Μπρα ντε φερ Τσίπρα και Σόϊμπλε με φόντο το χρέος και τις Γερμανικές εκλογές

Μισό και όχι όλο το πακέτο της λύσης, θα πάρει η κυβέρνηση και με αυτή την λύση φαίνεται το Μέγαρο Μαξίμου να έχει συμβιβαστεί καθώς κάθε τι άλλο κάθε τι περισσότερο μοιάζει αυτή τη στιγμή σχεδόν αδύνατο.

Τον τόνο της «ήττας» έδωσε ο Σόιμπλε προειδοποιώντας στην ουσία τον Αλέξη Τσίπρα να μην επιμείνει στις 15 Ιουνίου περισσότερο για λύση του χρέους αφού αυτό δεν είναι επιτρεπτό λόγο των γερμανικών εκλογών που έχει μπροστά του φοβούμενος ότι σε αντίθετη περίπτωση οι γερμανοί ψηφοφόροι θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Ο Γερμανός υπουργός των οικονομικών επιτέθηκε στον έλληνα πρωθυπουργό και στην ουσία είναι σαν να εισέρχεται στο εσωτερικό της χώρας παρεμβαίνοντας με ότι αυτό σημαίνει, ένα δικαίωμα που έλαβε βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να πελαγοδρομεί.

Το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζοντας έναν πόλεμο εναντίον του και απαντώντας στα όσα καταλόγισε στον κ. Τσίπρα, σημείωσε ότι «οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου δόθηκε με αυτόν τον τρόπο γιατί οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι το Μπα ντε Φερ ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και του γερμανικού υπουργείου οικονομικών το επόμενο διάστημα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δυο πλευρών να περάσουν σε ένα άλλο στάδιο με ευθύνη αυτή τη φορά του κ. Σόϊμπλε που θέλει να εμφανιστεί στη γερμανική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών ότι δεν υπολογίζει κανέναν άλλον πλην τα συμφέροντα του λαού που εκπροσωπεί. Με άλλα λόγια συνομιλητές του κ. Τσίπρα εκτιμούν πως η ελληνική κυβέρνηση θα δεχτεί πιέσεις από τη Γερμανία λόγω της συγκυρίας των εκλογών αφού ο κ. Σόϊμπλε , εντάσσει στην στρατηγική του το πρόβλημα της Ελλάδας για να το «πουλήσει» στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι δήθεν η κακή Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις δεν θα την πάρει στην πλάτη της ο Γερμανός ψηφοφόρος για να την σώσει.

Γι αυτό και ο κ. Σόϊμπλε άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό στοχεύοντας ακριβώς σε αυτό: Στην στοχοποίησή του ώστε να αντλήσει εκλογικά οφέλη. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιμένει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα. Ο ίδιος ότι η Ελλάδα, έχει κάνει βήματα προόδου, όμως η πολιτική ηγεσία της επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι και οι εφοπλιστές συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. «Τίποτα δεν έχει συμβεί» φέρεται να δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Για να καταλήξει: «μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα».

Από την άλλη στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες αναφορές του κ. Σόϊμπλε είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία η κυβέρνηση να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά και με μπαράζ συνεντεύξεων κυβερνητικών στελεχών να δώσουν στο κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς κρύβεται πίσω απ όλη την υπόθεση με το χρέος και γιατί αρνείται κατηγορηματικά να βάλει πάνω στο τραπέζι η Γερμανία στις συζητήσεις με τους δανειστές ενόψει της νέας συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ σε δύο εβδομάδες.

Στελέχη που απηχούν τις απόψεις του κ. Τσίπρα έλεγαν στο Caller πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο του Γερμανού υπουργού οικονομικών και των δορυφόρων του εντός και εκτός Ευρώπης, δείχνοντας εμμέσως και τον κ. Π. Τόμσεν και το παιχνίδι που παίζει με τον Γερμανό υπουργό σε βάρος της Ελλάδας.

Το σίγουρο είναι πως από τώρα και στο εξής και για τις επόμενες ημέρες, θα δούμε μπαράζ επιθέσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης προς το Βερολίνο με στόχο να καταδείξει ότι στην δεδομένη στιγμή που βρίσκεται η Ελλάδα και μετά από τόσα χρόνια θυσιών και μνημονίων, δεν μπορεί να μην υπάρξει λύση τέτοια που να ικανοποιεί τον ελληνικό λαό και το υστέρημά του που έχει δώσει και δεν μπορεί να συνεχιστεί η μακραίωνη λιτότητα που έχει φτωχοποιήσει την ελληνική κοινωνία.

Η στρατηγική του κ. Τσίπρα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι στραμμένη μέχρι τις 15 Ιουνίου θέλοντας να κερδίσει τις συμμαχίες των δανειστών για να λάβουν την απόφαση για έξοδο στη ποσοτική χαλάρωση και την εκταμίευση της δόσης γιατί διαφορετικά η επανάληψη του καλοκαιριού του 2015 θα δεν θα είναι απλά σενάριο αλλά δυστυχώς μια πραγματικότητα με ολέθρια αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία.