Οργή Δικαστών για τις επιθέσεις που δέχονται απο τους πολιτικούς

Με αμείωτη ένταση φαίνεται πως συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-δικαιοσύνης καθώς μετά τις απανωτές βολές κυβερνητικών στελεχών, οι δικαστικοί σηκώνουν το γάντι και απαντούν με σκληρές ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η όλη ιστορία ξεκίνησε μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους αναδρομικούς ελέγχους της εφορίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη να μιλά για… «προστασία του κάθε νταβατζή». Άμεση ήταν τότε η απάντηση της Ένωσης Δικαστών η οποία χαρακτήριζε «αστοιχείωτη» τη στάση του υπουργού. Ακολούθησε η κάλυψη που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους εργαζομένους του υπουργείου Υγείας. «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε», είπε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του, κοιτώντας προς το μέρος του κ. Πολάκη. Οι κυβερνητικές βολές «τρίτωσαν» με την πρόσφατη παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από το βήμα της Βουλής, που μίλησε για «κουφή» εκτός από «τυφλή» δικαιοσύνη, προκαλώντας νέες αντιδράσεις στις τάξεις των δικαστικών.

Από τη μεριά τους πάντως, οι δικαστικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Δημοκρατία για τις επιθέσεις που δέχονται με «αιχμές» υπουργών της κυβέρνησης. Μετά την  Ένωση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και την Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που με ανακοινώσεις τους άσκησαν σκληρή κριτική για τις επιθέσεις υπουργών κατά της Δικαιοσύνης, θέτοντας θεσμικά θέματα προστασίας της Δημοκρατίας και των θεσμών, σειρά είχε χθες η Ένωση Εισαγγελέων που έθεσε και εκείνη με στην σειρά της θέμα Δημοκρατίας. Και αυτό ενώ προκαλεί έκπληξη και πολλά ερωτηματικά η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου πρώην υπηρεσιακής πρωθυπουργού και τέως Πρόεδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης 

Οι κυβερνητικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης που μιλούν για αντιθεσμικές παραμβάσεις. «Οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον της Δικαιοσύνης και η κάλυψή τους από τον κ. Τσίπρα αποτελούν την πιο σκοτεινή πλευρά μιας Κυβέρνησης, που καταφεύγει όλο και πιο πολύ στον αυταρχισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ και προσθέτει: «Είναι πρωτοφανές ο πρωθυπουργός της χώρας να σχολιάζει την απόφαση του ΣτΕ και να μιλά για “θεσμικά εμπόδια”. Οι ανακοινώσεις των Δικαστικών Ενώσεων αποτελούν ένα καμπανάκι για τη Δημοκρατία μας. Μια αυστηρή προειδοποίηση για τη ζημιά που προκαλεί η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Η διάκριση των εξουσιών και ο έλεγχος των πράξεων της εκάστοτε Κυβέρνησης από τη δικαστική εξουσία, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν εναπόκειται στην ευχέρεια κανενός Πολάκη να την εφαρμόζει. Οφείλουν να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ευρωπαϊκή χώρα».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Οι συνεχείς αντιθεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Δικαιοσύνη προσβάλλουν την ανεξάρτητη λειτουργία της, προκαλούν τους δικαστικούς λειτουργούς και διχάζουν τον Ελληνικό λαό. Για πολλοστή φορά τα δύο τελευταία χρόνια στην χώρα μας, οι Δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν την αγωνία τους απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες πρακτικές. Η απόπειρα απαξίωσης της Δικαιοσύνης, εκφοβισμού και κατασυκοφάντισης των Δικαστών με στόχο την χειραγώγησή τους από κυβερνητικά κέντρα θα πέσει στο κενό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει και θα προστατεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όμως είναι πλέον προφανές, ότι κάθε μέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση κοστίζει ακριβά στην ομαλή λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών» δήλωσε.

«Η Ένωση Εισαγγελέων» επισημαίνει από τη μεριά του το Ποτάμι, «θέτει ζήτημα λειτουργίας δημοκρατίας στη χώρα και ουδείς δικαιούται να αδιαφορήσει. Είναι καθήκον των δημοκρατικών δυνάμεων να προασπίσουν τη διάκριση των εξουσιών και το κράτος δικαίου, που υπονομεύονται συστηματικά από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Η ανακοίνωση της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή, στις 5.7.2017 και την «κριτική» που άσκησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε  αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, επισημαίνει τα εξής :

Η Δικαιοσύνη συνιστά τον τρίτο και πλέον αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατίας. Από την θέση σε ισχύ του Συντάγματος, οι λειτουργοί της ασκούν υπεύθυνα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος, μέσω των δικαστικών αποφάσεων, της εκτελεστικής εξουσίας, προς όφελος του Ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια, οι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και όταν προέρχονται από φορείς εξουσίας που είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προστατεύουν την Δημοκρατία, συνιστούν φαινόμενο λυπηρό και επικίνδυνο για αυτήν.

Η Ε.Ε.Ε. καλεί όποιον γνωρίζει συγκεκριμένες ενέργειες δικαστικών λειτουργών που αντιβαίνουν στα καθήκοντά τους, να απευθυνθεί άμεσα στα θεσμικά  όργανα της Δικαιοσύνης, αντί να αναφέρει ως γεγονότα, πραγματικές ή προσχηματικές υποψίες του, προκαλώντας απαράδεκτη γενίκευση που αμφισβητεί τη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία αυτών και βλάπτει ευθέως το θεσμό της δικαιοσύνης.

Καλούμε τους συναδέλφους μας εισαγγελικούς λειτουργούς να αδιαφορήσουν για τις ανοίκειες δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα από διάφορους λειτουργούς της εκτελεστικής εξουσίας και να συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, επιδεικνύοντας το σθένος και το ήθος που αρμόζει στους Έλληνες Εισαγγελείς.

Η Ε.Ε.Ε., συναισθανόμενη την ευθύνη που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, δηλώνει ότι οι  Έλληνες Εισαγγελείς εκτελούν, όπως οφείλουν τα καθήκοντά τους, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους και θα συνεχίσουν να το πράττουν, όπως έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, τηρώντας τον όρκο τους»

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που αποδοκίμασε με ανακοινωσή της τις  πρωθυπουργικές και υπουργικές «αιχμές» και επιθέσεις σε βάρος της δικαιοσύνης μετά και την  πρόσφατη τοποθέτηση στη Βουλή του τέως εισαγγελέα και νυν αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος «νουθέτησε» και «μάλωσε» του συναδέλφους του για το επίπεδο της απονομής της δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί και η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σε «θεσμικά εμπόδια» σχολιάζοντας εμμέσως την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πως η αναδρομικότητα στους φοροελέγχους παύει στην πενταετία και δεν μπορεί να ανανεώνεται με υπουργικές αποφάσεις.

Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια νέα κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας. Αμφισβητείται δε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση η νομιμότητα των αποφάσεων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων  της χώρας μας και μάλιστα των Ολομελειών αυτών.

Με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στην Βουλή στις 5.7.2017και την σφοδρή κριτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε δικαστικές αποφάσεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει  τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι κατ’ αρχήν κοινά αποδεκτό ότι κάθε έρευνα για την διαπίστωση πειθαρχικών ή και ποινικών παραπτωμάτων δικαστικών λειτουργών κατά την εκτέλεση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων είναι επιβεβλημένη.

Για την έρευνα όμως αυτή αρμοδιότητα έχουν μόνο τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα όργανα, ενώ είναι ανεπίτρεπτη η εκ των προτέρων ‘’έκδοση αποφάσεων’’  από οποιονδήποτε.

Οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη «εντιμότητας» και «διαφάνειας» του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα όταν για την θεμελίωση της επιχειρηματολογίας εκλαϊκεύονται επιστημονικές έννοιες και τους προσδίδεται εντελώς αντιεπιστημονικό περιεχόμενο με μοναδική επιδίωξη καιροσκοπικά πολιτικά οφέλη.

Η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου.

Η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προασπίζονται και περιφρουρούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε αδικημένο πολίτη».

Οι αναρτήσεις Πολάκη στα social media

Oι επιθέσεις Πολάκη κατά της δικαιοσύνης γίνονται κυρίως μέσω των social media. Στην τελευταία… ο υφυπουργός Υγείας αναφέρει:

«Αν ειναι «επιστημη » οτι πρεπει να δουλευεις και να μην σε πληρωνει ο εργοδοτης σου ,ΤΟΤΕ ΠΗΓΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ…..

Αντιγυριζω :ειναι η πρωτη φορα που η δικαστικη εξουσια προσπαθει να «απαγορευσει» στην εκτελεστικη να κυβερνησει (αδειες,ιδιωτικα συνεργεια,φοροφυγαδες-λιςτες,συμβασιουχοι κλπ)
Και τελειωνω:δεν χρειαζομαστε πιστοποιητικα διαφανειας και καθαροτητας μεσω της κριτικης μας προς τις αποφασεις σας.Κριτηριο ειναι το πως ζουμε και το πως κυβερναμε .Εσεις δεν ξερατε και δεν ακουγατε οπως λεει ο Παπαγγελοπουλος(πρωην συναδελφος σας ) ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ!! Εμεις καταθεσαμε……

Και αιχμές Παπαγγελόπουλου κατά της δικαιοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι αιχμές κατά της Δικαιοσύνης είχε αφήσει προσφάτως και ο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου. «Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή. Το δυστύχημα είναι ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες», τόνισε ο κ Παπαγγελόπουλος για να προσθέσει ότι προσπάθησε και προς στιγμήν το πέτυχε, να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας, όχι μόνο ελεγχόμενης αλλά και δήθεν κάθαρσης.

«Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σα να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο». Ο κ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε επικριτικά και τις αναφορές των δικαστών του ΣτΕ που χαρακτήρισαν «αστοιχείωτη» την κριτική της κυβέρνησης εναντίον τους για την απόφαση παραγραφής φορολογικών υποθέσεων μετά από πενταετία.

«Απλές σκέψεις στοιχειώδεις, που έλεγαν και κάποιοι» είπε δηκτικά ο αναπληρωτής υπουργός. «Πρόσφατα διάβασα στον Τύπο διάβασα ότι υπήρξε αμοιβή 6,5 εκ. ευρώ του κ. Παπαντωνίου που μάλλον υποκρύπτει μίζα. Ελπίζω ότι η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει αυτό το θέμα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αμοιβή ή μίζα» είπε και πρόσθεσε «…πάλι στοιχειώδη πράγματα θα πω».

πηγη the toc.gr