Γ.Γ πολιτικής προστασίας : Δεν αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Στο Ραδιόφωνο 24/7  μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης σχετικά με το πύρινο μέτωπο του Καλάμου, του Βαρνάβα και της Ζακύνθου. Όπως είπε, το πρώτο ζητούμενο είναι η ταχύτατη κινητοποίηση και ο κατάλληλος συντονισμός , κάτι που επετεύχθη μεν χθες, αλλά όπως σημείωσε δεν είναι εφικτό όλες οι πυρκαγιές να περιορισθούν ταυτόχρονα.

«Στη Ζάκυνθο είχαμε το πρωί 10 πυρκαγιές, ο πιο καλός μηχανισμός, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί, όταν εκδηλώνεται μία φωτιά, ενώ δεν έχει σβήσει η προηγούμενη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας:

«Οι πιο δύσκολες πυρκαγιές είναι όταν έχεις να προστατεύσεις ζωές και περιουσίες. Αποσπά την προσοχή και τη δύναμη των δυνάμεων, για να ανακόψουν τα μέτωπα. Και χθες αυτό είχαμε, μία τεράστια περιοχή με πολλή καύσιμη ύλη και σπίτια μέσα στο δάσος. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους αγωνίζονται και δίνουν αυτή τη μάχη. Η κατεύθυνση του αέρα αλλάζει συνεχώς και τώρα που έχει γίνει μεγάλη η πυρκαγιά, δημιουργεί πολλές τοπικές συνθήκες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη ήδη, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα μέσα για να περιοριστεί η πυρκαγιά. Όσα μέσα κι αν έχει στη διάθεσή του κάποιος, σε μία καταστροφή, όπως οι δασικές πυρκαγιές, υπολείπονται των δυνατοτήτων.

Ζητούμενο η ταχύτατη κινητοποίηση και ο κατάλληλος συντονισμός. Αυτό έγινε και χθες, αλλά όλες οι πυρκαγιές δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, στο αρχικό στάδιο, σε όλον τον κόσμο δεν θα είχαμε πυρκαγιές. Στη Ζάκυνθο είχαμε το πρωί 10 πυρκαγιές, ο πιο καλός μηχανισμός, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί, όταν εκδηλώνεται μία φωτιά, ενώ δεν έχει σβήσει η προηγούμενη».