Κώστας Χρυσόγονος: Γενικόλογες επαναλήψεις οι πολιτικές στην Ευρώπη

Την απουσία ουσιαστικής προόδου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη υπογράμμισε ο Κώστας Χρυσόγονος, σε ομιλία του σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως τα συμπεράσματα της συνόδου συνιστούν γενικόλογες επαναλήψεις γνωστών πολιτικών ενώ τα προβλήματα οξύνονται, απευθύνοντας κάλεσμα για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών ιδιαίτερα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Κλείνοντας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προοπτική μείωσης της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία, επισημαίνοντας πως το καθεστώς Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις δημοκρατικές αρχές και πως η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=vlW7-xVqb7U

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Τα αποτελέσματα της συνόδου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα δεν συνιστούν ουσιαστικό βήμα προόδου στα ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση.

Τα αποτελέσματα της συνόδου είναι ως επί το πλείστον γενικόλογες επαναλήψεις γνωστών πολιτικών, τη στιγμή κατά την οποία τα προβλήματα οξύνονται. Ιδίως ως προς το μεταναστευτικό απαιτείται περισσότερη τόλμη και περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Η μετανάστευση και οι προσφυγικές ροές δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας ή της Ιταλίας, είναι πρόβλημα της  Ευρώπης και η Ευρώπη πρέπει να το διαχειριστεί σε κεντρικό επίπεδο. Θέλω πάντως να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την δήλωση του προέδρου Tusk οτι το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να εξετάσει τον περιορισμό της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από τις δημοκρατικές αρχές και η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει ανάλογα.