Πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να φρενάρει τη δημοσκοπική κάθοδο

Στο … εργαστήρι δημιουργίας θετικών εντυπώσεων από την ανάδειξη πρωτοβουλιών σε καθημερινή βάση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι αλλαγή σελίδας στο αναπτυξιακό πεδίο είναι πλέον γεγονός.

Το μπαράζ πρωτοβουλιών και η έντονη κινητικότητα “μετρά” ήδη δεκαήμερο και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και μετά την ΔΕΘ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στρέψει τους προβολείς στον “Οδικό Χάρτη” για την οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018- παρότι τα μηνύματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους για την τρίτη αξιολόγηση φέρνουν νέες “φουρτούνες” στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ακόμη κι αν το ΔΝΤ προετοιμάζει την αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα με τη λήξη του υφιστάμενου στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι οι “ουρές” της τρίτης αξιολόγησης συνιστούν προσεκτικά βήματα πολιτικής διαχείρισης- υπό αυτήν την έννοια η αυριανή άφιξη του Εμανουέλ Μακρόν με ομάδα Γάλλων επιχειρηματιών στην Αθήνα αποτελεί την αναγκαία “πάσα” για την μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά στο σκηνικό της ΔΕΘ και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.

Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η χθεσινοβραδινή υποδοχή μετά δείπνου του Μπόϊκο Μπορίσοφ από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Χρήστο Σπίρτζη στην Καβάλα όπου σήμερα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με προσδιορισμένο αντικείμενο: την προετοιμασία όλων των τεχνικών, οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για την δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από την Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για την σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, το Μπουργκάς και τη Βάρνα και τα λιμάνια τους και τέλος, με το Λιμάνι του Ρούσε στο Δούναβη ποταμό. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης με την στήριξη των εμπορευματιών μεταφορών που σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνει τα logisticscenter των λιμανιών διέλευσης. Η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνιστά την άμεση -επιμένουν οι πληροφορίες-δημιουργία ενός ισχυρού διακρατικού φορέα που θα υλοποιήσει το έργο αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και θα το διαχειριστεί στην συνέχεια.

Τις ίδιες ώρες με τα αναπτυξιακά “ενσταντανέ” στην Καβάλα, κυβερνητικά στελέχη έχουν αναλάβει να κλειδώσουν την άρτια υποδοχή στην Αθήνα του Γάλλου Προέδρου με την σύζυγό του Μπριζί Μακρόν και τους εκπροσώπους ισχυρών γαλλικών εταιρειών. Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στο ισχυρό μήνυμα στήριξης του Παρισιού στην κυβέρνηση Τσίπρα αφενός για το γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και αφετέρου για την αλλαγή σελίδας στο αναπτυξιακό πεδίο με την παροχή κινήτρων στους ξένους επενδυτές αλλά και στην εγχώρια επιχειρηματική προσπάθεια. Ευρωπαίοι αναλυτές άλλωστε θεωρούν την επιλογή της

Αθήνας μια ισχυρή κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν στην κατεύθυνση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών στις χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα στις αναλύσεις τους έχουν επισημάνει ότι η επίσημη επίσκεψη Μακρόν γίνεται και όχι τυχαία πριν τις γερμανικές εκλογές- και αυτό γιατί ο κ. Μακρόν θέλει να δείξει , καταρχάς στο εσωτερικό της χώρας του, ότι η Γαλλία θα παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο και θα ηγηθεί της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την “εικόνα” με την Γερμανία να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η Αθήνα λοιπόν δεν είναι παρά ένας σταθμός που ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να αξιοποιήσει για πολλαπλά πολιτικά οφέλη- η ομιλία του από την Πνύκα θα έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα για τις επιλογές του, όπως λένε στα Ηλύσια Πεδία, σχετικά με την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, ΟΙ συνεργάτες του Γάλλου Προέδρου διαβάζουν με τον ίδιο προβληματισμό (όπως και εδώ) τις δημοσκοπήσεις και εκτιμούν ότι μόνο αν υπάρξουν άμεσα απτά αποτελέσματα στον αναπτυξιακό τομέα θα δοθεί η απαραίτητη ώθηση σε προγράμματα υπέρ της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Το φιλόδοξο σχέδιο με το οποίο ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να φρενάρει την δημοσκοπική κάθοδο εν’ όψει και των δυσκολιών της τρίτης αξιολόγησης θα παρουσιαστεί στο φινάλε της εβδομάδας κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει και την Κυριακή. Το … σύνθημα “επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις” που ακούγεται σχεδόν μονότονα τα τελευταία 24ωρα τόσο από το Μαξίμου, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία προαναγγέλλει άλλωστε επί της ουσίας το μπρα ντε φερ Τσίπρα-Μητσοτάκη με φόντο την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για τουλάχιστον μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να δώσουν αδιάκοπη μάχη για την διασφάλιση της εικόνας του “εγγυητή” της προσέλκυσης επενδύσεων στην κρισιμότερη ίσως φάση του τρίτου προγράμματος. Ο μεν κ. Τσίπρας θέλει να πετύχει με την καταιγίδα πρωτοβουλιών πριν και μετά την ΔΕΘ το στοίχημα για την αντιστροφή του κλίματος και ο δε κ. Μητσοτάκης θέλει να αποδομήσει μέσα στο ίδιο …λεπτό, κάθε κίνηση του Μαξίμου με επενδυτικές υποσχέσεις που παραπέμπουν πάντα στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

 

 

Πηγη the caller.gr