Τι περιμένει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup

Απόλυτη σύγχυση επικρατεί γύρω από τη στρατηγική με την οποία προσέρχεται στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup η κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε για τις σχέσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου και τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού στην Καγκελάριο αποτέλεσαν την ιδανική αφορμή για να συμβεί αυτό ακριβώς που ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πριν από λίγα 24ωρα ότι πρέπει να αποτραπεί: τη δραματοποίηση της κατάστασης.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποτελεί για μία ακόμη φορά τον «βολικό εχθρό» για την κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει τη διάψευση των προσδοκιών της για το χρέος. Μάλιστα, παρά τα αλλεπάλληλα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – του Βερολίνου συμπεριλαμβανομένου – να μην επιδιωχθεί παραπομπή του ζητήματος στη Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική πλευρά επιμένει πως εάν δεν δοθεί λύση για το χρέος στο σημερινό Eurogroup, τότε θα ζητήσει να αποφασίσουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε μάλιστα την εικόνα ρήξης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλευρά Σόιμπλε. «Βρισκόμαστε μακριά από την εξεύρεση λύσης. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κυρία Μέρκελ», είπε, υπονοώντας τη Σύνοδο Κορυφής, μολονότι αξιωματούχοι των Βρυξελλών προειδοποιούν πως ακόμη και οι ηγέτες θα αναπέμψουν το ζήτημα στους υπουργούς Οικονομικών τους – δηλαδή, στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου, το οποίο θα είναι το τελευταίο πριν από τις θερινές διακοπές.

Τι επιδιώκει λοιπόν έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση; Να μη φύγει από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια. Και αυτό αφορά στο χρέος, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδέσμευση της δόσης – κατά τι μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο ποσό των 8,4 δις ευρώ – φαίνεται πως έχουν δρομολογηθεί και δεν αμφισβητούνται. Έτσι, θα μπορούσε να επιτύχει κάποιες λεκτικές βελτιώσεις που θα ενσωματώνουν την περίφημη γαλλική πρόταση σε αυτήν που κατατέθηκε στο Eurogroup του Μαΐου και απορρίφθηκε κατ’ εντολή Τσίπρα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος θα παραπεμφθούν μετά τις γερμανικές εκλογές ή ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, απομακρύνοντας έτσι το στόχο της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.