Αλ. Τσίπρας για τις ΗΠΑ, τα F-16 και τον Πάνο Καμμένο και τη σοσιαλδημοκρατία

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τα πλεονάσματα, αλλά και τις συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα μίλησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τόσο το ταξίδι μου συνολικά όσο και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ στέφτηκαν από απόλυτη επιτυχία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με όσους του καταλογίζουν πρόσδεση στον «Ατλαντισμό» επισημαίνει ότι «αδυνατούν να χωνέψουν το γεγονός ότι μπορούμε ως χώρα να πραγματοποιούμε ανοίγματα χωρίς να ταυτιζόμαστε ή να παραδινόμαστε», ενώ για το κόστος αναβάθμισης των F-16 σημειώνει: «Ας φρόντιζαν όσοι προέτρεξαν σε δηλώσεις να ενημερωθούν πρώτα για να μην εκτίθενται».

Για την σοσιαλδημοκρατία υπογραμμίζει πως «θα επιμείνουμε σε μια πολιτική που ενώνει όλους τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς ανθρώπους και αρνείται την αγριότητα του νεοφιλελευθερισμού και τον ρεβανσισμό της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», ενώ για την συγκυβέρνηση με τους Αν.Ελλ. ξεκαθαρίζει ότι «βασίζεται σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Και από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσεως δεν είναι».

Για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

«Η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες συγκλίσεις πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Και από την άποψη αυτή μόνο μιας χρήσης δεν είναι βέβαια. Βεβαίως έχουμε διαφορές… αλλά ο υπερτονισμός αυτών των διαφορών και η συστηματική συκοφαντική αντιμετώπιση των ΑΝΕΛ από τους αντιπάλους της κυβέρνησης δεν αποβλέπει φυσικά στην προστασία μας από κακές παρέες. Όλοι ξέρουν που αποβλέπει…».

“Στο εξωτερικό εκπροσωπώ την Ελλάδα, όχι το κόμμα”

«Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και ακόμα περισσότερο σε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, κάθε Ελληνας πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του. Την Ελλάδα. Την πατρίδα. Οχι το κόμμα ή την παράταξή του. Η ιδεολογία που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διέπει τις διπλωματικές δραστηριότητες της Ελλάδας και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική είναι μία: Η ειρήνη, η ασφάλεια, οι ισότιμες σχέσεις, η δυνατότητα των λαών να χτίζουν χωρίς παρεμβάσεις το μέλλον τους, η συνεργασία με όρους αμοιβαία επωφελείς. Και αυτή η πολιτική, παρεμπιπτόντως, μόνο ξένη δεν είναι στις ιδέες της Αριστεράς».

Για την Ευρώπη

Για τις εν εξελίξεις συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε υπογραμμίζει πως «Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, δημοκρατικό έλεγχο, ισότητα, πολιτικές ανάπτυξης και αναβαθμισμένο ρόλο των εργαζομένων απλούστατα δεν μπορεί να υπάρξει». Αφήνει δε αιχμές για τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα προτείνοντας άλλο ένα Μνημόνιο με τους δανειστές».

 

πηγη the toc.gr