ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε πελατειακή πυραμίδα

Συνέντευξη του Κώστα Χρυσόγονου στην εφημερίδα FINANCE & MARKETS VOICE – 09.11.2017

  

Αντίπαλοι και φίλοι προβληματίστηκαν έντονα από την απόφασή σας να ανεξαρτητοποιηθείτε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή.  Ζήτημα προσωπικό ή ευρύτερα πολιτικό;

Προφανώς είναι πολιτικό και συλλογικό το ζήτημα, αφού η απόφαση της αποχώρησής από τον ΣΥΡΙΖΑ λήφθηκε από το σύνολο των δύο χιλιάδων μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης με άμεση ψηφοφορία και ευρεία πλειοψηφία (άνω του 82%).

Είχατε διατυπώσει ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική από το πρώτο κρίσιμο εξάμηνο του 2015. Οι ανησυχίες σας … δικαιώθηκαν ή είμαστε καλύτερα από τους φόβους σας για το τι μέλει γενέσθαι;

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλ. η πλήρης κατάρρευση της εθνικής οικονομίας στην οποία μας οδηγούσε η ανεύθυνη πολιτική Βαρουφάκη. Όμως, η χώρα επιβαρύνθηκε αχρείαστα και άσκοπα με ένα κόστος περίπου 20 δις ευρώ, αφού εξανεμίσθηκε η αξία της συμμετοχής του δημοσίου στο κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών και χάθηκαν οι επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα για το 2015-2016. Αντί δηλαδή να «κουρέψει» το δημόσιο χρέος, όπως είχε εξαγγείλει, ο κ. Τσίπρας με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς του «κούρεψε» τη δημόσια περιουσία! Έτσι οδηγηθήκαμε σε τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, αντί να μπούμε σε προληπτική γραμμή στήριξης, δηλ. σε μια χαλαρότερη μορφή εποπτείας. Το κρίσιμο ζήτημα όμως δεν είναι τόσο τι έγινε στο παρελθόν, όσο το τι θα γίνει στο μέλλον. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, ενώ το «αναπτυξιακό» σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η πλήρης ισοπέδωση της εργασίας και η αποχαλίνωση του κεφαλαίου. Πρέπει να βρεθεί η μέση γραμμή της κοινής λογικής, η γραμμή της προόδου, πέρα από ιδεοληψίες και αναχρονισμούς.

Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί ιδεολογικοπολιτικά και προς ποια κατεύθυνση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τον πολιτικό προσανατολισμό  του και σύρεται δέσμιος στο άρμα των δανειστών, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει ενίοτε κάποια «αριστερά» πυροτεχνήματα. Στην ουσία έχει μεταλλαχθεί σε πελατειακή πυραμίδα, με συνεκτικό αρμό τη νομή της εξουσίας. Γίνεται δηλ. ένα κακέκτυπο του παλιού παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει το πολιτικό μέγεθος ενός Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε όμως και η οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ (λιγότερα από 30.000 μέλη) μπορεί να συγκριθεί με εκείνη του παλιού ΠΑ.ΣΟ.Κ (400.000 μέλη το 1987).

Και η Σοσιαλιστική Τάση της οποίας ηγείστε τι κατάφερε ή τι δεν κατάφερε ως συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος;

Η Σοσιαλιστική Τάση υπονομεύθηκε εκ των έσω, αφού κάποιοι εκ των ιδρυτών της στην πραγματικότητα δεν φιλοδοξούσαν καν να συγκροτήσουν μια ισχυρή και αυθύπαρκτη  συνιστώσα, αλλά ένα ρυμουλκούμενο των προεδρικών, στους οποίους είχαν άτυπα προσχωρήσει εδώ και καιρό. Μετά την ανασυγκρότησή της τον Μάιο-Ιούνιο του 2017 η Τάση έθεσε το ζήτημα του αναγκαίου αλλά και υπεσχημένου, από το ιδρυτικό συνέδριο του 2013, μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πραγματικά μαζικό και δημοκρατικό κόμμα. Η αρνητική απάντηση της ηγεσίας δρομολόγησε τις εξελίξεις και την αποχώρησή μας.

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστερά ενόψει εκλογής αρχηγού του νέου φορέα την Κυριακή; Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι είστε κοντά στη συνεργασία με τον νέο φορέα.

Έχουμε δηλώσει πως είμαστε ανοιχτοί σε προγραμματικό διάλογο ουσίας με όσους απορρίπτουν τόσο τον νεοφιλελευθερισμό, δηλ. τη δικτατορία των κεφαλαιαγορών, όσο και τον μαρξισμό, δηλ. τη δικτατορία του προλεταριάτου. Το ποιοι θα έχουν τη διάθεση να μπουν σε διαδικασία διαλόγου μαζί μας και που θα καταλήξει αυτός θα το δούμε, αφού πρώτα ολοκληρώσουμε κι εμείς τις επόμενες εβδομάδες την ανασυγκρότησή μας ως αυτόνομη πια πολιτική κίνηση. Όσο για την κεντροαριστερά πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τη διαδικασία εκλογής αρχηγού και, κυρίως, ποια θα είναι η οργανωτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του νέου φορέα.

Όλοι μιλούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας κυρίως στο οικονομικό γίγνεσθαι. Για την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων ενόψει και της Αναθεώρησης του Συντάγματος ποιες είναι οι θέσεις σας;

Η χώρα χρειάζεται βαθιές αλλαγές, στη βάση ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού που πρέπει να εκπονηθεί μέσα από διάλογο των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου και των παραγωγικών φορέων. Δυστυχώς αντί για αυτό παρακολουθούμε μια τεχνητή πόλωση, με άγονες φραστικές αντιπαραθέσεις επί προσωπικού. Το κλίμα αυτό δεν ευνοεί την προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, αν και υπάρχουν αλλαγές ώριμες και επιβεβλημένες, όπως η κατάργηση της ποινικής ασυδοσίας των υπουργών (άρθρο 86), η περιστολή της βουλευτικής ασυλίας στα όρια της πολιτικής δραστηριότητας του βουλευτή κ.ά. Πάντως και πριν δρομολογηθεί η αναθεώρηση, που είναι μια χρονοβόρα και θεσμικά δύσκολη διαδικασία μπορούν να υπάρξουν θεσμικές τομές, όπως ο περιορισμός του αριθμού των βουλευτών στους 200 με τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η ενίσχυση της δικαστικής ανεξαρτησίας με δραστική μείωση του αριθμού των θέσεων αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια κλπ.

Ως ευρωβουλευτής εδώ 3,5 χρόνια ποια είναι η γνώμη σας για τα υπέρ, τα κατά και το μέλλον της Ευρώπης;   

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί μακροπρόθεσμα να ωφελήσει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, δεδομένου ότι από κοινού αποκτούμε το απαραίτητο μέγεθος για να επηρεάσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις, από τις οποίες εξαρτόμαστε de facto  στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Με τον στρεβλό τρόπο όμως που έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση της τελευταίες δεκαετίες  οι ευρωπαϊκές κοινωνίες καταλήγουν να επωφελούνται άνισα από αυτή και τις πολιτικές της, ενώ ειδικά στον μεσογειακό νότο η κατάσταση είναι άκρως προβληματική. Χρειάζονται λοιπόν βαθιές τομές, χωρίς να είναι ορατό προς το παρόν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί τελικά η όλη αυτή διαδικασία.

Related Posts

Κάτι άλλο χρειάζεται..

            Το σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης μεταξύ των δύο γόνων των δύο εμβληματικών δυναστειών της λεγόμενης «δημοκρατικής»…