Ανοικτά παραμένουν τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης

 Με τα δύσκολα θέματα αυτής της διαπραγμάτευσης να παραμένουν ανοικτά αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να πατήσει γερά το γκάζι για να αρχίσει να κλείνει τα προαπαιτούμενα με ρυθμό άνω των 1-2 ανά ημέρα, ολοκληρώνεται αύριο ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν μέσα στο Σαββατοκύριακο με προοπτική να επιστρέψουν ημέρες ή και εβδομάδες μετά το Eurogroup του Νοεμβρίου για έναν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων. Με τις σημερινές αλλά και τις αυριανές διαβουλεύσεις, ουσιαστικά θα μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι οπότε μέχρι την αποχώρηση των θεσμών στο κλείσιμο αυτού του γύρου, θα έχουν καταγραφεί όλες οι διαφωνίες.

Από τις μέχρι τώρα επαφές, κοινή διαπίστωση των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση είναι ότι απουσιάζει το «μεγάλο θέμα» που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η 3η αξιολόγηση θα είναι «περίπατος». Η ελληνική πλευρά έχει να παραδώσει 95 προαπαιτούμενα. Ακόμη και χωρίς να υπάρξουν μεγάλες διαφωνίες απαιτείται χρόνος για να κλείσουν οι εκκρεμότητες λόγω του όγκου των υπουργικών αποφάσεων και των νομοθετικών διατάξεων που θα πρέπει να περάσουν.

Από τις πρώτες τρεις ημέρες των διαβουλεύσεων προέκυψε ότι αρκετά από τα θέματα που συζητήθηκαν θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τον επόμενο γύρο συναντήσεων με τους δανειστές. Για παράδειγμα, το θέμα του προϋπολογισμού του 2018 δεν θα κλείσει από τώρα όπως ανοικτό θα παραμείνει και το θέμα του έκτακτου μερίσματος του 2017 το οποίο και συνδέεται με την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Στα ενεργειακά, οι δανειστές επιμένουν στην πώληση βασικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη όπως είναι η Μεγαλόπολη κάτι που επίσης θα κριθεί σε επόμενη φάση. Στον χθεσινό γύρο συζητήσεων, τέθηκε και το θέμα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σύγκλιση στο θέμα της ρύθμισης οφειλών για όσους χρωστούν από 20 έως 50.000 ευρώ. Η ελληνική πρόταση για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία φαίνεται να γίνεται δεκτή ωστόσο, οι δανειστές φαίνεται να απαίτησαν να υπάρξουν και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, όσοι έχουν περιουσία η αξία της οποίας υπερβαίνει την οφειλή από 25% και πάνω, δεν θα μπορούν να εντάσσονται στην προωθούμενη ρύθμιση η οποία και συνδέεται με τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να μπει και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ είναι πιθανό να συζητηθεί εκ νέου το θέμα του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι για τον προϋπολογισμό θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία με τους δανειστές καθώς θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την 21η Νοεμβρίου.

Στο μέτωπο των εργασιακών «κλείδωσε» η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας. Για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Διευκρινίζεται ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου εργασίας δε θα συζητηθούν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο όπως είναι ο χρόνος προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και οι λόγοι  απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων έχει ως εξής:

Στις 12:00 θα συζητηθούν τα θέματα της δημόσιας διοίκησης με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη

Στις 13:30 υπάρχει το φλέγων θέμα της κοινωνικής πρόνοιας όπου θα συζητηθούν και τα θέματα που συνδέονται με τα κοινωνικά επιδόματα.

Στις 15:00 το μεσημέρι μπαίνουν και πάλι στο τραπέζι των χρηματοπιστωτικά και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και των ηλεκτρονικών κατασχέσεων γι’ αυτό και η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς ( Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτος, Ε.Αχτσιόγλου,Σ.Κοντονής)

Η ημέρα θα κλείσει στις 18:00 με τα δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλωτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου)

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

«Οι έως τώρα συναντήσεις έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά. Λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν,  ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Πολύ καλό κλίμα συνεργασίας επικρατεί σε όλα τα επίπεδα τόσο σε εκείνο των τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε εκείνο των επικεφαλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές χωρίς όμως να δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσα από τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα.

 

πηγη the toc.gr