Εξελίξεις και παρασκήνιο για την ενιαία κεντροαριστερά

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή μέχρι να ενωθούν όλα τα κομμάτια του πάζλ της κεντροαριστεράς.

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σύμφωνα με συνεργάτες του, συνομίλησε μαζί τους και τους εξήγησε στο να πορευτεί με το νέο φορέα για την κεντροαριστερά, μαζί με την Φώφη Γεννηματά και τους άλλους επικεφαλής κομμάτων που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ. Η συζήτηση στο Ποτάμι θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, αλλά όπως λένε οι συνεργάτες του, η απόφαση του είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς μετά από αυτό το γεγονός, θα ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα, και ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα επισημοποιήσει και τυπικά την δική του υποψηφιότητα μέχρι (το αργότερο) την Δευτέρα.

Μετά από αυτό, ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και αν θα διεκδικήσει την ηγεσία της Κνετροαριστεράς. Στην περίπτωση πάντως, που πράγματι κατέβει ο Σταύρος Θεοδωράκης υποψήφιος στο νέο φορέα, δεν αποκλείεται ο ευρωβουλευτής της Ελιάς να το ξανασκεφτεί.

Σημασία έχει πάντως, ότι τα κόμματα της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνονται σε έναν πολιτικό φορέα και προς αυτή την κατεύθυνση θα αναγκαστεί να κινηθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου με την Ώρα Αποφάσεων, όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία του εγχειρήματος, έστω και στο παρά πέντε. Θέλουν τον επικεφαλής του Ποταμιού κοντά τους και όλους τους άλλους χώρους που κινούνται πολιτικά και ιδεολογικά στην ίδια κατεύθυνση με την ΔΗΣΥ και υπό την έννοια αυτή, θεωρούν ότι οι συζητήσεις που γίνονται «κινούνται προς τον σωστό δρόμο» αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες που συζητούν με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η κυρία Γεννηματά, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Αλεβιζάτο ο οποίος αύριο θα προεδρεύσει στην επιτροπή για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Οκτώβριο, έχουν συμφωνήσει σε αρκετά τεχνικά θέματα προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εγκυρότητα των εκλογών σε ότι αφορά την διεξαγωγή τους αλλά και τις υποψηφιότητες που θα εκδηλωθούν μέχρι τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλεβιζάτος προσανατολίζεται αν είναι εφικτό να εξετάσει και την πιθανότητα εκλογής των υποψηφίων αρχηγών με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο και όπου έγιναν εκλογές με το συγκεκριμένο τρόπο, απλά διαλύθηκε η όλη διαδικασία.

Η κ. Φώφη Γεννηματά, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα και καμία αμφιβολία ως προς την εγκυρότητα της ψήφου. Ωστόσο όπως σημειώνει και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ , προτεραιότητα έχει η αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στην κάλπη και αν υπάρχει ταυτόχρονα εναλλακτικός τρόπος ως συμπληρωματικός τότε δεν είναι αντίθετη, κάτι που επανέλαβε και στον κ. Αλεβιζάτο κάνοντας σαφές ότι οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίζουν στην κάλπη για τις οποίες υπολογίζεται  στις 1.000 αναλογικά δηλαδή με τους καποδιστριακούς δήμους σε όλη τη χώρα.

Ο κάθε ψηφοφόρος άσχετα αν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ ή όποιου άλλου κόμματος που συμμετέχει στη ΔΗΣΥ θα έχει την υποχρέωση με μια μικρή καταβολή που δεν θα ξεπερνά τα 3 ευρώ, να ψηφίζει επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αφού επιλέξει για αρχηγό της ΔΗΣΥ εκείνον που επιθυμεί, τότε θα υπογράφει κάτι σαν φόρμα, μια δήλωση με την οποία θα αποδέχεται και αυτομάτως θα γίνεται μέλος της ΔΗΣΥ. Όλο αυτό το σώμα που θα ψηφίσει την πρώτη Κυριακή θα είναι το μητρώο στελεχών και με βάσει το ίδιο μητρώο θα ψηφίσουν αν χρειαστεί και στον δεύτερο γύρω αν υπάρξει.

Πρώτιστο πάντως θέμα στις συζητήσεις που γίνονται είναι όχι μόνο η εκλογική διαδικασία που θα αποφασιστεί αλλά και συνολικά τι θα γίνει με τον κεντρικό στόχο που είναι η ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Ως προς αυτόν τον στόχο ο κ. Θεοδωράκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες, η επιτροπή Αλεβιζάτου θα ανακοινώσει την πρώτη Σεπτεμβρίου τις διαδικασίες που θα έχει καθορίσει και θα δώσει ένα χρονικό περιθώριο έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να ανακοινωθούν όλες οι υποψηφιότητες.