Τεράστιες οι ευθύνες για την οικολογική καταστροφή στις παραλίες της Αττικής

Οι θλιβερές εικόνες με το μαζούτ να έχουν κατακλύσει όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, η οργή των πολιτών και των δημάρχων αλλά κυρίως η θλιβερή επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής  «ξύπνησαν» με καθυστέρηση το Μέγαρο Μαξίμου.

 

Αφού επί σχεδόν έξι μέρες αφέθηκε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής να συντονίζει πότε τηλεφωνικά από το Λονδίνο και πότε από τα τηλεοπτικά στούντιο την επιχείρηση, να αμφισβητεί τους τους ειδικούς που προειδοποιούν ότι η ζημιά θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί και να συστήνει ανεύθυνα στους πολίτες να κολυμπούν και να ψαρεύουν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός να δίνει …υπηρεσιακές εντολές.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη «λέω ξελέω» από τον υπουργό Ναυτιλίας για το αν μπορούν οι πολίτες να κολυμπούν στα μαύρα νερά και μια ακόμη προσπάθεια του να υποτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς.

« Όλοι πονάμε με αυτό που έγινε, αλλά το να μιλάμε για οικολογική καταστροφή το θεωρώ υπερβολή και κυρίως να προβάλλουμε εικόνες της πρώτης και της δεύτερης μέρας» επέμεινε ο κ. Κουρουμπλής.

Με… εντολή Τσίπρα 

Ετσι το μεσημέρι της Παρασκευής σε έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας συζητήθηκαν η λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών όπως ενημέρωνε το σχετικό δελτίο τύπου του Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

Ζήτησε επίσης την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Ο Αλέξης Τσιπρας επίσης έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Μια ρύθμιση που όπως υποστήριζε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Π. Κουρουμπλής είχε έτοιμη σε νομοσχέδιο του προς κατάθεση στη Βουλή.

Ο Καμμένος θέτει το Πολεμικό Ναυτικό στη διάθεση του Λιμενικού

Για το Σάββατο (16 Σεπτεμβρίου)  στο υπουργείο Ναυτιλίας έχουν οριστεί τρεις συσκέψεις, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους εκπροσώπους των Περιφερειών και των παραθαλάσσιων δήμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής «αφύπνισης» ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος έθεσε το Πολεμικό Ναυτικό πλοία και προσωπικό στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος για την απορρύπανση του Σαρωνικού!

Η ΝΔ επιμένει στην παραίτηση Κουρουμπλή – Τον στηρίζει ο Λεβέντης

Ο πρωθυπουργός μπορεί να έριξε «σωσίβιο» στον Π. Κουρουμπλή ,την παραίτηση του όμως εξακολουθεί να ζητεί η Νέα Δημοκρατία.  Ο υπουργός  πάντως βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη μαζί με τον οποίο έκαναν επιθεώρηση στο σημείο του ναυαγίου αλλά και στις ακτές της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού. « Ο υπουργός ναυτιλίας έχει κάνει το καλύτερο δυνατό και έχει όλες τις υπηρεσίες μέρα νύχτα σε επαγρύπνηση» είπε ο κ. Λεβέντης. Και εκείνος κόντρα στις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντολόγων και άλλων ειδικών προέβλεψε πως «σε έναν δύο μήνες, εάν οι υπηρεσίες δουλέψουν, θα έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα αποσόβησης του κακού».

Ενωση Ελλήνων Χημικών: Ανετοιμότητα στην κινητοποίηση

Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε και η Ένωση Ελλήνων Χημικών  στην οποία κάνει λόγο για  «ανετοιμότητα στην κινητοποίηση των μηχανισμών του κράτους για την αντιμετώπιση ενός δυστυχήματος στην «μπροστινή αυλή» της πρωτεύουσας….

«Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας με την πλέον κατάλληλη για την περίπτωση μέθοδο και είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ρύπανσης του παράκτιου περιβάλλοντος στην πληγείσα περιοχή, της παρουσίας τοξικών οργανικών ενώσεων στην τροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος του Σαρωνικού καθώς και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάστασή του, όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά και για περιβαλλοντικούς και για λόγους δημόσιας υγείας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και αφού θα έχει τελειώσει η πρώτη φάση της αντιμετώπισης της κηλίδας θα πρέπει να γίνουν δειγματοληψίες για την εκτίμηση της κατάστασης και η ΕΕΧ θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί πολύ πιο συγκεκριμένα σχετικά με την σοβαρότητα της ρύπανσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αδιαφιλονίκητη είναι η αναγκαιότητα της απόδοσης ευθυνών στον υπαίτιο της ρύπανσης και της άμεσης εφαρμογής της αρχής: «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ»» αναφέρει η Ενωση Ελλήνων Χημικών.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου  

Την Παρασκευή ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά άσκησε ποινή δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με τον νόμο 1650/86.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Εκκρεμούν δε οι μηνύσεις  που έχουν ασκήσει κατά παντός υπευθύνου οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου Γ. Παπανικολάου και Α. Κονδύλης.

Εν  τω μεταξύ ο πλοίαρχος και ο μηχανικός του Αγία Ζώνη ΙΙ  που είχαν συλληφθεί αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, στα ανοικτά της Σαλαμίνας την περασμένη Κυριακή και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος, ξανασυνελήφθησαν

 

 

πηγη the toc.gr