Σκληρό παιχνίδι Σόιμπλε και Λαγκάρντ για το Ελληνικό χρέος

Ημέρα «σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου» χαρακτηρίζουν τη σημερινή από το κυβερνητικό στρατόπεδο και  για το λόγο αυτό αποφεύγουν να προεξολφήσουν το αποτέλεσμα του eurogroup παραπέμποντας στις διεργασίες που θα προηγηθούν.

Οι οριστικές αποφάσεις για τη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κρίνουν εν πολλοίς τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με πρώτη προτεραιότητα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, ο παράγοντας χρέος, θα κρίνει και το κλίμα που θα καλλιεργηθεί  στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την υπερψήφιση του δυσμενούς πακέτου μέτρων στη Βουλή.

Το Εuroworking group, συνεδριάζει στις 11 (ώρα Ελλάδος). Και η εικόνα που έχουν οι κυβερνητικοί, είναι πως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την έκβαση της συνεδρίασης, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και το Ταμείο να τονίζει πως υπάρχουν αρκετές διαφορές να γεφυρωθούν με τη Γερμανική πλευρά.

«Oι Γερμανοί παίζουν…hard ball»

Όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida «Οι Γερμανοί διαπραγματευτικά παίζουν hard ball όπως μας έχουν συνηθίεσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ισχύει τόσο σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά και την τεχνική συμφωνία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα εκ του μή οντος, λένε οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας χαρακτηριστικά τα προσκόμματα που είχαν εγείρει τέτοιο καιρό πέρυσι με την εκταμίευση των δύο δόσεων (κατά την πρώτη αξιολόγηση).

Εξ’ αυτού του λόγου κρατούν χαμηλά τον πήχη, λέγοντας ότι «υπάρχουν πιθανότητες να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά δεν είναι βέβαιο». Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα. Αποφεύγοντας να δώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει εμβόλιμο eurogroup για να μην χαθεί η 8η Ιουνίου, ημέρα που συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες στα υπουργεία

Ανεξάρτητα από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τον κύκλο επισκέψεων στα υπουργεία που άνοιξε πριν το ταξίδι του στην Κίνα.

Οι επόμενοι «σταθμοί» είναι τα υπουργεία υγείας, εργασίας και εσωτερικών, και από την κυβέρνηση αναμένεται να δώσουν έμφαση στα πεδία των επενδύσεων, του κοινωνικού κράτους και της αγοράς εργασίας.

Πηγή: iefimerida.gr