Το χρονικό της επίθεσης εναντίον του Λουκά Παπαδήμου

Ήταν η πρώτη φορά στα 43 χρόνια από την μεταπολίτευση που ένας πρώην πρωθυπουργός πέφτει θύμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Ήταν λίγο πριν τις 19.00 όταν το αυτοκίνητο που μετέφερε τον κ. Παπαδήμο μαζί με δύο υπαλλήλους της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε σταματήσει στο φανάρι της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στην διασταύρωσή της με την οδό Μάρνη. Ακριβώς από πίσω βρισκόταν ένα συνοδευτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν δύο αστυνομικοί της προσωπικής φρουράς του πρώην πρωθυπουργού.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο κ. Παπαδήμος λίγη ώρα νωρίτερα είχε παραλάβει από την Ακαδημία Αθηνών την αλληλογραφία του. Καθόταν στην θέση του συνοδηγού και άνοιγε τους φακέλους, όταν έγινε η έκρηξη, η οποία ήταν τόσο ισχυρή που είχε ως αποτέλεσμα να θρυμματιστεί το πίσω τζάμι της Μερσεντές και να ανοίξουν οι αερόσακοι.

Από την έκρηξη ο Παπαδήμος τραυματίστηκε στα πόδια και την κοιλιακή χώρα, ενώ οι συνεπιβάτες του οχήματος τραυματίστηκαν πιο ελαφρά.

Αποκλειστική φωτογραφία της Εφημερίδας των Συντακτών από την μεταφορά του κ. Παπαδήμου στο ασθενοφόρο πριν την μεταφορά του στον Ευαγγελισμό.
Αποκλειστική φωτογραφία της Εφημερίδας των Συντακτών από την μεταφορά του κ. Παπαδήμου στο ασθενοφόρο πριν την μεταφορά του στον Ευαγγελισμό.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στο σημείο της επίθεσης έσπευσαν ασθενοφόρα που μετέφεραν τον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεπιβάτες στον “Ευαγγελισμό”, όπως επίσης άνδρες της αντιτρομοκρατικής και της σήμανσης.

“Ευαγγελισμός”: Επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς

Η κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

«Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για νέο μπαράζ τρομοφακέλων

Το ενδεχόμενο εκτός από τον εκρηκτικό φάκελο που έσκασε στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, να έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι σε πολιτικά πρόσωπα ή ακόμη και επιχειρηματίες έχει προκαλέσει συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. η οποία, γνωρίζοντας την πρακτική των τρομοκρατών να μην αποστέλλουν ένα μόνο φάκελο, αλλά πολλούς ταυτόχρονα σε γραφεία και υπηρεσίες, ελέγχει εξονυχιστικά το κέντρο διαλογής των ΕΛ.ΤΑ αλλά και εταιρείες κούριερ με στόχο να βρει τυχόν «εκρηκτικούς» φακέλους με αποδέκτες πολιτικά πρόσωπα ή επιχειρηματίες.

Ελεγχοι γίνονται σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, οικονομικές επιχειρήσεις, τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει περάσει και άλλο τρομοδέμα από τα συστήματα ελέγχου εκρηκτικών των ΕΛ.ΤΑ και εταιρειών κούριερ. Από εξονυχιστικούς ελέγχους θα περάσουν όλοι οι φάκελοι που έχουν ταχυδρομηθεί τα τελευταία 24ωρα.

Το όνομά του ήταν στην λίστα της Πόλας Ρούπα

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις πρόσφατες αλλαγές, η φρουρά του κ. Παπαδήμου, είχε μειωθεί από 12 άνδρες σε 8.

Τον περασμένο Ιανουάριο λίγες μέρες μετά την σύλληψη της Πόλας Ρουπα σε σπίτι στην Ηλιούπολη, έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν σημειώσεις της που αφορούσαν τον κ. Παπαδήμο και άλλους πολιτικούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, είχαν βρεθεί χειρόγραφες σημειώσεις που αφορούσαν στον Λουκά Παπαδήμο, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Τον περασμένο Μάρτιο, μια σειρά εκρηκτικών φακέλων είχαν αποσταλεί προς διάφορους ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόμπλε. Για την τελευταία αυτή αποστολή, είχε αναλάβει την ευθύνη η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Λιγες μέρες αργότερα ακόμη οκτώ φάκελοι εντοπίστηκαν από την αστυνομία στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον φάκελο που εξεράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, εντοπίστηκε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης όμοια με εκείνη που περιείχε ο φάκελος που είχε αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας τον περασμένο Μάρτιο.

Εις εκ των δυο συνοδών -και υπέυθυνος ασφαλείας- του Λουκά Παπαδήμου δήλωσαν πριν λίγο πως «η αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού είχε ελεγχθεί δυο φορές σε σταθερό μηχάνημα ακτίνων Χ της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλη μια φορά σε φορητό μηχάνημα χειρός».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει επιδοθεί εδώ και λίγες ώρες σε ενα κολάζ των εναπομείναντων κομματιών του «τρομοφακέλου», σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί τόσο ο αποστολέας, όσο και το από που σταλθηκε ο φάκελος.

Επίσης, το αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί σε ειδικό αποστειρωμένο θάλαμο της υπηρεσίας κι εξετάζεται εξονυχιστικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η επίθεση μοιάζει πολύ με τις μαζικές επιστολές τρομοδεμάτων του περασμένου Μαρτίου.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αποστολή κι άλλων αντίστοιχων φακέλων, αν και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

Απερίφραστη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού και των τραυματιών. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε να μεταφέρουν στον κ. Παπαδήμο και στους τραυματίες συνοδούς του, τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

«Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν.

«Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο & στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του. Πλήγμα στην δημοκρατία τέτοιες ενέργειες», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Παππάς για το περιστατικό.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.
Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση.
Καλώ, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση και τις Αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες.
Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας».

Καταδικάζω με οργή την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Ευαγγελισμό και εξερχόμενος δήλωσε: «Εκφράζουμε οργή και οδύνη για την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνει πρώτη πολιτική προτεραιότητα διότι οι τρομοκράτες είναι εχθροί της Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωση του του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες.»

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κεντρώων  αναφέρει: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη, αλλά και οργή για το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδημου και των συνοδών του. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.»

Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του». «Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες – συνοδούς του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
«Αποτροπιασμός και καταδίκη για την άνανδρη, δολοφονική επίθεση κατά του Προέδρου της Ακαδημίας Ι. Παπαδήμου. Θερμές ευχές να πάνε όλα καλά», σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε:  «Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού, κυρίου Παπαδήμου. Ενημερώθηκα από τους θεράποντες ιατρούς, αλλά και από τη διοίκηση του νοσοκομείου για την πορεία της υγείας τους. Τόσο ο κύριος Παπαδήμος, όσο και οι συνοδοί του, βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έχουν επικοινωνία με το περιβάλλον και υποβάλλονται σε όλους τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους, έτσι ώστε να καθοριστεί η από εδώ και στο εξής μεταχείριση που θα πρέπει να έχουν. Ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά ταχεία ανάρρωση στον πρώην Πρωθυπουργό και στους δύο συνοδούς του. Ο κύριος Πρωθυπουργός είναι ενήμερος και από τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και θα συνεχίσει να είναι ενήμερος για όλες τις διαδικασίες. Επίσης, να σας πω, ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι αυτονόητο ότι θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να έχουμε ταχύτατη και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης.»

«Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης προς τον Λουκά Παπαδήμο. Περαστικά στον ίδιο και σε όσους τραυματίστηκαν», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Άναδρη και άδικη επίθεση εναντίνον ενός ανθρώπου που κράτησε την Ελλάδα όρθια σε μια δύσκολη περίοδο, χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάραςπροσερχόμενος στον Ευαγγελισμό. Επίσης, διαμήνυσε πως «δεν θα κάμψει το ηθικό μας καθόλου».

Η ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι

Την θλίψη του ιδίου αλλά και όλων των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας για την επίθεση εναντόον ενός «πρώην συναδέλφου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, εξέφρασε ο Μάρτιο Ντράγκι.

Συγκεριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται : «Εκφράζουμε την θλίψη μας για την επίθεση εναντίον ενός πρώην συναδέλφου μας, του Λουκά Παπαδήμου, ενός γενναίου δημόσιου λειτουργού της Ελλάδας και της Ευρώπης. Επιθυμώ να δηλώσω, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της ΕΚΤ: οι σκέψεις μας είναι μςε τον Λουκά, την οικογένειά του και τους συναδέλφους του. Πρωην και νυν συνάδελφοι από το Εκτελεστικό Συμβούλιο επιθυμούν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον Λουκά”.