Κ. Χρυσόγονος στο Μόντρεαλ: Πολιτικά και ηθικά επιβεβλημένη η ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού

Με τον πιο ευθύ και απερίφραστο τρόπο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής – προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ- Κώστας Χρυσόγονος τάχθηκε μετωπικά υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα «Μικρή Βουλή» της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.

Ο κ. Χρυσόγονος χωρίς την παραμικρή διάθεση να εξωραΐσει την συμπεριφορά της ελληνικής πολιτικής τάξης τής καταλόγισε υποκρισία στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όλα τα κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση τάσσονται υπέρ της εκχώρησης ψήφου στους Έλληνες Αποδήμους, όταν όμως έρχονται στην εξουσία ανακαλύπτουν αντιστάσεις ώστε ν’ αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Ο κ. Χρυσόγονος προχώρησε δε στην ρηξικέλευθη πρόταση «αντί των 12 βουλευτών που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, να θεσμοθετηθεί η εκλογή 12 βουλευτών με ψήφους αποκλειστικά των Ελλήνων ομογενών». Μια τέτοια κίνηση θα είχε διπλό αποτέλεσμα:

  • Πρώτον, την ισχυροποίηση των δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στους ομογενείς και
  • Δεύτερον, την παρότρυνση της χώρας ν’ ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού αφ’ ης στιγμής τα μέλη του θα έχουν δικαίωμα ψήφου, άρα και παρέμβασης.

Χωρίς περιστροφές ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου επεσήμανε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, δεν αντιμετώπισαν με σεβασμό και σοβαρότητα τα ζητήματα του Απόδημου Ελληνισμού. Συνεπώς, η εκχώρηση δικαιώματος ψήφους θα επέφερε σημαντική πρόοδο και σ’ αυτό τον τομέα.

Παλιότερα ο κ. Χρυσόγονος, με την επιστημονική του ιδιότητα, είχε επιμεληθεί μιας εμπεριστατωμένης γνωμοδότησης για λογαριασμό του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Αυτή την γνωμοδότηση επικαλέστηκε και στην αρχή της συνέντευξης Τύπου στο Μόντρεαλ αναφέροντας ότι το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς δεν είναι απλώς συνταγματικά στέρεο αλλά και πολιτικά και ηθικά υπαγορευμένο και επιβεβλημένο.

«Στην Ελλάδα ζουν δέκα εκατομμύρια Έλληνες. Και άλλα δέκα εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο εξωτερικό. Η εκχώρηση δικαιώματος ψήφου είναι σαφές ότι θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς των Αποδήμων με την πατρίδα μας», σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος.

Τον Έλληνα ευρωβουλευτή υποδέχθηκε στην Ελληνική Κοινότητα ο Πρόεδρος της Νίκος Παγώνης, την δε συζήτηση συντόνισε ο προσωρινός διευθυντής Marketing και Δημοσίων Σχέσεων Πάρης Πέτρου.

Ο κ. Χρυσόγονος, απαντώντας σε ερώτηση του greekpost.ca για τα επόμενα πολιτικά του βήματα είπε ότι «η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός για μένα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και μόνος στόχος μου είναι να είμαι χρήσιμος για τον τόπο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Σοσιαλιστική Τάση, πολιτική κίνηση της οποίας είναι ιθύνων νους, μετά την πρόσφατη αποχώρηση της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον μετασχηματισμό της σε αυτόνομη πολιτική τάση θα επιδιώξει ένα ευρύ άνοιγμα στην κοινωνία ως ένα προοδευτικό κίνημα που θ’ απευθυνθεί στους δημοκρατικούς, προοδευτικής κατεύθυνσης πολίτες.

«Το αν αυτή η πρωτοβουλία θα συνδυαστεί με αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές είναι κάτι που θ’ αποκρυσταλλωθεί το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Χρυσόγονος ο οποίος κέρδισε τους πάντες με τον ευγενικό του χαρακτήρα και την ρητορική του δεινότητα.

 

http://www.greekpost.ca/eidisi/omogeneia/5070/k-chrysogonos-sto-montreal-politika-kai-ethika-epibeblemene-e-psephos-stoys