1ο Athens Innovation Festival: Νεοφυείς επιχειρήσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους

Πάνω από 2000 επισκέπτες και 76 ομιλητές συμμετείχαν στο τριήμερο  καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο 1ο Athens Innovation Festival, περισσότερες από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να έρθουν σε επαφή με έμπειρα στελέχη της αγοράς. Πραγματοποιήθηκαν 15 εκπαιδευτικά workshops και 11 παράλληλα θεματικά πάνελ.

Στην ομιλία του στην τελετή λήξης, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Στόχος μας ήταν να αποτελέσει αυτή η διοργάνωση το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός θεσμού που θα υπηρετεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και θα  μας βοηθήσει να αναδείξουμε την Αθήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, οι οποίες αγκαλιάζουν και στηρίζουν την καινοτομία».

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, «παρά τις χίλιες δυο ελλείψεις και αδυναμίες της, διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ένα εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό, που μπορεί να υποστηρίξει τόσο την παραγωγή γνώσης, όσο και την οικονομική της αξιοποίηση με τη μορφή της επιχειρηματικής καινοτομίας. Αλλά αυτό το κεφάλαιο δεν το έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι τώρα.

Έχουμε μια οικονομία που βασίζεται ακόμη σε δραστηριότητες υπηρεσιών χαμηλής έντασης γνώσης  και  σε μια παραγωγή  που – στο μεγαλύτερο  μέρος της – είναι προσανατολισμένη στην εγχώρια ζήτηση. Μας λείπουν ακόμη επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης και προστιθέμενης αξίας.

Το γιατί μας λείπουν είναι μεγάλη ιστορία. Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ως τώρα ένα  αποτελεσματικό σύστημα καινοτομίας είναι γνωστοί. Έχουν αναλυθεί σε πολυάριθμες μελέτες οπότε το ζητούμενο είναι πως θα αποκτήσουμε περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες άνθισης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Και στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ