Ρευστή η κατάσταση στην Ισπανία

Τα επόμενα βήματα της Μαδρίτης στην κρίση με την Καταλονία επιχειρεί να καθορίσει η ισπανική κυβέρνηση, που πραγματοποιεί σε λίγη ώρα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο .

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία έδωσε πάντως ήδη το στίγμα τονίζοντας χθες βράδυ ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» μετά την υπογραφή από τον Κάρλες Πουϊγδεμόντ της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία κατηγορώντας τον Πουϊγδεμόν ότι βυθίζει σε νέα αβεβαιότητα την περιοχή.

Ενώ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων τονίζοντας: «Ο διάλογος μεταξύ δημοκρατών γίνεται στο πλαίσιο του νόμου, σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους φτιάχνει ενώ το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη… Ούτε ο κ. Πουϊγδεμόντ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να επιβάλει τη μεσολάβηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα επανέλαβε τη θέση της Μαδρίτης ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και άκυρο το αποτέλεσμά του.

Αλλά και την αντιπολίτευση απέρριψαν την ομιλία του Πουϊγδεμόντ.

Η Ινές Αριμάδας του κόμματος των Ciudadanos χαρακτήρισε «πραξικόπημα», που δεν θα βρει υποστήριξη πουθενά στην Ευρώπη τον ισχυρισμό του προέδρου της Καταλονίας ότι διαθέτει τη λαϊκή εντολή για την ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να συντονιστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση η απάντηση της Μαδρίτης, αλλά η διαφαινόμενη απόρριψη του ανοίγματος του προέδρου της Καταλονίας φαίνεται ότι κλείνει την πόρτα του εποικοδομητικού διαλόγου.

Άλλωστε ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει θέσει ως προϋπόθεση για κάτι τέτοιο να κάνουν πίσω οριστικά οι αυτονομιστές στο αίτημα για ανακήρυξη ανεξαρτησίας, κάτι που φαίνεται ότι είναι αδύνατο να γίνει μετά την ομιλία του Πουϊγδεμόντ στη βουλή της Καταλονίας.

Μια ομιλία πάντως που προκάλεσε σύγχυση και στην ίδια την πλούσια περιφέρεια. Ο ηγέτης των Καταλανών Σοσιαλιστών Μιγκουέλ Ισέτα δεν είδε διακήρυξη ανεξαρτησίας στη δήλωση του Πουϊγδεμόντ. «Προτείνετε την αναστολής μιας διακήρυξης που δεν έχει γίνει», είπε στους βουλευτές. Αντίθετα ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι στην καταλανική βουλή, Χαβιέ Γκαρθία Αλμπιόλ, τόνισε ότι η Ισπανία δεν θα επιτρέψει την απόσχιση της Καταλονίας είτε γίνει αμέσως είτε σταδιακά. «Τι θέλετε να διαπραγματευτούμε; Πώς να τινάξουμε στον αέρα την εθνική κυριαρχία;», ρώτησε.

Πέρα από το ότι προκάλεσε σύγχυση ο Πουϊγδεμόντ κινδυνεύει να θέσει υπό δοκιμασία τη συνοχή της συμμαχίας του υπέρ της ανεξαρτησίας καθώς ενδεχόμενη διάλυσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες περιφερειακές εκλογές.

Η πρόεδρος της τοπικής βουλής Άννα Γκαμπριελ, που προέρχεται από το ακροαριστερό CUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Πουϊγδεμόντ, χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Καταλονίας, ενώ η νεολαία του κόμματος έκανε λόγο για «προδοσία».

O Πουϊγεμόντ είχε δεχθεί πάντως έντονη πίεση ακόμη και μέσα από τις αυτονομιστικές πολιτικές δυνάμεις να κάνει πίσω στα σχέδιά του για την ανεξαρτησία.

Ενώ και οι μεγάλες επιχειρήσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Η πανίσχυρη ένωση Foment del Treball σε χθεσινή της ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δυνάμεις που ζητούν την απόσχιση από την Ισπανία «πέρασαν τα σύνορα της νομιμότητας» και ώθησαν την Καταλονία σε «δυσφήμηση εντός της χώρας και διεθνώς και, ποιος ξέρει, ίσως και στην οικονομική χρεοκοπία».

Πάνω από είκοσι εταιρείες, ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες της περιφέρειες, μετέφεραν εκτός Καταλονίας τις έδρες τους ή δήλωσαν ότι θα το κάνουν.

Αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τον Πουϊγδεμόντ «να σεβαστεί… τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα καταστήσει αδύνατο έναν τέτοιο διάλογο [με τη Μαδρίτη]».

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της καταλανικής βουλής ο Καταλανός πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χοσέπ Μπορέλ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να αποφύγουν την τραγωδία, αλλά θα συνεχίσουν με την κωμωδία…»

Πηγή: iefimerida.gr φωτογραφία AP