Η ΠΟΕ ΟΤΑ διαδηλώνει και αποφασίζει το μέλλον των κινητοποιήσεών της

Αποφασίζουν για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 και πορεία στη Βουλή – Δικαιοσύνη και στρατός φέρεται να είναι το Plan B της κυβέρνησης

Με το θερμόμετρο να χτυπά κόκκινο οι εργαζόμενοι στους δήμους θα αποφασίσουν σήμερα για τη μορφή της δράσης τους από εδώ και πέρα. Ακόμη, όμως, και να αποφασίσουν αναστολή των καταλήψεων και της απεργίας θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες τρεις ημέρες κόλασης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να λάβει αποφάσεις. Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.

Σ’ αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ η κυβέρνηση παραμένει ουσιαστικά παρατηρητής, αφού μετά το «ναυάγιο» της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία, ωστόσο, είχε επικοινωνιακά επενδύσει το Μαξίμου, δεν έχει αναληφθεί άλλη πρωτοβουλία. Αντιθέτως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην αντιπολίτευση.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι εμπλέκεται στην απόφαση για μη αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, τονίζοντας ότι «η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση δεν ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις».

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αλλά ούτε και την παράδοση μίας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Το Plan B της κυβέρνησης

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη, ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο καταρτίζοντας ένα Plan B που περιλαμβάνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, τη Δικαιοσύνη και το στρατό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό που περιμένει η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία της πολιτικής επιστράτευσης, είναι μια ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης με φόντο τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας από τους τόνους των σκουπιδιών ενώ παράλληλα σχεδιάζει το ενδεχόμενο να βγάλει στους δρόμους οχήματα του στρατού με στρατιωτικό προσωπικό για να μαζέψουν τα σκουπίδια.

Έκανε πίσω ο Μπουτάρης…

Ο Δήμαρχος θεσσαλονίκης «παγώνει» τη συμφωνία με τον ιδιώτη μέχρι την Κυριακή. Οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν οτι θα του παραδώσουν την πόλη -εφόσον λήξει η απεργία – μέχρι την Κυριακή όπως ήταν.

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους και τουριστικές επιχειρήσεις…

Την ίδια ώρα έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση στο μείζον ζήτημα των σκουπιδιών απευθύνει σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος και το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού.

«Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας! Δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας!», είναι το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου, μέσω Τwitter, ενώ και η υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά δηλώνει ότι «η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα».

πηγη protothema.gr