Αμφιβολίες εκφράζουν οι θεσμοί για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι επικεφαλής μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 Οκτωβρίου
Άρχισαν τα όργανα πριν καν αρχίσει η αξιολόγηση, καθώς οι θεσμοί φέρονται να έχουν ήδη εκφράσει τις πρώτες επιφυλάξεις για το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις αφορούν κυρίως ορισμένες από τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Η Τρόικα αναμένεται στην Αθήνα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αμέσως λίγο πριν το Εurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου που σηματοδοτεί την άτυπη επανεκκίνηση των διαδικασιών για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι επικεφαλής θα έρθουν το πιθανότερο μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 Οκτωβρίου.

Στο παρασκήνιο μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την Ουάσινγκτον να ζητεί εδώ και τώρα νέα επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) και να υποστηρίζει στις εκθέσεις του ότι ενδέχεται να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους ακόμη και 10 δισ. Ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει κλείσει την πόρτα στην απαίτηση του ΔΝΤ και έχει αντικρούσει με σαφήνεια τη παρέμβαση του Ταμείου. Το ενδεχόμενο ρήξης ΔΝΤ και ΕΕ-ΕΚΤ συνδέεται με τα σενάρια αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος του έτους. Σε ανάλογα όμως σενάρια έχει ποντάρει και στο παρελθόν η κυβέρνηση, σπαταλώντας χρόνο, για να τα δει τελικά να διαψεύδονται.

πηγη protothema.gr