Τρέχουν για να προλάβουν τα προαπαιτούμενα και τις ημερομηνίες

Τον… «έλεγχο προόδου» καταρτίζει για όλους τους υπουργούς ο πρωθυπουργός, καθώς κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και με φόντο τις αστοχίες στην διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό, φρόντισε να καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πλέον, η κλεψύδρα ως την τελική αξιολόγηση ενός εκάστου των μελών της κυβέρνησης έχει αρχίσει να αδειάζει.

Βεβαίως, ο σχεδιασμός που προβλέπει ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζει να υφίσταται για το Μέγαρο Μαξίμου –εξ αυτού του λόγου, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από όλους να έχει υλοποιηθεί ως τον Νοέμβριο η πλειονότητα των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του «να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πάτημα σε όποιον πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί».

Αυστηρά κριτήρια
Πάνω, λοιπόν, στον καμβά της αποδοτικότητας των υπουργών στα ζητήματα που συνδέονται με τα «μνημονιακά» προαπαιτούμενα, αλλά και με την διαχείριση της καθημερινότητας, συγκροτεί ο πρωθυπουργός την εικόνα των αλλαγών που θα πρέπει να πραγματοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα, οψέποτε το αποφασίσει. Και, όπως λένε συνομιλητές του, όταν έρθει η… ώρα της κρίσης, τα κριτήρια θα είναι αυστηρά. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να έχουν «συναίσθηση αυτής της μεγάλης ευθύνης και των αυστηρών κριτηρίων με τα οποία οι πολίτες κρίνουν εμάς», επαναλαμβάνοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «κρίνεται αυστηρά». «Οφείλουμε αυτό να το έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες», κατέληξε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως οι πολίτες κρίνουν αυστηρά την κυβέρνηση εν συνόλω, έτσι και ο ίδιος θα κρίνει αυστηρά κάθε έναν υπουργό.
Ασυγχώρητες ολιγωρίες, ανεπάρκειες, παραβλέψεις

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στους υπουργούς ότι ήδη από το καλοκαίρι είχε ζητήσει ταχείς ρυθμούς και να μην υπάρξει ραστώνη μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Χθες, λοιπόν, αξίωσε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να πατήσουν περισσότερο το γκάζι: «Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση θα πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά μας, τους επόμενους μήνες. Διότι αυτή είναι μια περίοδος, που θα κρίνει πάρα πολλά, όχι μόνο για το χρόνο που έρχεται, αλλά και για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, την πορεία της χώρας στην μετά μνημονίων εποχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ σε αυστηρό τόνο συνέχισε: «έχουμε την ευθύνη να δικαιώσουμε και την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών». Και η ευθύνη αυτή, που έχουμε και την έχουμε αναλάβει συλλογικά, δεν συγχωρεί ανεπάρκειες, δεν συγχωρεί ολιγωρίες, δεν συγχωρεί παραβλέψεις. Και σε αυτό, θέλω να είμαι απόλυτος. Είναι τόσο κρίσιμα τα επίδικα αυτής της περιόδου, που είναι θεμελιώδης η τήρηση συγκεκριμένων αρχών ως προς τη λειτουργία της κυβέρνησης και την εφαρμογή και υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού».
Σενάρια και χρονοδιάγραμμα
Όπως προαναφέρθηκε, τα ως άνω αυστηρά μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα προφανώς και δεν σηματοδοτούν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει σήμερα ή αύριο. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός αποφάσισε, προ μερικών εβδομάδων, να εισακούσει εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματός του, σύμφωνα με τους οποίους προσώρας είναι καλύτερο ένας μέτριος σε αποδοτικότητα υπουργός, παρά ένας υπουργός που… θα προσπαθεί ως τα Χριστούγεννα να μάθει το χαρτοφυλάκιό του –με δεδομένη, πάντα, την βιασύνη της Αθήνας να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση χωρίς «παρατράγουδα».
Ωστόσο, τα μηνύματα απεστάλησαν προς αρκετούς παραλήπτες, αφού το σενάριο των διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση μπορεί να μην είναι τόσο μακριά: όπως λένε καλά ενημερωμένοι παράγοντες, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των όποιων κυβερνητικών αλλαγών ισχύει στο ακέραιο. Μόνο που αν η αξιολόγηση αποδειχθεί… μαραθώνια, όπως οι προηγούμενες δύο, τότε θα είναι μάλλον δύσκολο έως απίθανο να παραμείνει ίδιο το παρόν κυβερνητικό σχήμα ως το προσεχές Πάσχα ή το επόμενο καλοκαίρι…

πηγη news247.gr