Κυβέρνηση: Η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αρκεστεί αδιαμαρτύρητα στην «μεσοβέζικη» πρόταση Σόιμπλε

Η πολιτική διαπραγμάτευση μετά το αποτυχημένο Eurogroup της 22ας Μαΐου έχει ήδη πάρει φωτιά. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους πιστωτές ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αρκεστεί αδιαμαρτύρητα στην «μεσοβέζικη» πρόταση Σόιμπλε και ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης την θέση περί «έξωσης» του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αν για μία ακόμη φορά το Ταμείο βάλει νερό στο κρασί του και δεν επιμείνει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σκληρή γραμμή

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίζει τόσο στην γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η Αθήνα θέλει «καθαρή λύση» και, πάντως, όχι την πρόταση Σόιμπλε για «σπασμένη λύση» σχετικά με το χρέος. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει ενημερώσει τους συνομιλητές του πως η κυβέρνηση θα θέσει θέμα εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα –συζήτηση ουδόλως βολική για το Βερολίνο, που βρίσκεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, που μετέχουν στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις –όπως στη «σύναξη» των G7. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να τηλεφωνήσει στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και στον Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να ξεδιπλώσει τις θέσεις της Αθήνας. Στη συνομιλία του με την γερμανίδα καγκελάριο θα επιχειρήσει να την πείσει, όπως λένε συνομιλητές του, για την ανάγκη να βάλει νερό στο κρασί του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ με τον Εμανουέλ Μακρόν θα επαναβεβαιώσει την στήριξη του Παρισιού στην «γραμμή» της Αθήνας –κάτι που διεφάνη ήδη στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν ο γάλλος Μπρούνο Λεμέρ στήριξε απολύτως τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Επικοινωνιακή διαχείριση

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην σκληρή γραμμή για προφανείς λόγους («όσο περισσότερα ζητάς, τόσο περισσότερα έχεις πιθανότητες να πάρεις», λένε στο Μαξίμου), η κυβέρνηση σταδιακά ρίχνει τον πήχυ των προσδοκιών, προκειμένου να μην υποστεί επικοινωνιακή και πολιτική ήττα αν τελικώς στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου «περάσει» μία απόφαση που να βασίζεται στην πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες παρεμβάσεις του τονίζει την ανάγκη η όποια λύση να διασφαλίζει την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση και την έξοδό της στις αγορές, δίνοντας περιθώριο στους δανειστές να επικεντρωθούν στα περιθώρια που έχει η ΕΚΤ να δεχθεί μία «μεσοβέζικη» λύση. Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας χθες ανταποκριτές ξένου Τύπου, παραδέχθηκε πως η Αθήνα επιδιώκει «μία καλή λύση, όχι μία τέλεια λύση». Μ’ άλλα λόγια, το μήνυμα είναι πως, με δεδομένη την σκληρή στάση Σόιμπλε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει όλα όσα θέλει: στόχος, λοιπόν, είναι όσα πάρει να είναι αρκετά για να τεκμηριώνεται το κυβερνητικό αφήγημα περί αλλαγής σελίδας στην ελληνική οικονομία, με ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και άνοιγμα του δρόμου για έξοδο στις αγορές.

πηγη news247.gr