Πισώπλατα μαχαιρώματα λίγους μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία

Ξεκίνησαν τα πισώπλατα μαχαιρώματα λίγους μήνες πριν τις εκλογές στη Γερμανία, με την έντονη φραστική επίθεση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας εναντίον της Καγκελάριου. Αφορμή τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στο Αμβούργο.

Αρκετοί σχολιαστές επέκριναν την απόφαση της Μέρκελ να επιλέξει το Αμβούργο ως την πόλη φιλοξενίας της Συνόδου ενώ πολλοί ήταν εκείνοι από τους εκπροσώπους του CDU, που ζήτησαν την παραίτηση του Δημάρχου της πόλης  Όλαφ Σολτς.

«Ο Όλαφ Σολτς δεν είναι υπεύθυνος για την διοργάνωση αυτής της Συνόδου», τόνισε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Funke, σε συνέντευξη που παραχώρησε και αναμένεται να δημοσιευτεί την Τετάρτη.

«Όποιος ζητά την παραίτησή του. . . θα πρέπει να ζητήσει επίσης την παραίτηση της Άνγκελα Μέρκελ. Φέρει την πολιτική ευθύνη για την διοργάνωση και τον προσανατολισμό της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο, που είχε ένα κρυφό στόχο: Την αυτοπροβολή της ηγέτιδας του CDU, λίγο πριν τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ο Γκάμπριελ χαρακτήρισε «απόλυτη αποτυχία» την Σύνοδο σε ό,τι αφορά τα κορυφαία ζητήματα που συζητήθηκαν επισημαίνοντας ότι «Δυστυχώς όμως σήμερα θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν οι 20 ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου μπορούν απλά να συναντηθούν χωρίς να υπάρξει κάποια επιδείνωση».

«Ο Γκάμπριελ έχει χάσει την ψυχραιμία του», δήλωσε στην Bild ο γενικός γραμματέας του αδερφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αντρέας Σόιερ, περνώντας στην αντεπίθεση.

«Πρόκειται για ένα χονδροειδές χτύπημα κάτω από την ζώνη από έναν Γκάμπριελ που βρίσκεται σε προεκλογική διάθεση και που έχει χάσει τα λογικά του», πρόσθεσε.

Σε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα την Τρίτηκαι διεξήχθη πριν την Σύνοδο Κορυφής, το CDU προηγείται με 39% με το SPD να βρίσκεται στο 22%, περισσότερο από δύο μήνες πριν τις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

 

Πηγη the toc.gr