Κρουαζιερόπλοια τέλος από την πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία

Ένα μεγάλο τόξο μακριά από την παλιά πόλη της Βενετίας θα πρέπει να κάνουν μελλοντικά τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Αντί να περνούν πλάι από τη φημισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, τα πλοία με εκτόπισμα άνω των 100.000 τόνων θα αγκυροβολούν στην απέναντι πλευρά της λιμνοθάλασσας, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γκρατσιάνο ντελ Ρίο.

Μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο λιμάνι για τα μεγάλα πλοία στη βιομηχανική ζώνη Μαργκέρα στην απέναντι πλευρά της λιμνοθάλασσας, όπου θα μπορούν να αποβιβάζονται οι ταξιδιώτες, ενώ για τα μικρότερα σκάφη θα ανοικοδομηθεί ένα κανάλι.

Κάτοικοι και περιβαλλοντολόγοι διατυπώνουν εδώ και καιρό έντονες ανησυχίες για τα γιγαντιαία πλοία που διέρχονται από το κανάλι της Giudecca, κοντά σε αξιοθέατα όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου και απειλούν, όπως λένε, τα ιστορικά κτίρια στην περιοχή που η UNESCO έχει κηρύξει Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία στη λιμνοθάλασσα.

Η UNESCO είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Βενετίας να αναλάβουν το ταχύτερο δυνατό πρωτοβουλίες για το πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια και τον μαζικό τουρισμό. Κι ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο, θεωρεί ότι με τα μέτρα που αποφασίστηκαν δίνεται πλέον η απάντηση. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στην UNESCO κι ολόκληρο τον κόσμο ότι έχουμε τη λύση», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, που είναι αρμόδια για τη διάσωση της ιστορικής παλιάς πόλης της Βενετίας.

«Η λύση λαμβάνει υπόψιν όλες τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με τον κλάδο των κρουαζιερόπλοιων, τις οποίες δεν είχαμε το περιθώριο να χάσουμε και μπορούμε πλέον να αρχίσουμε το σοβαρό σχεδιασμό των κρουαζιέρων.»

Το 2013 είχε απαγορευθεί ο διάπλους πλοίων που ζυγίζουν πάνω από 96.000 τόνους από το κανάλι Giudecca, ενώ ο αριθμός των μικρότερων πλοίων που το χρησιμοποιούν είχε περιοριστεί σε πέντε ημερησίως, αλλά ο σχετικός νόμος ακυρώθηκε στα τέλη του 2015.

Πηγή: iefimerida.gr φωτογραφία AP