Υψηλής σημειολογικής αξίας το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Υψηλής σημειολογικής αξίας το ταξίδι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα τη δεδομένη στιγμή που επιθυμεί να προμοτάρει από το πλέον ενδεδειγμένο σημείο του πλανήτη, το μανιφέστο του για την Ευρώπη, όπως το οραματίζεται.

Με μεθοδευμένες κινήσεις σε ένα περιβάλλον φιλικό, υπέρ-ασφαλές – (μιας και η Αθήνα περιμένει να ανταποδώσει τη στήριξη και συμπαράσταση της Γαλλίας στο ελληνικό ζήτημα) – ο Μακρόν το απόγευμα της Πέμπτης από τον ιερό χώρο της Πνύκας θα προσπαθήσει να δώσει νέο χρώμα στην ξεθωριασμένη εικόνα του εγχειρήματος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας στα διεθνή ΜΜΕ, ο Μακρόν αναμένεται να επιμείνει στην εκτίμησή του ότι πρόσφατη οικονομική κρίση δημιούργησε ένα έλειμμα αξιοπιστίας και δημοκρατικότητας στην Ένωση, αποκορύφωμα του οποίου ήταν η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Και σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει να τονίσει την ανάγκη μιας δημοκρατικής επανίδρυσης της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Οι μυημένοι θα διαπιστώσουν χωρίς μεγάλη δυσκολία ότι η ομιλία Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των μεγάλων αλλαγών που ετοιμάζει στη Γαλλία για τα Εργασιακά. Οι μυημένοι επίσης θα ανακαλέσουν εκτιμήσεις της προηγούμενης περιόδου που αναφέρονταν σε μια άτυπη «ανταλλαγή» μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν, στην οποία ο δεύτερος θα εκπληρώσει το πάγιο γερμανικό αίτημα για μια πιο ανταγωνιστική Γαλλία και η πρώτη θα επιβραβεύσει μια τέτοια κίνηση με περαιτέρω εμβάθυνση της ενοποίησης της Ευρωζώνης.

Το Μέλλον της Ευρώπης από την Πνύκα 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί αναγκαία την προώθηση σημαντικών αλλαγών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και -αν όχι κυρίως- σε εκείνους της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποκτήσει η Ευρώπη νέα ενέργεια, δύναμη και ζωτικότητα.

Μεταξύ αυτών, η θέσπιση επαρκούς προϋπολογισμού, η δημιουργία ενός υπουργού Οικονομικών και ενός κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, αλλά και μηχανισμών δημοκρατικού ελέγχου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροοφόρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε διεθνή ΜΜΕ, ο ενδεδειγμένος για τον Γάλλο πρόεδρο τρόπος προώθησης τέτοιων αλλαγών είναι μια ευρωπαϊκή συμβατική συνέλευση, στο πλαίσιο μιας συμμετοχικής διαδικασίας στην οποία θα έχουν ρόλο και οι ευρωπαίοι πολίτες.

Δύο ακόμη σημεία, ιδιαίτερα σημαντικά, συμπληρώνουν το ευρωπαϊκό όραμα που θα παρουσιάσει ο Μακρόν στην Πνύκα. Πρώτον, η τόνωση των επενδύσεων. Επ’αυτού και σχετικά με την πρόταση που έκανε πριν από κάποιες ημέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε το ρόλο αυτό να τον αναλάβει ο ESM, το Παρίσι φαίνεται να μην είναι κατ’αρχήν αντίθετο. Αρκεί να είναι αυτός πράγματι ο ρόλος του και όχι ένα προκάλυμμα για μεταφορά κυριαρχικών δικαιωμάτων στα στα δημοσιονομικά θέματα.

Δεύτερον, το θέμα του ευρωπαϊκού ελέγχου των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στο συγκεκριμένο θέμα από τους Γάλλους είναι το γεγονός ότι σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, γαλλική πηγή επέμενε ιδιαιτέρως στο συγκεκριμένο ζήτημα, κυρίως όσον αφορά επιχειρήσεις στους τομείς της ενέργειας, της ψηφιακής οικονομίας, κ.α.

Η κυβέρνηση ελπίζει στα δώρα Μακρόν

Σε αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα εμφανίζεται αδύναμη να υπερασπισθεί προτάσεις σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Εγκλωβισμένη στην οικονομική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται σε μάχες δεύτερου και τρίτου ρόλου προσδοκώντας μικροοφέλη.

Πέραν όμως των προσδοκιών και του επικοινωνιακού παιχνιδιού υπάρχει και η πραγματική οικονομία, χαρτί που το Μαξίμου θέλει να παίξει  πέραν… του βράχου της Πνύκας και επί μακρόν.

Μαζί με το γαλλικό προεδρικό ζεύγος ελληνικό έδαφος θα πατήσουν επικεφαλής των ισχυρότερων επιχειρήσεων και εταιρειών όπως οι Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance, Εnjie που ήδη παίζουν στον επιχειρηματικό και επενδυτικό χάρτη.

Aξίζει να σημειωθεί ότι  η Suez και η EDF, είναι υποψήφιες για την εξαγορά των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ, ενώ η  Total, θέλει εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη.

Αναλυτικότερα στην Αθήνα θα βρεθούν 39 πρόεδροι ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων

Πρόκειται για τους

Thierry LAJOIE, πρόεδρος του «Grand Paris Aménagement», εταιρεία σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης

Jacques LE PAPE, γενικός επιθεωρητής Οικονομικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

Thierry BEDOIN, Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France), διεύθυνση της ψηφιακής Μετατροπής.

Frιdιric ROSSI, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της BUSINESS FRANCE.

Julien ANGLADE, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του «Groupe Up» και γενικός διευθυντής της Ζώνης Ευρασίας. Το Groupe UP λειτουργεί σε συνεταιριστική βάση/ αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία.

Adrien AUMONT, συνιδρυτής της εταιρeίας Kisskissbankbank που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ιστότοπους στην Ευρώπη.

Patrick BERGOUGNOU, πρόεδρος της Cirpack η οποία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

Jean-Marc BIANCHI, πρόεδρος της Kerneos η οποία είναι εξειδικευμένη στην τεχνολογία αργιλικού ασβεστίου.

Paul-Antoine BRIAT, συνδιευθυντής του Yellow Korner, εκδοτικού οίκου με φωτογραφίες τέχνης

Louis-Roch BURGARD, εκτελεστικός πρόεδρος της Saur που ασχολείται με την παραγωγή, διανομή και καθαρισμό ύδατος.

Thierry CAMPOS, πρόεδρος της HGH Systèmes Infrarouges η οποία αναπτύσσει συστήματα «optroniques» υψηλών προδιαγραφών για εφαρμογές παρακολούθησης σε μεγάλες εκτάσεις.

Nicolas CAPPELAERE, πρόεδρος των εργαστηρίων «Laboratoires Ineldea» ειδικευμένων στα συμπληρώματα διατροφής και στα καλλυντικά.

Viviane CHAINE-RIBEIRO, πρόεδρος της Talentia Software, η οποία ασχολείται με λογισμικά διαχείρισης επιχειρήσεων.

Jean-Louis CHAUSSADE, πρόεδρος της Suez Environnement, που ασχολείται με το περιβάλλον, το νερό και την καθαριότητα.

Emmanuel COMMAULT, Γενικός διευθυντής της Cooperl ο οποίος είναι γεωργικός συνεταιρισμός εκτροφής χοίρων.

Julien COULON, συνιδρυτής της Cedexis η οποία προσφέρει εξαιρετικά τεχνικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και της απόδοσης στο Διαδίκτυο, στους ιστότοπους και στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας.

Philippe DELLEUR, αντιπρόεδρος της d’Alstom η οποία ασχολείται με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Nicolas DUFOURCQ, γενικός διευθυντής της Bpifrance, Γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων.

Eric ELKAIM, πρόεδρος της Alertgasoil η οποία ασχολείται με εργαλεία μέτρησης αποθεμάτων καύσιμων

Christophe FONTAINE, γενικός διευθυντής της d’OT-Morpho, που ασχολείται με Βιομετρική και ψηφιακή ταυτότητα.

Carole GARCIA, πρόεδρος της Graine De Pastel εταιρείας για φυσικά προϊόντα, καλλυντικά, αρώματα, ιδέες δώρων.

Jean-Marie LEFEVRE, πρόεδρος της Biocodex, η οποία είναι φαρμακευτικό εργαστήριο.

Muriel LELONG, πρόεδρος της 2PS, συμβουλευτικής εταιρείας εμπειρογνωμόνων στο network.

Guillaume LEROY, πρόεδρος της Sanofi, φαρμακευτικής εταιρείας.

Philippe LOUIS, πρόεδρος της Nex Composites, η οποία ασχολείται με την τεχνογνωσία στην κατασκευή αξεσουάρ από πολυεστέρα και υαλοβάμβακα.

Emmanuel MASSON, γενικός διευθυντής του Groupe Clinea,η οποία έχει την φροντίδα οίκων ευγηρίας και ασχολείται με την κλινική αποκατάσταση, την ψυχιατρική, και οικιακές υπηρεσίες.

Gιrard MESTRALLET, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Engie Eνέργεια, εταιρείας φυσικού αερίου.

Pierre MESTRE, πρόεδρος της Orchestra, βιομηχανίας ενδυμάτων.

Jacques MOUSSAFIR, πρόεδρος της Aria Technologies SA, η οποία ασχολείται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Nicolas NOTEBAERT, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Vinci, κατασκευαστικής εταιρείας, (δρόμοι κ.α.)

Agnus PAILLARD, πρόεδρος της Aerospace Valley, η οποία αποτελεί ομάδα γαλλικών εταιριών και ερευνητικών κέντρων αεροναυπηγικής.

Patrick POUYANNE, πρόεδρος της Total, πετρελαϊκής εταιρείας.

Agnus TOMAS, Υπεύθυνος εξαγωγών της de Captels, η οποία ασχολείται με γεφυροπλάστιγγες και συστήματα αξονικής ζύγισης.

Suat TOPSU, πρόεδρος της Oledcomm η οποία ασχολείται με την νέα γενιά ευρυζωνικών δικτύων και την μεταφορα δεδομένων μέσω της φωτεινής ακτονοβολίας.

Joll UGUET, διευθυντής εξαγωγών της Tecofi, κατασκευαστής ηλεκτρονικών βαλβίδων.

David VAUTHRIN, συνιδρυτής της FINALCAD , η οποία ασχολείται με νέες εφαρμογές για κτίρια και δημόσια έργα.

Pascal VEILLAT, πρόεδρος της Thomson Broadcast.

Gregory VERET, πρόεδρος της XOOLOO , η οποία ασχολείται με καινοτόμες εφαρμογές για παιδιά, για καλύτερες ψηφιακές συνήθειες.

Denis ZERVUDACKI, διευθυντής της DZA consulting, συμβουλευτικής εταιρείας για επικοινωνία και δημόσιες σχέσεις.

Eπενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά

Η Γαλλία είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, όντας μεταξύ των δέκα κορυφαίων πελατών της Ελλάδας.

Ειδικότερα, στο α’ εξάμηνο του 2017, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Γαλλία ανήλθαν σε 390,3 εκατ. ευρώ έναντι 333,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 16,9%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές από τη Γαλλία, οι οποίες έφθασαν σε 1,01 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 έναντι 962,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Συνολικά, κατά το εξεταζόμενο διάστημα το διμερές εμπόριο κατέγραψε αύξηση 8,5% και ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2017 έναντι 1,29 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, παρά τη σημαντική πτώση των γαλλικών επενδύσεων προς τη χώρα μας, η Γαλλία βρισκόταν το έτος 2015 στην τεταρτη θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων. Οι γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα κατά το 2016 ανήλθαν σε 1.331 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,1%, σε σύγκριση με το 2015, οπότε αυτές ανέρχονταν σε 1.360 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά στοιχεία.

Οι προτεραιότητες των Γάλλων

Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: την ενέργεια, τον τουρισμό, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι), υπηρεσίες κοινής ωφέλειας – ύδρευση (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους) και τον τομέα της υγείας.

 

 

πηγη thetoc.gr