«Διακεκαυμένη ζώνη» οι εκλογές για την Κεντροαριστερά

Πάνω σε… ναρκοπέδιο μοιάζει να περπατάνε οι υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς, καθώς οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού μοιάζει λίγο ως πολύ ως όνειρο, μετά και την εξέλιξη με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας, που θεωρεί ότι το εγχείρημα της on line διασύνδεσης των καλπών για να μην υπάρχουν διπλοψηφίες, θα κοστίσει πολύ ακριβά και δεν θα είναι έτοιμο την ώρα που θέλουν.

Σημειωτέον πως για 5 Νοεμβρίου που έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές…

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ορισμένα στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στην επιτροπή Αλιβιζάτου καθώς, όπως αναφέρουν, αυτά όλα έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί από την αρχή και όχι τώρα που οι μέρες έχουν περάσει. Όταν το ΠΑΣΟΚ εξηγούν, επέμενε ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η πλήρης εγκυρότητα των εκλογών αν δεν υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, κάποιοι πίστευαν ότι τα έλεγε για λόγους σκοπιμότητας σε ό, τι αφορά στην ψήφο εξ αποστάσεως, που τώρα πλέον πολιτικά «πέθανε» ως επιλογή, και δεν μιλούσαν επί της ουσίας.

Κάθε άλλο, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος είναι για να διασφαλιστούν οι εκλογές και να μην υπάρχουν διπλοψηφίες, να συνδεθούν διαδικτυακά οι κάλπες μεταξύ τους και να καταγράφεται αυτόματα και ενιαία στις εκλογικές λίστες ποιος ψηφίζει και σε ποιο εκλογικό τμήμα. Δεν αποκλείουν ωστόσο μικρή μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών καθώς όπως λένε, «μέχρι στιγμής, παραμένει η 5η και 12η Νοεμβρίου».

«Όχι στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος»

Ωστόσο πολιτικά, το εγχείρημα των εκλογών αρχίζει να γίνεται συζήτηση με αρνητικά σχόλια, και γι’ αυτό λένε όλοι οι υποψήφιοι, ότι θα πρέπει να προλάβουν τέτοια φαινόμενα για να μην λάβει χαρακτηριστικά τα οποία απαξιώνουν την όλη διαδικασία.

Στο μεταξύ την ίδια ώρα ο «πόλεμος» μεταξύ των υποψηφίων συνεχίζεται με το θερμόμετρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανεβαίνει επικίνδυνα, με σχόλια που γίνονται υπέρ ή κατά από φίλους και «αντιπάλους» των υποψηφίων. Παρά την προσπάθεια που γίνεται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν αρχίσει από ορισμένους του διαδικτύου να αναδεικνύονται και πάλι οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος με την ταμπέλα που πλέον δεν προσφέρει τίποτα σε «εκσυχρονιστές», «Βενιζελικούς», «προεδρικούς», Ποταμίσιους και Παπανδρεϊκούς.

Οι πιο ψύχραιμοι όλων των υποψηφίων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταλάβουν οι πάντες, ότι κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν πλέον γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν τα περιθώρια και η πολυτέλεια της διαίρεσης και της αφαίρεσης στην παράταξη. Μόνο ενωτικά θα πετύχουν το θεμιτό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο για όλους η αύξηση των εκλογικών ποσοστών του νέου φορέα στην κοινωνία. Μόνο αυτό θα πρέπει ν α ενδιαφέρει τους πάντες και όχι να αναβιώνουν τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος που δίχασε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μίκρηνε την οντότητά του.

ΠΑΣΟΚ και εφημερίδα «Αυγή»

Ωστόσο παρ΄ όλα τα διαδικαστικά προβλήματα, το όλο εγχείρημα για την ένωση της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως δεν το βλέπει με θετικό μάτι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και έχει τους λόγους της η εφημερίδα «Αυγή» που στην πρώτη της σελίδα επέλεξε να κάνει θέμα την κεντροαριστερά και τους υποψηφίους της αδιαφορώντας φυσικά για άλλα σπουδαιότερα θέματα που αφορούν την ελληνικά κοινωνία. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία υποκρύπτει διάφορα μηνύματα που αποκωδικοποιούν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.

Στην ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρει: Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα ΑΥΓΗ επιχειρεί με ψευδείς ισχυρισμούς, ευθεία παρέμβαση στις διαδικασίες του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Κατανοούμε απόλυτα τον πανικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην συνεχή άνοδο της ΔΗ.ΣΥ., αλλά αυτή η μεθοδολογία είναι απαράδεκτη.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε 2 αποσπάσματα από δήλωση της Φώφης Γεννηματά (17/09) και ομιλία της στην Βουλή (18/09).

1) Δήλωση Φώφης Γεννηματά (17/09)

«Χθες ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε συντηρητικά.

Εξήγγειλε Ανάπτυξη για λίγους, ανάπτυξη που δεν αφορά όλους τους πολίτες, που από το όφελος της δεν μειώνονται δραστικά οι ανισότητες.

Είναι η ώρα για την μεγάλη Κεντροαριστερά. Για την ανάπτυξη για όλους».

2) Απόσπασμα Ομιλίας της Φώφης Γεννηματά στην Βουλή (18/09)

«Και ο κ. Μητσοτάκης, χθες στη ΔΕΘ δεν έκανε καμιά αυτοκριτική γι αυτά, αντίθετα επιμένει συντηρητικά που σημαίνει ενίσχυση των ανισοτήτων.

Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε τις κοινωνικές ανισότητες ως περίπου «φυσικό φαινόμενο» και δεν βολευόμαστε να ζήσουμε με αυτές, σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Αυτή είναι η κρίσιμη διαφορά μας με τις συντηρητικές αντιλήψεις της ΝΔ».

Τι κρύβει το δημοσίευμα;

Εκτός όμως από αυτή την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ , στελέχη του αναφέρουν πως η αναφορά της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες της κεντροαριστεράς δεν γίνονται καθόλου τυχαία. «Ίσα, ίσα , ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τις εξελίξεις και έχουν άμεσο συμφέρον ακόμη και για πρόσωπα υποψηφίων» τα οποία, όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, στην καλύτερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί. Κάνουν δε και λόγο για συγκεκριμένο υπουργό της κυβέρνησης, όταν βρέθηκε στο περιθώριο της ΔΕΘ με στελέχη Τ.Α., λέγοντας ότι θα πρέπει να στηρίξουν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Επομένως στο ΠΑΣΟΚ εστιάζουν πάρα πολύ στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κάνει πολιτικό «παιχνίδι» πάνω στις εκλογές της κεντροαριστεράς πιέζοντας με τον τρόπο του προς συγκεκριμένους υποψηφίους για λόγους που μπορείτε να φανταστείτε. Πόσο μάλλον όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ανάγκη το νέο πολιτικό φορέα στις μετεκλογικές εξελίξεις για να μην χάσει το παιχνίδι αλλά αντίθετα να κρατηθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο κ. Αλ. Τσίπρας.