Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική επέμβαση στη Β. Κορέα

Νέα προειδοποίηση απ’ τον πρόεδρο των ΗΠΑ προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν για στρατιωτική εμπλοκή, αν και όπως λέει δεν είναι η προτιμότερη επιλογή

Συνέχεια στο σκληρό ροκ με τη Βόρεια Κορέα έδωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας την Πιονγιάνγκ ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα ήταν «καταστροφική», αν και δεν είναι η προτιμότερη επιλογή.

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για τη δεύτερη επιλογή, όχι ότι την προτιμούμε», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου απ’ τον Λευκό Οίκο.

«Αν όμως καταλήξουμε σε αυτή την επιλογή θα είναι καταστροφική. Μπορώ να σας το πω με σιγουριά αυτό. Καταστροφική για τη Βόρεια Κορέα. Αν πρέπει να το κάνουμε, θα το κάνουμε» σημείωσε.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο ενάντια στη χώρα του, απειλώντας πως η Πιονγκιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα, όπως την κατάρριψη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ακόμη και αν αυτά δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της Βόρειας Κορέας.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», απάντησε εκ μέρους των ΗΠΑ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιλογές στον αμερικανό πρόεδρο για να αντιμετωπίσει την Βόρεια Κορέα αν συνεχιστούν οι προκλητικές της ενέργειες. «Αν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες, ξέρετε, θα φροντίσουμε να παράσχουμε επιλογές στον πρόεδρο για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

Πηγη news247.gr Φωτογραφία: AP Photo/Alex Brandon