Τσουνάμι φόρων έρχεται το επόμενο διάστημα

Για μειώσεις φόρων άκουγαν οι φορολογούμενοι και αυτό και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο –τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από την αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- το επόμενο διάστημα όμως μόνο με αυξήσεις θα έρθουν αντιμέτωποι. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα συνειδητοποιήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί σε 32 νησιά του Αιγαίου, ότι θα μπει ειδικό τέλος στα ξενοδοχεία, ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές θα φέρει αυξήσεις συντελεστών στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης ότι το επίδομα θέρμανσης θα μειωθεί και ότι τα τέλη κυκλοφορίας θα ακριβύνουν για όποιον τόλμησε να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο μέσα στην κρίση.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα επιχειρήσει να αποφύγει ορισμένα από τα χαράτσια –όπως για παράδειγμα τον φόρο υπεραξίας και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι αβέβαιη κάτι που σημαίνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.

Οι πονοκέφαλοι για το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στη φορολογική πολιτική είναι ουκ ολίγοι και ας μην υπάρχει το θέμα «φόροι» στην ατζέντα της γ’ αξιολόγησης.Ο μακρύς κατάλογος με τις εκκρεμότητες, το αποδεικνύει καθώς το επόμενο διάστημα θα κριθεί:

·  Αν θα επιβληθεί ή όχι ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Βάσει νόμου, αυτό θα πρέπει να συμβεί την 1η Ιανουαρίου 2018 και για να μην συμβεί θα πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το θέμα της ενεργοποίησης του φόρου να επανεξεταστεί.

· Αν θα αλλάξει και πάλι το καθεστώς φορολόγησης του κρασιού. Ο πρωθυπουργός προϊδέασε για κατάργησή του από το βήμα της ΔΕΘ αλλά μένει να φανεί αν θα συμφωνήσουν οι θεσμοί όπως επίσης και αν θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα.

· Αν θα εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου και θα προχωρήσει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να το διατηρούν. Πολιτικά, το μέτρο θα κοστίσει στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στη ΔΕΘ αλλά το θέμα θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού.

· Πώς θα γίνει η περικοπή του επιδόματος θέρμανσης. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα περιορίσει το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο ή αν θα αλλάξει τα κριτήρια περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων.

· Ποια θα είναι τα οριστικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ήδη υπάρχει ανοικτή συζήτηση με τους θεσμούς και το θέμα θα πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στη ρύθμιση δεν θα εντάσσονται όλοι παρά μόνο όσοι κρίνονται «βιώσιμοι» κάτι για το οποίο αναμένεται να γίνει χρήση των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

· Ποια θα είναι η τελική φόρμουλα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει περισσότερα κριτήρια (συνδυασμός ρύπων, παλαιότητας κυβισμού) χωρίς όμως να επηρεάσει την εισπρακτική απόδοση του μέτρου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν τα νεώτερα αυτοκίνητα για να ωφεληθούν τα παλαιότερα.

·Πώς θα υλοποιηθεί η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Το ερώτημα είναι αν θα επιδιωχθεί πλήρης εξίσωση ή αν θα επιλεγεί με ενδιάμεση λύση πολιτικού περιεχομένου για να μην υπάρξουν ακραίες μεταβολές στην αγορά κάτι που θα επηρεάσει και τις τράπεζες.

· Τι θα γίνει με τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων η απόδοση των οποίων θα μειωθεί με το που θα προχωρήσει η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών.

· Πώς θα καλυφθούν οι δημοσιονομικές απώλειες στον ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Αυτή η απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο λόγω και του πολιτικού βάρους που φέρει το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

· Τι θα γίνει με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να πετάγονται εκτός όσοι δεν πληρώνουν τις υφιστάμενες υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα το σχετικό πλαίσιο είναι πιο ελαστικό (15 ημέρες περιθώριο) και δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα για να μην μειωθεί ο αριθμός των ενταγμένων στη ρύθμιση.

 

 

πηγη thetoc.gr