64,88% έναντι 35,12% της Μαρίν Λεπέν.
  00:49: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στις 00:49 (ώρα Ελλάδας), ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε λαμβάνοντας 19.844.019 ψήφους ή το 65,52% ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 10.442.429 ψήφους, ή το 34,48%. Η αποχή ανήλθε στο 24,82%, τα λευκά ψηφοδέλτια ήσαν 2.934.724 και τα άκυρα 1.043.397.
  00:40: Στο 88% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 64,59% και η Μαρίν Λεπέν 35,41%
  23:59: Η ομιλία Μακρόν ολοκληρώθηκε, το πάρτι στο Λούβρο συνεχίζεται
  23:53: Ο Μακρόν κάλεσε στο βήμα και τα παιδιά και τα εγγόνια που έχει η σύζυγός του και χαιρέτησαν όλοι μαζί το πλήθος.
 • 23:51: Ο Μακρόν κάλεσε στο βήμα την σύζυγό του Μπριζίτ