Επίσκεψη «Γοητεία» στο Παρίσι απο Τραμπ και Μελάνια

Από την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παρίσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα απρόοπτα. Απρόοπτα που σχετίζονταν με μια ακόμη σειρά από πολιτικές γκάφες εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου. Ενώ λοιπόν ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τον κ. Τραμπ για τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης -η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε στους εν λόγω εορτασμούς ήταν πριν από 28 χρόνια- τον υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές, τον συνόδευσε σε επισκέψεις στον τάφο του Ναπολέοντα, ο κ. Τραμπ δεν ακολούθησε τους κανόνες της πολιτικής ορθότητας.

Αντιθέτως, δεν δίστασε να πει στη γυναίκα του Γάλλου προέδρου ότι… βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, ενώ δεν έδειξε πάντοτε να συγκινείται από τις διάφορες εκπλήξεις που τους επιφύλαξε ο Μακρόν. Πριν την αποχώρησή του πάντως χάρισε στον Γάλλο πρόεδρο και στο κοινό όλου του κόσμου μια… ατελείωτη χειραψία διάρκειας 25 δευτερολέπτων.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Επιχειρώντας μια ψύχραιμη ανάλυση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης Τραμπ στο Παρίσι, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η «επιχείρηση γοητείας» του Μακρόν προς τον πλανητάρχη πέτυχε. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να καταστρώσουν από κοινού έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την πολιτική επίλυση της κρίσης, ενώ σε δηλώσεις του ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησής της απόφασής του για τη συμφωνία του Παρισιού. «Κάτι μπορεί να γίνει με αυτό το ζήτημα…θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» ήταν η ακριβής φράση του. Ακόμη, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην προώθηση του «ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου» (!), όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου.

Ανεξάρτητα από το εάν οι ανωτέρω δεσμεύσεις θα εκπληρωθούν μέχρι το τέλος, η συμβολική σημασία της επίσκεψης Τραμπ στο Παρίσι ήταν τεράστια, καθώς ουσιαστικά έβγαλε τον αμερικανό πρόεδρο από την απομόνωση στην οποία είχε εισέλθει μετά την Σύνοδο των G20. Όλα συνέβησαν ως εάν ο Τραμπ να βρήκε έναν «φίλο» στη Γαλλία που μπορεί να αντισταθμίσει την τεταμένη σχέση που διατηρεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Η φιλία ανάμεσα στα έθνη -και εμάς τους δύο θα προσέθετα- άθραυστη» δήλωσε ο Τραμπ σε μια αποστροφή του λόγου του.

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Σύμφωνα με το Politico, η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από την επίσκεψη Τραμπ είναι ότι η σχέση που παραδοσιακά διατηρούσαν οι ΗΠΑ με τη Βρετανία αντικαταστάθηκε από μια ιδιαίτερη σχέση με τη Γαλλία, ως μέρος της μετά-Brexit εποχής.

Την ίδια στιγμή, και ο ίδιος ο Μακρόν προσπάθησε να αποφύγει να τονίσει οποιοδήποτε στοιχείο θα υπερτόνιζε τις ιδεολογικές διαφορές του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ακόμη και όταν κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το πρόσφατο σκάνδαλο που αφορά συνάντηση του Τραμπ Jr. με έμπιστη του Κρεμλίνου, ο Μακρόν αρνήθηκε να τοποθετηθεί. «Δεν θα εμπλακώ σε εσωτερικά ζητήματα». Για να λάβει την επιδοκιμασία του Αμερικανού προέδρου: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μπλέκουμε στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων».

Η «επιχείρηση γοητείας» του Μακρόν ανάγκασε τον Τραμπ να συνεχίσει λέγοντας προς το κοινό: «Έχετε έναν εξαιρετικό πρόεδρο. Έχετε έναν άνθρωπο που θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα σωστά. »

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

πηγη thetoc.gr