Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας

Μέσα στην ημέρα αναμένεται στην Κύπρο η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλορένς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο.

Η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, το West Capella ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες σταθεροποίησης του τρυπανιού στον βυθό, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η γεώτρηση στο Οικόπεδο 11.

Η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρουν πηγές της Κυπριακής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι συνήθεις. Ενεργεί, δηλαδή, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν.

Το σεισμογραφικό «Barbaros» έφτασε στο οικόπεδο «6» της Κυπριακής ΑΟΖ στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.

Ακολούθησε πορεία προς τα ανατολικά με κατεύθυνση το τεμάχιο «7», ωστόσο περίπου 45 λεπτά μετά, άλλαξε εκ νέου πορεία και εξήλθε του τεμαχίου «6» κατευθυνόμενο σε αντίθετη κατεύθυνση, φτάνοντας εκ νέου δυτικά της Πάφου.

Το σεισμογραφικό απομακρύνθηκε από την περιοχή της Κύπρου με κατεύθυνση προς τις ακτές της Τουρκίας.

Τι θα θεωρηθεί παρεμπόδιση του γεωτρύπανου

Οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και οι στρατιωτικές ενέργειες των Τούρκων εκλαμβάνονται από την Κυβέρνηση ως επικοινωνιακά παιγνίδια που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος. Καλά ενημερωμένες πηγές που παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Άγκυρας, ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων είναι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου. Και επειδή οι δραστηριότητες των Τούρκων αφορούν ασκήσεις και όχι οικονομική εκμετάλλευση πόρων, δεν θεωρούνται ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αυτό που έπρεπε να κάνει και δεν έκανε η Άγκυρα, ήταν να ζητήσει άδεια από τη Δημοκρατία για την έκδοση NAVTEX, παράλειψη που συνιστά παρατυπία, αλλά δεν δίνει επαρκές νομικό υπόβαθρο. Εξάλλου, τέτοιες παρατυπίες έγιναν δεκάδες φορές στο παρελθόν και αναμένεται να γίνουν δεκάδες φορές στο μέλλον. Είναι γνωστό πως η Τουρκία δεν κάνει ούτε τα βασικά, όπως να αναγνωρίσει ως κράτος την Κυπριακή Δημοκρατία. Θεωρεί, μάλιστα, ότι το μισό βόρειο κομμάτι του οικοπέδου 6, το μισό 5 και το μισό 4 που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ τής ανήκουν. Επίσης, θεωρεί ότι τα τεμάχια 8, 9, 2, 3 και μεγάλο μέρος του 12 είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.

Στρατιωτικές πηγές εξήγησαν στην εφημερίδα τι πρέπει να κάνουν οι Τούρκοι για να θεωρηθεί παρεμπόδιση του γεωτρύπανου «West Capella», λέγοντας πως τουρκικό πλοίο θα πρέπει να εισέλθει εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων που κήρυξε η Δημοκρατία γύρω από το σημείο της εξέδρας. Εκτός της ακτίνας των 500 μέτρων, δεν εκλαμβάνεται ως ουσιαστική πρόκληση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαδικασίες που ακολουθούνται διεθνώς σε περίπτωση που πλοίο πλησιάσει εξέδρα γεώτρησης, είναι ξεκάθαρες. Σε περίπτωση που πλοίο εισέλθει στην κίτρινη ζώνη, δηλαδή σε ακτίνα δεκαπέντε ναυτικών μιλίων, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να απευθύνει μιαν απλή προειδοποίηση. Στο σενάριο που πλοίο εισέλθει στην πορτοκαλί ζώνη, δηλαδή σε ακτίνα δέκα ναυτικών μιλίων, τότε η προειδοποίηση θα είναι πιο αυστηρή. Στην περίπτωση που κάποιο πλοίο εισέλθει στην κόκκινη ζώνη, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, τότε ένα από τα τρία συνοδευτικά πλοία του «West Capella», θα πλησιάσει και θα εμποδίσει τη διέλευση του πλοίου.

Δικαίωμα επέμβασης αποκτάται στο απομακρυσμένο σενάριο που κάποιο πλοίο εισέλθει εντός της απαγορευμένης ζώνης, δηλαδή στα πεντακόσια μέτρα από την εξέδρα. Αξίζει, πάντως, να αναφέρουμε, πως ουδέποτε στο παρελθόν η Τουρκία ή άλλη χώρα έχει εισέλθει στην απαγορευμένη ζώνη εξέδρας γεώτρησης. Και αυτό έχει τη σημασία του. Επίσης, η ανάληψη των διαδικασιών ανεύρεσης και εξόρυξης των φυσικών πόρων της Κύπρου από εταιρείες – κολοσσούς, που είναι μάλιστα συνδεδεμένες με υπερδυνάμεις, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, αποτελούν ακόμη ένα σοβαρό λόγο για να περιορίζονται οι Τούρκοι σε επικοινωνιακά παιγνίδι.

Πηγη newsbeast.gr