Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις

Όσο και αν φαινόταν να αλλάζει το σύστημα εξέτασης των μαθητών στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, οι Πανελλαδικές εξετάσεις παραμένουν και το αφήγημα της κυβέρνησης για ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με κατάργηση των Πανελληνίων καταρρέει.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Γεράσιμος Κουζέλης παρουσίασε το Νέο Λύκειο διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του. Ο κ. Κουζέλης ανέλαβε να παρουσιάσει την επιστροφή στην πραγματικότητα, η οποία ορίζει πως εισαγωγή δεν γίνεται σε Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Προς το παρόν το μόνο που φαίνεται να επιτυγχάνει η ηγεσία του υπουργείου είναι η κατάργηση των ενδοσχολικών μαθημάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι υποβαθμισμένα.

«Από το 2020 οι μαθητές για να λάβουν το εθνικό απολυτήριο και να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα: Νεολληνική Γλώσσα – Έκθεση, δύο μαθήματα κρίσιμα για τη σχολή και ένα ακόμη μάθημα που ο ίδιος ο υποψήφιος θα επιλέγει και το οποίο θα λειτουργεί ως μπαλαντέρ για διεύρυνση του αριθμού των σχολών στις οποίες θα μπορεί να εισαχθεί» ανέφερε ο κ. Κουζέλης.

Το προωθούμενο σύστημα είναι παρεμφερές με το σημερινό ενώ στο ερώτημα αν τα τέσσερα μαθήματα θα περιορίσουν τις επιλογές των υποψηφίων ο κ. Κουζέλης απάντησε στην Καθημερινή πως «από το 2020 και μετά οι υποψήφιοι θα έχουν το 90% των επιλογών που έχουν και σήμερα».

Οι εξετάσεις θα είναι Πανελλαδικές και τα θέματα δεν θα προέρχονται από Τράπεζα Θεμάτων. Αντιθέτως θα παραμένει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που θα επιλέγει τα θέματα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Κουζέλη για το πώς θα αξιολογούνται μαθητές της Γ’ Λυκείου:

– Προφορικά από τους καθηγητές τους στο πρώτο τετράμηνο της διδασκαλίας, (με διαγωνίσματα και εργασίες) σε όλα τα μαθήματα της τάξης.

– Γραπτά, με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, στο δεύτερο τετράμηνο της διδασκαλίας, σε 4 μαθήματα. Το ένα από τα 4, το μάθημα της Γλώσσας, θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Τα άλλα 3 θα τα επιλέγουν οι μαθητές.

– Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ: Θα προσμετράται, με υψηλό συντελεστή, (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη), ο βαθμός από τις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στα 4 μαθήματα της Γ λυκείου και με μικρότερο συντελεστή ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ λυκείου.

– Για τη διαμόρφωση του βαθμού του απολυτηρίου: Ο σχεδιασμός είναι, να υπολογίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο βαθμός των ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων και σε μικρότερο ποσοστό, ο βαθμός των 4 πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων.

– Δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις.

– Η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι η χρονιά 2019 -20.

– Στην Α’ Λυκείου, από τον Σεπτέμβριο, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει εξεταστική ελάφρυνση

– Μικρές μεταβολές θα έχει η ύλη της Α΄Λυκείου τη χρονιά 2018 -19,  ενώ την ίδια χρονιά (2018-19) θα αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β λυκείου.

– Στη Β’ Λυκείου θα μαθήματα θα είναι τετράωρα.

– Στη Γ’ Λυκείου τα μαθήματα θα είναι 6ωρα.

– Στο Νέο Λύκειο δεν θα υπάρχουν καθόλου μαθήματα μιας διδακτικής ώρας.

– Στα υποχρεωτικά μαθήματα εντάσσονται τα Θρησκευτικά, η Φυσική Αγωγή και οι Δημιουργικές Δραστηριότητες