Η κυβέρνηση απομακρύνει την πιθανότητα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

Να πιέσει τη ΝΔ να τοποθετηθεί επί της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους επιχειρεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου να εκτιμούν πως, είτε στην μία περίπτωση είτε στην άλλη, η κυβέρνηση έχει μόνο να κερδίσει από την απόφαση που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: κι αυτό διότι είτε θα ενισχυθεί η “εθνική γραμμή” της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, είτε η ΝΔ “θα αποδείξει για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί την τρόικα εσωτερικού”, όπως λέει με νόημα στο News 24/7 ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Να πάρει θέση

Η σχετική συζήτηση, άλλωστε, αναζωπυρώθηκε μετά την βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρη Παπαδημούλη, στον ραδιόφωνο 24/7, όταν κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηλεφωνήσει στην Άνγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να ενισχύσει την διαπραγμάτευση, προσθέτοντας με νόημα ότι ένα τέτοιο διάβημα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για ένα επιτυχημένο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το Μαξίμου ευθύς εξαρχής, αν και κράτησε… στον “πάγο” το θέμα του Συμβουλίου Αρχηγών, συμφώνησε επί της ουσίας με την τοποθέτηση Παπαδημούλη, παραδεχόμενο πως η διαπραγμάτευση για την ρύθμιση του χρέους αποτελεί “εθνική υπόθεση”.

Από χθες, λοιπόν, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ πετούν το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας της να πάρει καθαρή θέση. “Οφείλει η αντιπολίτευση -και ιδιαιτέρως η αξιωματική αντιπολίτευση- να πάρει καθαρή θέση. Ήρθε η ώρα να μας πει αν στηρίζει την εθνική θέση, όπως έχει διαμορφωθεί, για την  ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας”, υπογράμμισε χθες από την Καρδίτσα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, για να προσθέσει με έμφαση: “Καθαρές κουβέντες. Ή στηρίζει η ΝΔ την αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς αστερίσκους ή κάτι άλλο κρύβει. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν την ευκαιρία να φορέσουν επιτέλους τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας”.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε, με παρέμβασή της στο “Πρώτο Πρόγραμμα” και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, υπογραμμίζοντας ότι “είναι είναι σημαντικό, οι πολιτικές δυνάμεις, με προεξάρχουσα την αξιωματική αντιπολίτευση, να σταθούν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα του χρέους”. “Έχει σημασία και η στάση που παίρνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πολύ πρόσφατα και αυτή δήλωσε ότι είναι εθνικής προτεραιότητας το ζήτημα του χρέους, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δήλωνε ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ότι δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το θέτει στα διεθνή φόρα και να πιέζει για τη λήψη μέτρων η Ελλάδα”, πρόσθεσε η κ. Σβίγκου, καλώντας τη ΝΔ “να υποστηρίξει τώρα στην πράξη, όχι απλώς στα λόγια, και το εθνικό ζήτημα της ρύθμισης του χρέους”. Άλλωστε, ως “μείζον ζήτημα” χαρακτήρισε το θέμα του χρέους, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο γραμματέας της Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας.

Αντιπαράθεση

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο πως όσο η διαπραγμάτευση “σκληραίνει” και φτάνουμε κοντά στο “ορόσημο” της 15ης Ιουνίου, τόσο θα οξύνεται και η πολιτική αντιπαράθεση. Άλλωστε, η ΝΔ εξέρχεται σιγά σιγά από την πενθήμερη “αφωνία” που είχε ζητηθεί από την ηγεσία του κόμματος λόγω του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και όλα δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες, η σύγκρουση των δύο κομμάτων θα είναι σκληρή. Μένει, βεβαίως, να φανεί κατά πόσον αυτή η σύγκρουση θα οδηγήσει όντως σε μία σύγκλιση έστω ως προς την ανάγκη να ρυθμιστεί το χρέος ή αν για μία ακόμη φορά, όσο οι δανειστές θα διαπραγματεύονται την συμφωνία για την Ελλάδα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα τρώει τις σάρκες του…

πηγή news247.gr