Χέρι στα κοιτάσματα της Κύπρου θέλει να βάλει τη Τουρκία

Πλοία έστειλαν, στο Αιγαίο προκαλούν και ως… κερασάκι στην «τούρτα», η Τουρκία έβγαλε και μια μεταμεσονύχτια «οργισμένη» ανακοίνωση (από το υπουργείο Εξωτερικών της), στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει θέμα για να έχει κι εκείνη (και όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι) από τα κοιτάσματα που ενδεχομένως να βρεθούν κατά τις έρευνες στο «Οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ!

Αφού κατηγορεί ξανά την κυπριακή πλευρά για «μονομερείς ενέργειες» (!), το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμηνύει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα (!) της! Απειλεί ξανά να «πάρει» μέτρα.

Αλλά δεν είναι μόνο με την… αποστολή πλοίων στην περιοχή των ερευνών, τις έρευνες με πυρά στα κυπριακά χωρικά ύδατα που προκαλεί η Τουρκία, όπως προκαλεί γιατί η παρουσία πετρελαϊκών κολοσσών όπως η Total και η ENI δεν της αφήνει και πολλά περιθώρια. Οι Τούρκοι προκαλούν και στο Αιγαίο!

Την Πέμπτη (13.07.2017) τουρκικά αεροσκάφη έκαναν 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρει τοmignatiou.com. Δύο από αυτά ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μια εικονική αερομαχία.

Σχηματισμός αποτελούμενος από δύο μαχητικά F-16, καθώς και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (17 και 17 από τα 2 CN-235 και 3 από τον σχηματισμό). Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.


Από την αρχή, η Τουρκία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για τις ανεύθυνες κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης.
«Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο, που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού.

Αυτή τη φορά, ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή για να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των «αποκαλούμενων αδειών» που δόθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης για το Κυπριακό, δεν θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα παρά τις προσπάθειες και καλή θέση από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρο ότι ο πρωταρχικός λόγος για αυτό (σ.σ. αποτυχίας των διαπραγματεύσεων) είναι η τάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να θεωρεί πως είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της όσο και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και να συνεχίζει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα σε συνδυασμό με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες που γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα των τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

απο newsit.gr