Σε διαρκές μπρα ντε φερ η αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε ένα διαρκές μπρα ντε φερ εξελίσσεται πλέον η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην αφήνει εφεξής αναπάντητη καμία κίνηση – πρόσκληση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, που συμμετέχουν στις καθημερινές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου (από την κυβέρνηση και το κόμμα) έχουν άλλωστε λάβει το «μήνυμα» να είναι πανέτοιμοι για την πλήρη αποδόμηση της τακτικής Μητσοτάκη – ειδικά από την στιγμή που δείχνει ότι βασίζει πλέον την μάχη του εναντίον της κυβέρνησης στην διαμόρφωση κλίματος ακραίας πόλωσης.

«Κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται ανεπανόρθωτα στην βουλή, αναγκάζεται την επομένη να επανέλθει σε πιο προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον, μήπως και μαζέψει τα ασυμμάζευτα» έλεγαν χθες αργά το βράδυ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι: «Παρόλα αυτά σε αυτήν την φάση έκανε χειρότερα τα πράγματα. Ακροδεξιά ρητορική, ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής και επιμονή στην φαντασίωση πως η οικονομία ανακάμπτει, όχι επειδή η κυβέρνηση πετυχαίνει, αλλά επειδή είναι ο ίδιος στην αντιπολίτευση. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» που θα έλεγε και ο Πιραντέλο.

Είναι πασιφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναλύοντας λεπτό – λεπτό την ρητορική Μητσοτάκη – και χθες ειδικά τα όσα υποστήριξε με την συνέντευξη του στην τηλεόραση του Star – προχωρά χωρίς χρονοτριβή στο σχέδιο μετωπικής επίθεσης και πλήρους αποδόμησης του σεναρίου στο οποίο ποντάρει η Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός δε ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κραδαίνει την κατάθεση πρότασης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, βάζοντας στο κάδρο τον Π. Καμμένο, αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως αναγκαστική στροφή στην πόλωση για να καλυφθεί το στρατηγικό αδιέξοδο μετά την συμφωνία με τους εταίρους.

Κυβερνητικά στελέχη προβλέπουν δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία από την στιγμή που δεν μπορεί να εγκαταλείψει την ρητορική περί της ανάγκης περί πρόωρων εκλογών, θα επιχειρήσει να μετατρέψει το σκηνικό της πολιτική αντιπαράθεσης σε σκηνικό εμπόλεμης ζώνης – και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει επίσης ξεκαθαρίσει στο επιτελείο του ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δύο μήνες που δεν θα κριθούν μόνο οι ίδιοι αλλά συνολικά η κυβέρνηση για τις επιδόσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες. Δεν ήταν τυχαία για παράδειγμα η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην αεροπορική βάση πυρόσβεσης στην Ελευσίνα. Αντιθέτως το Μαξίμου ήθελε να δείξει ότι η κυβερνητική μηχανή έχει τεθεί σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς ανά την Ελλάδα λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Η πρόληψη είναι κατά τους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου το δυνατό σημείο της κυβέρνησης στην προσπάθεια απεγκλωβισμού της χώρας «με όρους αριστερής διακυβέρνησης και δίκαιης ανάπτυξης». Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Νίκου Παππά, ο οποίος μιλώντας στο Κόκκινο επέλεξε τις συγκρίσεις μεταξύ των μνημονιακών κυβερνήσεων. «Ενώ από το 2009 μέχρι το 2015 είχαν χαθεί περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, με την αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακτηθεί το ένα τέταρτο. Επιπλέον, ανασφάλιστοι πολίτες έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τέλος έχει θεσπιστεί το επίδομα αλληλεγγύης- είναι λίγα από τα παραδείγματα τα οποία θεμελιώνουν την δική μας πολιτική στρατηγική» υποστήριξε ο κ. Παππάς αποκαλύπτοντας εν πολλοίς το σχέδιο που η κυβέρνηση ολοκληρώνει για την αποδόμηση της γαλάζιας ρητορικής.

Το σχέδιο θα κληθούν να εφαρμόσουν δίνοντας έμφαση μέσα στον Ιούλη και τα κομματικά στελέχη. Γι αυτό μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει συνεδριάσει εκτός απροόπτου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να προγραμματίσει κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν το διαρκές μπρα ντε φερ του Αλέξη Τσίπρα με τον Κ. Μητσοτάκη.

Σήμερα το απόγευμα εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μαζί με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα επιχειρήσει σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα να ενημερώσει κομματικά στελέχη για το τι προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.