Τσακαλώτος: Η Μπάλα στο τραπέζι των δανειστών

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις σχετικά με το χρέος αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζήτησε την κατ’΄εξαίρεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ακόμη και χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. “Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τις δικές τους στρατηγικές και γνώμες. Δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τις αναλύσεις άλλων θεσμών” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές ο κ. Τσακαλώτος, διαβεβαίωσε πως για το χρέος η Αθήνα « δεν πάει πέρα από όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο του 2016», επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει, τονίζοντας ότι πλέον » η μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ.» και άφησε να εννοηθεί πως στις 15 Ιουνίου η Αθήνα περιμένει λύση και δεν έχει άλλο σχέδιο για μετά.

   Η Ελλάδα δεν ζητά εφαρμογή των μέτρων για το χρέος φέτος

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργείται ένα πρόγραμμα αν οι δανειστές δεν έχουν θέσει ως στόχο του να αφήσουν τελικώς την Ελλάδα να βγει από αυτό το πρόγραμμα.

“Αν είστε ένα κράτος που έχει δανείσει μια χώρα θέλετε αυτή η χώρα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλιώς βάζεις και το δικό σου χρέος σε κίνδυνο.” σχολίασε ο υπουργός.

Όλοι οι υπουργοί του Eurogroup επιθυμούν να βρεθεί μια λύση και κανένας δεν θέλει να χρεοκοπήσει η χώρα, είπε ο κ. Τσακαλώτος και αναφερόμενος ειδικότερα στον Γερμανό ομόλογό του, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι “ο κ. Σόιμπλε εργάζεται για μια λύση παρά τα όσα είπε στο Eureogroup στις 22 Μαΐου”.

Τόνισε ωστόσο ότι η πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016

 

Κρατώντας πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι μια καλή λύση, όχι μια τέλεια λύση.

Παραδέχθηκε ότι θα είναι πολύ αργά εάν η συγκεκριμενοποίηση των δράσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναβληθεί για το 2018, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν ζητά τα μέτρα για το χρέος να εφαρμοστούν το 2017. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Δεν πηγαίνουμε πέραν της συμφωνίας του Μαΐου του 2016».

Βεβαίως η συγκεκριμένη συμφωνία αναφέρει ότι στο τέλος του προγράμματος το 2018 θα εξεταστεί αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους να μείνει στο 15% του ΑΕΠ και όχι ότι θα υλοποιηθούν τα μέτρα.

Το ΔΝΤ έπρεπε ήδη να έχει αποφασίσει  

Σε ό,τι αφορά την στάση του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι το ταμείο έπρεπε είχε πάρει τις αποφάσεις του ήδη από τον Μαΐο του 2016, αλλά τόνισε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει κανέναν για αναβλητικότητα.

‘Ομως ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο QE, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές”

 

Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο υπουργός είπα ότι είναι ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει η Φρανκφούρτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “o Κύριός μας¨ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους”. “Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές. ‘Ομως ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν ενταχθεί στο QE, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές” πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για την άποψη της κυβέρνησης ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν θα εφαρμοστούν, σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι θα ήταν περίεργο η Ελλάδα να πληρώσει το τίμημα για τη συμμετοχή του Ταμείου, με αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων και άλλα επαχθή μέτρα, χωρίς τελικά το ΔΝΤ να πάρει μέρος, κάνοντας λόγο για μια παγκόσμια πρωτοτυπία.

Τσακαλώτος &  Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018», υπογράμμισαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, κατά τη συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

«Μόνο έτσι οι διεθνείς επενδυτές αλλά και οι Έλληνες πολίτες θα αναγνωρίσουν την αλλαγή σελίδας που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία», πρόσθεσαν.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι υπουργοί ενημέρωσαν τους διπλωματικούς εκπροσώπους για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ανέπτυξαν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, όπου αναζητείται μία καθαρή λύση.

Την Τετάρτη στην  Φρανκφούρτη ο Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί την Τεράρτη στην Φρανκφούρτη προκειμένου να πάρει μέρος σε συνέδριο που οργανώνει  ο Economist με θέμα «Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;». Στόχος είναι να προλειάνει το έδαφος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ.

Παρόντες στο συνέδριο αναμένεται να είναι το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και ο ομόλογός από την πλευρά του ESM, Νικόλα Τζαμαρόλι.

Η φόρμουλα που προωθεί η κυβέρνηση είναι να δοθεί μια «εγγύηση βιωσιμότητας χρέους» απευθείας από το Eurogroup προς την ΕΚΤ ώστε να καλύπτεται νομικά να εντάξει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση παρά τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Ντράγκι: Δύο προϋποθέσεις για να μπει η Ελλάδα στο QE

Στο μεταξύ, μήνυμα προς κάθε αποδέκτη έστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε τις δύο προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μιλώντας στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στο QE μόνο εφόσον υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το χρέος και εφόσον τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Αυτό που χρειάζεται είναι θετική ολοκλήρωση της υφιστάμενης αξιολόγησης. Επί αυτού καλωσορίζουμε τη συμφωνία Staff Level Agreement που επετεύχθη. Λυπούμαστε που δεν έγινε καθαρότερος ορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντράγκι.

Μετά θα έχουμε την ανάλυση χρέους από τους άλλους θεσμούς αλλά και την ανάλυση χρέους που θα γίνει από την ΕΚΤ σε πλήρη ανεξαρτησία. Αυτή θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και σε δυσμενές σενάριο. Θα πάρουμε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη και θέματα ρίσκου, όπως έχουμε πει επανειλημμένα. «Ας έχουμε πρώτη την πλήρη συμφωνία και ας βρούμε τα μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο».

Όπως τονίζει η Wall Street Journal ο κ. Ντράγκι έστειλε διφορούμενα μηνύματα λέγοντας αφενός ότι “η ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη”. “Η ΕΚΤ θα πρέπει να βγάλει την δική της ανεξάρτητη αξιολόγηση Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η ανάλυση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ δεν συνεπάγεται τίποτε για την αξιολόγηση της ΕΚΤ” πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι.

Αν και όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα υπάρχει επιλεξιμότητα και για εταιρικά ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια, διεκρίνισε.

Συγκρατημένη η Αθήνα για το QE

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενες στις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τονίζουν ότι απαιτείται ένας «καθαρός διάδρομος» προκειμένου να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις. Θέλουμε καθαρό διάδρομο για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς ο ίδιος «πόσο πιθανόν είναι να πάρουμε το QE;», απάντησε «θα δούμε», ενώ σε άλλη ερώτηση για το «τι θα γίνει εάν στις 15 Ιουνίου δεν έχουμε αυτήν την καθαρή λύση» ανέφερε «ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αναμένεται να υπάρξουν και την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Economist στη Φρανκφούρτη. Στο συνέδριο θα είναι ομιλητής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ -με βάση το πρόγραμμα- θα συμμετέχουν επίσης το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (από τον ESM).

Πηγή thetoc.gr