Γιατί η ΔΗΣΥ λέει όχι στην πρόταση Τσίπρα για προοδευτική συνεργασία

Θέμα αξιοπρέπειας θεωρεί συν τις  άλλοις το ΠΑΣΟΚ να κλείσει το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που βυθίζεται πολιτικά όπως λένε στελέχη του και ο πρωθυπουργός  αναζητά σωσίβιο σε εκείνους που εξύβριζε και κατηγορούσε ως «κλέφτες» , μιζαδόρους και βουτηγμένους στα σκάνδαλα. Τώρα που καταρρέει και βρέθηκε στην ανάγκη ζητά βοήθεια , αλλά τώρα είναι αργά, σημειώνουν στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η συγκεκριμένη αναφορά του πρωθυπουργού έγινε για λόγους σκοπιμότητας, ώστε να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε συζητήσεις ακόμη και σε προβληματισμό μεταξύ των στελεχών του. Δεν διαθέτει δηλαδή ειλικρινή πρόθεση όπως εκτιμούν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Συνεργάτες της κ. Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι οι λόγοι για τους οποίους η Δημοκρατική συμπαράταξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να απαντήσει θετικά στην πρόταση του κ. Τσίπρα είναι οι εξής:

1)    Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση καλλιέργησε το διχασμό και το μίσος, στηρίχτηκε στα ψέματα, ενώ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν υπάρχει καμία αντίσταση στα αιτήματα των δανειστών, καμία φιλολαϊκή πρόβλεψη, καμία προοδευτική πολιτική. Μόνη έγνοια είναι η εξουσία και η παραμονή σε αυτή.

2) Η οργανωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τα κενά καθίσματα σε όλες τις ομιλίες των υπουργών, στην Αθήνα και την επαρχία, δείχνουν την ελεύθερη πτώση στην οποία βρίσκεται η αποδοχή του Κου Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική της εθνικής συνεννόησης δεν εξυπηρετείται από αδύναμες κυβερνήσεις αλλά από ισχυρή νομιμοποίηση που μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει τώρα πια. Επομένως, πολιτικά η κυβέρνηση την χώρας δεν χρειάζεται σωσίβιο αλλά αλλαγή καπετάνιου και πληρώματος.

3) Το ΠΑΣΟΚ και η συμπαράταξη δεν ενδιαφέρονται για συμπληρωματικούς ρόλους. Στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης, προοδευτικής Δημοκρατικής παράταξης με πρωταγωνιστικό ρόλο και για αυτό διεκδικούμε αλλαγή συσχετισμών σήμερα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, άλλα στελέχη πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας με την κίνηση αυτή , θέλει να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να κερδίσει χρόνο που θα του επιτρέψει να επιχειρήσει να κάνει παιχνίδι ώστε να παραμείνει στην εξουσία όσο καιρό μπορεί περισσότερο.

Η κ. Γεννηματά, αναφέρει σε συνεργάτες της  και στην ουσία απευθύνεται σε Τσίπρα και Μητσοτάκη , ότι εκείνο που χρειάζεται είναι  εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και Κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας

Επίσης, άλλοι λόγοι για τους οποίους θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει με αποπροσανατολιστικές προτάσεις να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, είναι γιατί έχει μπροστά του τεράστια προβλήματα από τις ψευδείς δεσμεύσεις προς τους πολίτες και θέλει να μεταθέσει τις ευθύνες και να καταστήσει συνενόχους στην πολιτική του η οποία συνεχώς βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Οι πολιτικές του που οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση και τον οικονομικό μαρασμό με μηδαμινές σχεδόν προοπτικές διεξόδου και οικονομικής ανάπτυξης είναι σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της ΔΗΣΥ:

1) Μειώσεις κοινωνικών δαπανών στις συντάξεις , κατάργηση του ΕΚΑΣ , Ομαδικές απολύσεις.

2) Λιτότητα μέχρι το 2060 με πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 στο 2%, τεχνητό success story για δήθεν νέες θέσεις εργασίας αλλά ωστόσο υποαμειβόμενες.

Για αυτούς τους λόγους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη κρατάνε μικρό καλάθι για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού στην πρόσκληση που τους απεύθυνε για συμπόρευση σε μια προοδευτική κατεύθυνση.

Το φλέρτ του κ. Τσίπρα ξεκίνησε προς την κ. Φώφη Γεννηματά σε δύο τομείς: Την παιδεία και τις αλλαγές στην Τ.Α ενώ στο κάδρο βάζουν και τον τρόπο εκλογής προέδρου Δημοκρατίας το 2020 που σκοπεύει η κυβέρνηση να το θέσει στους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.   Ελπίζει με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός ότι θα ενδώσει το ΠΑΣΟΚ στην παγίδα που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγει από τα δικά του αδιέξοδα.