10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων τον χρόνο θέλει η ΕΚΤ

Έρχεται ο Σεπτέμβρης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών! Μεγάλες ανατροπές έρχονται το Φθινόπωρο, που θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί! Τράπεζες, Εφορίες και Ταμεία, έχουν ήδη έτοιμους τους στόχους τους και τους επόμενους μήνες αναμένεται να τεθούν σε πλειστηριασμό 3.671 ακίνητα μέσω διαδικτύου!

Πλειστηριασμοί, που θα περιλαμβάνουν ακόμα και τις πρώτες κατοικίες οφειλετών για χρέη προς τράπεζες αν και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, σε πρώτη φάση θα δοθεί προτεραιότητα σε ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν εμφανιστεί παρότι έχουν ειδοποιηθεί από την τράπεζα για το στεγαστικό τους δάνειο.

Την ίδια ώρα, έτοιμες για όλα εμφανίζονται μερικές τράπεζες, που θα κάνουν τα πάντα για να πιάσουν τους στόχους τους, στη μείωση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο στόχος που έχουν βάλει οι ελληνικές τράπεζες είναι 5.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι το τέλος του έτους!

Με τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τον SSM, να έχει εστιάσει την προσοχή του στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους προελέγχους των stress test του 2018, οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να αφήσουν τίποτα στην τύχη.

Αναμένεται να γίνουν πλειστηριασμοί συνολικής αξίας 6-7 δις ευρώ, ενώ ο SSM έχει αρχίσει να ανεβάζει την πίεση για την επίτευξη των στόχων. Οι πρώτες τράπεζες που θα βρεθούν κάτω από το μικροσκόπιο, είναι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, ενώ πριν το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι σε Πειραιώς και Eurobank.

Οι Ευρωπαίοι, πιέζουν για όλο και περισσότερους πλειστηριασμούς, με στόχους που φτάνουν μέχρι και για 10.000 ακίνητα ετησίως, να βγαίνουν στο «σφυρί»! Αν και το 2017, ο στόχος έχει περιοριστεί στο μισό, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται ότι η κατάσταση στην αγορά θα δυσκολέψει πάρα πολύ από το 2018.

Όμως δεν είναι μόνο το θέμα να βγουν τα ακίνητα στο πλειστηριασμό. Οι δανειστές από την Φρανκφούρτη (ΕΚΤ), θέλουν οι τράπεζες να κερδίσουν το μέγιστο δυνατό αντίτιμο. Όμως απορίας άξιο είναι το πώς θα γίνει αυτό σε μία ελληνική κτηματαγορά που έχει καταρρεύσει και οι τιμές έχουν από το 2008 έως και το 2017 έχουν μειωθεί κατά 41,9%.

 

Πηγη kontranews.gr