Το αφήγημα της κυβέρνησης κρίνεται στο σημερινό Γιούρογκρουπ

Η αισιοδοξία πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν να βγει ο περίφημος… «λευκός καπνός» στο θέμα της συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος παραμένει κυρίαρχη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόλα αυτά, η αγωνία στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης περισσεύει, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν καλούνται απλώς να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ σε μία λογιστικού τύπου διευθέτηση, αλλά να πιστοποιήσουν ότι η πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει εντός τροχιάς.

AdTech Ad

Πολιτική μεταβλητή

Με άλλα λόγια, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που διεξάγεται με φόντο το οργιώδες παρασκήνιο που ξεκίνησε μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου μετά την  Σύνοδο των G7 στο Μπάρι, αποτελεί επί της ουσίας μία μεταβλητή που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις για τους επόμενους (πολλούς) μήνες. Γι’ αυτό, άλλωστε και η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει την μάχη στην διαπραγμάτευση, με τον πρωθυπουργό να πιέζει εδώ και ημέρες όλους τους βασικούς «παίκτες» ώστε να δοθεί μία οριστική λύση στην ελληνική εκκρεμότητα.

Εξάλλου, από το θέμα του χρέους κρέμεται το σύνολο της κυβερνητικής στρατηγικής: η περιγραφή ενός οδικού χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με «συμφωνία-πακέτο», όπως επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και αρκετούς μήνες. Συν τοις άλλοις, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τίθενται και από την ΕΚΤ ως όρος απαράβατος προκειμένου η Φρανκφούρτη να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης –με ό,τι αυτό σημαίνει για την βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για την επιχείρηση αναθέρμανσης της πραγματικής οικονομίας.

Κοντολογίς, το κυβερνητικό αφήγημα έχει ως εξής: Συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με «συμφωνία-πακέτο», ένταξη της Ελλάδας στο QE, αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και έναρξη διαδικασίας δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές.

Για το Μέγαρο Μαξίμου αυτή η κρίσιμη αλυσίδα αποτελεί την «λυδία λίθο», επί τη βάσει της οποίας ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα επώδυνα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή, πείθοντας τους βουλευτές του, αλλά και την ελληνική κοινωνία, ότι οι θυσίες αυτή τη φορά «αξίζουν τον κόπο», καθώς οδηγούν –βάσει των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων- στην περίφημη «έξοδο από το τούνελ της κρίσης».

Μηνύματα τελευταίας στιγμής

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός έλαβε διαβεβαιώσεις από τις δύο βασικές πρωταγωνίστριες των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ελληνικό χρέος, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εκπέμπει σιγουριά πως έχει έρθει η ώρα να γυρίσει η χώρα σελίδα: Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αξιώσεις του Βερολίνου για πολιτικές «διευκολύνσεις», ενώ η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έχει δεσμευθεί, κατά πληροφορίες, στον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να κλείσει η ελληνική εκκρεμότητα και όχι να «σέρνεται» ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση έστειλε χθες τα τελευταία μηνύματά της προς τους δανειστές. «Εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη ανάγκη η ελληνική οικονομία να σταθεροποιηθεί πλήρως και ολιστικά. Και κάναμε όσα οφείλαμε, τηρώντας κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Ελπίζουμε και δικαιούμαστε να γίνει το ίδιο και από την πλευρά των δανειστών μας τώρα. Να γραφτεί εγκαίρως το compliance report (σ.σ. Έκθεση Συμμόρφωσης) των θεσμών που πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup και φυσικά να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος», υπογράμμισε χθες στην εφημερίδα Real News ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. ‘Άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές», υπογράμμισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα «με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλάζει σελίδα».

Πηγή News247.gr