Άρχισαν το μοίρασμα των υπουργείων στη Γερμανία

Με τον συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), να προαλείφεται ως ο πιθανότερος προκειμένου να κυβερνήσει την Γερμανία, ολοένα και φουντώνουν τα σενάρια για την μοιρασιά των υπουργείων της νέας κυβέρνησης υπό την -καγκελάριο για τέταρτη συναπτή θητεία- Ανγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν συνεχώς οι ενδείξεις ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα δει σύντομα την «πόρτα εξόδου» του υπουργείου Οικονομικών, καθώς νέο δημοσίευμα παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ το αναλαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι.

Ποια υπουργεία παίρνουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι

Έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των ηγετικών ομάδων των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων, κατά την οποία συμφωνήθηκε και η κατανομή των υπουργείων, δημοσίευσε την Παρασκευή η εφημερίδα «Rheinische Post».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και η Γενική Γραμματέας Νίκολα Μπέερ από τη μία πλευρά και οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Ρόμπερτ Χάμπεκ από την άλλη.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το FDP θα εξασφαλίσει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και ένα νέο υπερ-υπουργείο Τεχνολογίας, Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι Πράσινοι τα υπουργεία Εξωτερικών, Αναπτυξιακής Βοήθειας και επίσης ένα νέο υπερ-υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας του Καταναλωτή.

Oι «μνηστήρες του θρόνου» του Σόιμπλε

Με τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δέχεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, «ξεκλειδώνει» για τα καλά το… σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες με τίτλο «Γερμανία, η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές».

Όπως επίσης, αντίστοιχα, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να δοθεί το Υπ. Οικονομικών στους -υπερσυντηρητικούς- Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ.

Πλην του Λίντνερ που χαρακτήρισε την επιλογή Σόιμπλε ως «ιδανική» για την θέση του προέδρου της Βουλής, κι ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι καλωσόρισε το σχέδιο της κεντροδεξιάς συμμαχίας CDU/CSU να προτείνει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση αυτή.

Τόσο ο Κουμπίτσκι, όσο και ο Κρίστιαν Λίντντερ έχουν και οι δύο αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι για το πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Κι αν ο Λίντνερ δεν διαθέτει τις «οικονομικές» περγαμηνές εκείνες που να τον καθιστούν φαβορί, δεν ισχύει το ίδιο για τον 65χρονο Κουμπίτσκι, που διαθέτει μακρά εμπειρία στην επιτροπή χρηματοδότησης της Μπούντεσταγκ και θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει έναν σοβαρό διεκδικητή του υπουργείου.

Στους πιθανούς υποψηφίους ανήκει κι ο φιλελεύθερος Βέρνερ Χόιερ, σήμερα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Σε περίπτωση ωστόσο που το υπουργείο Οικονομικών παραμένει σε χριστιανοδημοκρατικά χέρια δεν αποκλείεται να το αναλάβει ο σήμερα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, τον οποίο ο Β. Σόιμπλε έχει χαρακτηρίσει «μεγάλη ελπίδα των Χριστιανοδημοκρατών».

Ακολουθεί ο 47χρονος Φόλκερ Βίσινγκ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο από το 2016 και ήταν έως το 2013 πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Βουλής / Bundestag.

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα μνηστήρες: o 64χρονος Kαρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank και ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Πάντως, επικρατέστερος θεωρείται ο νυν υπουργός Εσωτερικών, ο63χρονος Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Σαξωνίας.

Tο υπουργείο μπορεί να διεκδικήσει όμως και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU), ο βαυαρικός βραχίονας του CDU προτείνοντας τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν.

Από την πλευρά των Πρασίνων (Die Gruenen), πιθανός υποψήφιος φέρεται ο 51χρονος -τουρκικής καταγωγής- συμπρόεδρος του κόμματος Τσεμ Έζντεμιρ. Οι Πράσινοι όμως δεν έχουν επιδείξει έως τώρα μεγάλο ενδιαφέρον για το υπουργείο αυτό.

Ποιος ανέλαβε υπηρεσιακός ΥΠ.ΟΙΚ.

Οι υποψήφιοι για την θέση είναι πολλοί, στην παρούσα φάση όμως, η γερμανίδα Καγκελάριος επιλέγει έναν άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης της, τον Πέτερ Αλτμάιερ. Προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων μέχρι πρότινος, ο Αλτμάιερ θα αναλάβει ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών το πόστο που μέχρι σήμερα κατείχε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο 59χρονος Πίτερ Αλτμάιερ που έχει χαρακτηριστεί από τον Economist ως «ο ισχυρότερος άνθρωπος στο Βερολίνο» θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει την Γερμανία στα Eurogroup που θα ακολουθήσουν τουλάχιστον έως τα Χριστούγεννα και θα αφορούν την Ελλάδα.

Το Bloomberg χαρακτηρίχει τον Αλτμάιερ ως τον σταθερά φιλοευρωπαίο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ από το 2013 και έχει επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, περίπου όση και ο Σόιμπλε. Ο ίδιος τοποθετήθηκε στις θέσεις της Γερμανίας σχετικά με το Brexit, λέγοντας ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή συνεργασία με τους Βρετανούς, προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit όσο το δυνατόν καλύτερα. Για την Τουρκία η θέση του είναι ξεκάθαρη. Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός έχει δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα εκβιαστεί ποτέ λόγω του προσφυγικού.

«Δεν διαψεύδω», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στο δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung που θέλει τον επιτελάρχη της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ να αναλαμβάνει χρέη μεταβατικού υπουργού Οικονομικών μετά την ανάληψη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του αξιώματος του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Η κυρία Ντέμερ επισήμανε ότι ο Πρόεδρος της Bundestag θα έχει εκλεγεί μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, για να προσθέσει: «Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως μετά από αυτό».

Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως έγινε γνωστό ότι ο κ. Σόιμπλε θα συμμετάσχει κανονικά στις επικείμενες συνεδριάσεις τόσο του Ecofin και του Eurogroup στις 9 και 10 Οκτωβρίου όσο και στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 13-15 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σόιμπλε για την προεδρία της Bundestag αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Φοβούνται συνομωσίες στον σχηματισμό κυβέρνησης

Στον κίνδυνο ξένες δυνάμεις να επιχειρήσουν να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, αναφέρθηκε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος των γερμανικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας, παρά το γεγονός ότι στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου δεν καταγράφηκαν φαινόμενα ανάμειξης ξένης χώρας, όπως στις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ο Μπούρκχαρντ Έβεν, επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας BfV, είπε ότι μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία υποστηρίζει η Ρωσία, άσκησαν προπαγάνδα, σε μικρή κλίμακα, που ωστόσο δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι χειρότερο.

«Οι γερμανικές βουλευτικές εκλογές… δεν αντιμετώπισαν μεγάλες επιθέσεις, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι ακόμα και μετά τις εκλογές τέτοιου είδους απόπειρες είναι πιθανές, για παράδειγμα προκειμένου να επιχειρήσουν να δυσφημίσουν (αξιωματούχους) ή να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης» σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι αναμειγνύεται στις εκλογικές διαδικασίες που διεξάγονται σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Έβεν, ΜΜΕ που στηρίζει η Ρωσία όπως το Sputnik ή το RT δημοσίευσαν πολλά προπαγανδιστικά άρθρα πριν από την ψηφοφορία.

«Δεν νομίζω ότι επηρέασαν τις εκλογές, συνολικά… ή ότι το αποτέλεσμα των εκλογών επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό» τόνισε.

«Όμως, υπήρξε μια απόπειρα και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Και ο κίνδυνος αυξάνεται, δεν ελαττώνεται».

Ο επικεφαλής της μονάδας αντικατασκοπείας δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την κάλυψη των γερμανικών εκλογών από ξένα ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Στέφαν Μάιστερ από το Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι σε πολλούς ρωσικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τα μηνύματα που αναρτούσαν οι χρήστες ξαφνικά σταμάτησαν να είναι υπέρ του κόμματος της Αριστεράς και επιδοκίμαζαν το ακροδεξιό AfD.

Μια άλλη ερευνήτρια που συνεργάζεται με το Συμβούλιο, η Σάρα Πάγκουνγκ, επικαλέστηκε επίσης εκατοντάδες tweet που εστάλησαν με την ετικέτα «Wahlbetrug» ή εκλογική νοθεία, την ημέρα των εκλογών εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο Αντρέας Κένεν, επικεφαλής της διεύθυνσης ασφάλειας του κυβερνοχώρου στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, σημείωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι Γερμανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά οποιαδήποτε απόπειρα επηρεασμού των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Τέτοια πράγματα συμβαίνουν συνεχώς. Παρακολουθούμε στενά» την κατάσταση, υπογράμμισε.

 

Πηγη the toc.gr