Στροφή της κυβέρνησης στην καθημερινότητα (αν μπορεί)

Την στροφή στην καθημερινότητα, θυμίζει έντονα στην κυβέρνηση η αποταμίευση της δόσης σήμερα από τον ESM, καθώς αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ξεκλειδώσει στο παρά πέντε ένα ακόμη κομμάτι δρόμου για την έξοδο από την κρίση.

Η πορεία εξακολουθεί να είναι δύσβατη και απαιτητική – η δε παραμικρή καθυστέρηση γυρίζει την κυβέρνηση και την χώρα… μήνες πίσω για τις απαραίτητες επαναλαμβανόμενες συστάσεις με τους εταίρους στο «πλαίσιο» της «διαρκούς» αξιολόγησης. Η κυβέρνηση -τονίζει κορυφαίο στέλεχος – δεν πρόκειται να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία με την φιλοδοξία ότι τον Αύγουστο του 2018 θα φτάσει στην «πηγή», αν δεν δώσει απαντήσεις στους πολίτες, τώρα και σε ρυθμούς καταιγίδας. Πως;

Δείχνοντας ότι καταρχάς έχει λύσεις για όλες τις κατηγορίες: για τους γονείς και τους μαθητές που ετοιμάζονται να περάσουν στο πανεπιστήμιο, για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, για τους ανθρώπους που θέλουν αξιοπρεπή υποδοχή στα νοσοκομεία, για τους ανέργους που αναζητούν δουλειά αλλά και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας.

Το θετικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αρχίζουν και «κατανοούν» ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα «δόγματα» για την επίλυση του όποιου προβλήματος – αυτό τουλάχιστον πιστεύει κυβερνητικό στέλεχος που κατάφερε να ξεφύγει εγκαίρως από την αντιπολιτευτική τακτική που επί χρόνια ακολουθούσε λόγω των μονοψήφιων ποσοστών ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι το Μέγαρο Μαξίμου κατευθύνεται ολοταχώς στην αρένα της Παιδείας, όπου δοκιμάζονται με σκληρό τρόπο οι ελληνικές οικογένειες όταν τα παιδιά τους φτάνουν στο κατώφλι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το αρμόδιο υπουργείο έκανε πράγματι πολύμηνη μελέτη και όπως φαίνεται δεν προχωρά τελικά στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά σε ένα μεικτό σύστημα με έμφαση στις αναγκαίες αλλαγές πάντως στην τρίτη Λυκείου. Ποιο είναι το «σήμα» που θέλει να στείλει σε γονείς και μαθητές; Στους μεν πρώτους ότι θα καταφέρουν στην εποχή της κρίσης να εξασφαλίσουν τα αναγκαία «εφόδια» για τα παιδιά τους – μειώνοντας δηλαδή το τεράστιο κόστος για την προετοιμασία τους. Και στους δε ότι η δοκιμασία θα γίνει με περισσότερο αξιοκρατικό τρόπο και με στόχο την σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Άλυτο παραμένει ακόμη, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και την ΚΕΔΕ το ζήτημα με τις συμβάσεις τους που οδήγησε πρόσφατα και εν μέσω καύσωνα στα ατελείωτα βουνά σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων. Αρκετές συμβάσεις αρχίζουν να λήγουν την στιγμή που το σύνολο των εργαζόμενων με αυτό το καθεστώς διεκδικεί την παραμονή τους στην εργασία. Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει αναλάβει μετά από αναλυτικές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου να προωθήσει γρήγορα την εφαρμογή του σχεδίου, ώστε από τον Οκτώβρη που θα αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση και θα φέρει τις νέες ανατροπές στο Δημόσιο να έχει μπει σε τροχιά επίλυσης το θέμα των συμβασιούχων.

Στον κυκεώνα των αποφάσεων που αφορούν άμεσα στους ανέργους η κυβέρνηση ποντάρει στην αξιοποίηση των διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έστω και για την κάποιων μηνών προσφορά εργασίας στον κάθε δικαιούχο. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ – λένε από το Μαξίμου – είναι ικανοποιητικά αλλά η αλήθεια είναι ότι η κρίση εξακολουθεί να καίει καθημερινά τις προσδοκίες για πολλούς πολίτες στον κάθε κλάδο.

Στο «κόκκινο» έφερε χθες εν τω μεταξύ την κυβέρνηση η εξέλιξη που αφορά στην πρόσβαση χιλιάδων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Παρά τις προσδοκίες και τις εξαγγελίες και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τελικά φαίνεται ότι περίπου 40 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός των σταθμών. Χρειάζεται σχέδιο ανάπτυξης των υφιστάμενων δομών και σε κάθε περίπτωση άριστος συντονισμός μεταξύ των υπουργείων και των Δήμων της χώρας.

Οι τηλεοπτικές άδειες μπορεί να αλλάξουν το κλίμα; Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το γεγονός ότι το ΕΣΡ αποφάσισε χθες επιτέλους για 7 τηλεοπτικές άδειες δίνει την δυνατότητα να «εξηγήσει» στους πολίτες για την αποτελεσματικότητά της κι ότι θα μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο.

Όσον αφορά στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, δηλαδή των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το μυστικό κρύβεται και στην επιλογή της κυβέρνησης με αυτήν την κίνηση να… εγκαινιάσει τον κύκλο των απανωτών ιδιωτικοποιήσεων που ζητούν οι δανειστές…

πηγη thecaller.gr