Ν. Ανασταστιάδης: Η Κύπρος μετά την κρίση! Η λύση του Κυπριακού θα είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση

«Τα οικονομικά αποτελέσματα και τις κινήσεις που έκανε η Κύπρος για να απαλλαγεί από το μνημόνιο καθώς και τους μελλοντικούς της στόχους στην μετά μνημονίου εποχή» ανέλυσε, σε ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσκεκλημένος, ως κεντρικός ομιλητής, σε εκδήλωση με θέμα «Η Κύπρος μετά την κρίση», του ανεξάρτητου-μη κερδοσκοπικού-ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου περιέγραψε διεξοδικά την πορεία της Κύπρου από το Μνημόνιο μέχρι σήμερα λέγοντας χαρακτηριστικά: «το Μάιο του 2011 η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών έχοντας υποστεί 22 υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς οίκους. Τα διαθέσιμα που είχε το κράτος αρκούσαν μόνο για 30 ημέρες, επιχειρήσεις έκλειναν, στην αγορά επικρατούσε οικονομική ανασφάλεια και η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 3% προ κρίσης στο 16% αμέσως μετά. Με αυτά τα δεδομένα η νέα κυβέρνηση καλείτο να διαχειριστεί μία μεγάλη κρίση και να αποφασίσει να πάρει αποφάσεις ή που θα την έκαναν ωφέλιμη ή αρεστή. Κατά τη διάρκεια της κρίσης» συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «πολλοί θεωρούσαν ότι η Κύπρος είναι καταδικασμένη να ζει σε μεγάλη ύφεση ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να φύγει από το ευρώ».

Μπαίνοντας στην ουσία της ομιλίας του με θέμα «η Κύπρος μετά την κρίση» ο κ. Ανασταστιάδης περιέγραψε, διεξοδικά, τις κινήσεις που έγιναν ώστε να ανορθωθεί η Κυπριακή οικονομία.

«Προχωρήσαμε στη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, κάναμε μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα, προσελκύσαμε επενδύσεις, δώσαμε φορολογικά κίνητρα, εξορθολογήσαμε την κοινωνική πρόνοια και έτσι καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο γρηγορότερα από ότι πολλοί προέβλεπαν» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας, ωστόσο, ότι με τις κινήσεις αυτές η Κύπρος απέφυγε ένα δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο κάτι που πολλοί προεξοφλούσαν.

Ο Νίκος Ανασταστιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος κατάφερε, την άνοιξη του 2015 να ξαναβγεί στις αγορές, να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια και να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

«Η οικονομία για τρίτη συνεχή χρονιά βαδίζει σε σταθερή πορεία οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι για να επιτευχθούν τα παραπάνω η Κύπρος έκανε μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί το κράτος πιο φιλικό στους πολίτες, εκσυγχρόνισε τις δημόσιες υπηρεσίες της ενώ ανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται να ψηφιστούν νομοσχέδια που θα ολοκληρώνουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ