Σήμερα η συζήτηση στο ΣτΕ κατά της απόφασης για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Οι αιτήσεις έξι δικαστικών Ενώσεων που ζητούν να ακυρωθεί η νέα υπουργική απόφαση για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης), πρόκειται να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και ακύρωσε την σχετική, υπ’αριθμ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Παράλληλα, ορισμένες διατάξεις της εν λόγω υπουργικής απόφασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ως προς τα υποχρεωτικά περιουσιακά δεδομένα που πρέπει να περιλαμβάνονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δημοσιεύτηκε λίγα 24ωρα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες και αμέσως μετά δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νέα υπουργική απόφαση (η υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017) για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και μαζί δημοσιεύθηκαν οι λεγόμενες παραμετρικές τιμές.

Την επόμενη ημέρα (20.11.2017) έξι δικαστικές Ενώσεις κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η επίμαχη νέα υπουργική απόφαση, όπως επίσης κατέθεσαν αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου, με προσωρινή διαταγή του, «πάγωσε» τη νέα υπουργική απόφαση, μόνο για τους δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέχρι να εκδοθεί νέα οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ και προσδιόρισε την συζήτηση της υπόθεσης, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Διομήδη Κυριλλόπουλο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ